Πρώτα απ’ όλα, εκφράσαμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στο γερμανικό λαό για την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση που συνέβη χθες.
Από εκεί και πέρα, όπως σας είπε ο Υπουργός, ο κ. Μηταράκης, η συνάντηση ήταν ουσιαστική, με αποτελέσματα και με μία ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του υπό διαμόρφωση και υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η ελληνική πλευρά τόνισε – και πρέπει να σας πω ότι βρήκε ευήκοο ους στη γερμανική πλευρά – ότι οι χώρες πρώτης γραμμής είναι έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Ταυτόχρονα όμως ζητούν, απαιτούν θα έλεγα, μία εξισορροπητική, ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη από όλα τα κράτη της ΕΕ, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα των χωρών της πρώτης γραμμής, είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.
Τέλος, και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τη γερμανική πλευρά για τη στήριξή της, αναφερθήκαμε εκτενώς σε μία ελληνική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες, αλλά που τώρα αποκτά ιδιαίτερη θετική δυναμική. Είναι η διοργάνωση στην Αθήνα, το Μάιο, μίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, που θα έχει ως βασικό της θέμα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά της μετανάστευσης. Είναι μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, διότι επικεντρώνει σε ένα θέμα που αφορά και θίγει τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ και όλων των δημοκρατικών κρατών-μελών της. Πιστεύουμε, και θα εργαστούμε πολύ γι’ αυτό, ότι θα είναι μία επιτυχής διάσκεψη. Και, όπως σας είπα, ευχαριστούμε τη Γερμανία για τη στήριξη που μας δίνει.
Στη διάσκεψη αυτή, θα έχουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα έλεγα ότι συνδιοργανωτές, αυτή είναι η επιδίωξή μας, θα είναι όλες οι αρμόδιοι Οργανισμοί του ΟΗΕ, δηλαδή η Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η UNICEF. Είναι ένα σχέδιο που, εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να το φέρει σε πέρας με επιτυχία. Αν μπορούμε, λοιπόν, να δώσουμε ένα ραντεβού σύντομα για αυτό το θέμα, θα είναι το Μάιο στην Αθήνα.