Notis Mitarachi: “Δεν υπάρχει Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων και δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου έκτακτου μηχανισμού”.
Δεν υπάρχει Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηχανισμό ελέγχου συνόρων, είπε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ. Μανούσου Βουλουδάκη. Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι:
“υπάρχει μία πρόταση στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος” αλλά όπως υπογράμμισε “αυτό ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας”.
“Δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου ειδικού μηχανισμού. Αν υπάρξει πρόταση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα το συζητήσει στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δε θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας” συνέχισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Διευκρίνισε δε ότι:
“οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά”, ότι “ως προς τον έλεγχο της Κυβέρνησης και ως προς τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτό δε γίνεται με έκτακτες ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων ή άλλων φορέων είτε διεθνών, είτε της κοινωνίας των πολιτών” και πως “κάτι τέτοιο θα αντίβαινε την έννοια της εθνικής κυριαρχίας”.
“Ο έλεγχος των Κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από τις Αρχές της Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγξουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και αν χρειαστεί να φέρουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Αυτό γίνεται λοιπόν στη Δημοκρατία” ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τόνισε δε ότι:
“σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ αναφορικά με το πώς η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της και κάποιες νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες προσπαθούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα, δεν είναι οι απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεν είναι οι απόψεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ”.
“Η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που διέπουν τον τρόπο προστασίας και ασφάλειας των συνόρων. Και η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, τηρώντας απολύτως και απαρέγκλιτα τις διατάξεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ως μέρος της Συνθήκης της Γενεύης, ως μέρος Διεθνών Συμφωνιών και Συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα” σημείωσε στην πρωτολογία του ο κ. Μηταράκης.
Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας ότι “δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο”, στην επίτευξη των δύο στρατηγικών στόχων της ακολουθούμενης αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής όπως η μείωση των ροών κατά 90% σε σύγκριση με το 2019 και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, όπου από 121 δομές πέρυσι, λειτουργούν σήμερα 35.
“Κλείσαμε τη δομή στη Σάμο που ήταν μέσα στην πόλη και παραδίδεται στο Δήμο της Ανατολικής Σάμου, την Παρασκευή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πως η νέα πολιτική προστασίας της χώρας μας, επηρεάζει πλέον θετικά, τον τρόπο ζωής στις τοπικές κοινωνίες” είπε ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κάλεσε την Ευρώπη, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο, να δει την αλλαγή της φύσης του Μεταναστευτικού με την εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς λόγους.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην επιστολή έξι Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ολλανδίας και της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία την καλεί να θωρακίσει την Ευρώπη και να δείξει ένα καθεστώς έμπρακτης αλληλεγγύης στα κράτη- μέλη.