Search
Close this search box.

Σοφία Βούλτεψη και Ηρακλής Μοσκώφ αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο τα τελευταία 15 ασυνόδευτα ανήλικα – 1.368 παιδιά ο συνολικός απολογισμός του πρωτοποριακού προγράμματος μετεγκατάστασης

Με έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ολοκληρώθηκε σήμερα το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για 15 παιδιά που έφυγαν από τη χώρα μας με τις αποσκευές τους γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες για να συνεχίσουν πια τη ζωή τους στη νέα χώρα φιλοξενίας τους, την Πορτογαλία.

Συμπληρώθηκε έτσι ο εντυπωσιακός αριθμός των 1.368 ασυνόδευτων παιδιών που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες χώρες, ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών χρόνων – από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα – του οποίου το μεγαλύτερο μέρος υλοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, με κλειστά αεροδρόμια και ελάχιστες πτήσεις, πλην όμως με μεγάλη επιτυχία. Τα πρώτα παιδιά έφυγαν τον Απρίλιο του 2020 με την έναρξη του φιλόδοξου εγχειρήματος από την πρώην Ειδική Γραμματέα κα Ειρήνη Αγαπηδάκη. Από εκείνη την πρώτη ομάδα, 12 παιδιά ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο και 47 στη Γερμανία.

Στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και να τους δώσουν τις θερμότερες και από καρδιάς ευχές για το νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής τους, βρέθηκαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα κα Σοφία Βούλτεψη και ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υλοποίηση του προγράμματος εφαρμόστηκαν όλες οι πρότυπες διαδικασίες λειτουργίας (SOPs). Από την αρχή αποδείχθηκε πως ήταν μια πρότυπη και ουσιαστική λύση, ώστε να τεθούν άμεσα σε πλαίσιο προστασίας πολλά από τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βρίσκονταν στη χώρα μας άστεγα ή σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον, η επιτυχημένη λειτουργία του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ανέδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης. Ιδίως κατά το έτος 2019 ο αυξημένος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που καταγράφονταν στην χώρα απαιτούσε άμεση και αποτελεσματική διαχείριση με σκοπό την εξεύρεση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για καθένα από αυτά τα παιδιά.

Αρκετά κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά δηλώνοντας επίσημα την πρόθεσή τους, να υποδεχθούν συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο. Μετά την καταστροφική φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τον αριθμό αιτούντων διεθνούς προστασίας, αλλά και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα που ήταν πρόθυμες να υποδεχτούν, σε μία ακόμη ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME) υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, του οποίου συντονιστικός φορέας για την ανάπτυξη, εδραίωση και εφαρμογή ήταν η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία ιδρύθηκε το 2020 με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, την Υπηρεσία Ασύλου αλλά και τους διεθνείς εταίρους, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM Greece), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και η ΜΕΤΑδραση, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για τη διασφάλιση της προστασίας και της συνολικής ευημερίας των ανηλίκων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς τους γονείς τους, αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας», δήλωσε η υφυπουργός κ. Σοφία Βούλτεψη. «Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος μας έδωσε την ευκαιρία να οδηγήσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα στην πρωτοπορία, αλλά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη χώρα μας, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας νέες πολιτικές προστασίας».

«Μέσα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να πετάξουν με τα δικά τους φτερά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, έχοντας αποκτήσει τα πολύτιμα εφόδια το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν υπό την προστασία της ΕΓΠΑΑ στην Ελλάδα. Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί έναν ουσιαστικό μηχανισμό αλληλεγγύης με απτά αποτελέσματα», ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας κ. Ηρακλής Μοσκώφ.

«Η πρώτη πτήση ασυνόδευτων ανηλίκων υπό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020, μέσα σε ένα διαφορετικό σκηνικό στη μετανάστευση με όλους τους περιορισμούς του COVID19.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν λάβει υποστήριξη και διαμένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το πρόγραμμα αυτό παραμένει ένα πετυχημένο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Ο ΔΟΜ είναι περήφανος που συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα, που αφήνει θετικό αποτύπωμα στις ζωές παιδιών με ευαλωτότητες», τόνισε ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, πρέσβης, Τζιανλούκα Ρόκκο.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: