Δύο ιστορίες επιτυχίας του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης

Οι ιστορίες του μικρού Μ.  από το Ιράκ και του 17χρονου Α. από τη Σομαλία είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιτυχούς δράσης του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, της Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας,  που συμβάλλει στον εντοπισμό ανηλίκων σε κίνδυνο, αναλαμβάνοντας παράλληλα την προστασία και τη φροντίδα τους.

Ο μικρός Μ. από το Ιράκ  φιλοξενούνταν στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σερρών. Όταν ενημερώθηκε ο ΕΜΕΑ για τον εντοπισμό του από τη Δομή Σερρών, έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη στέγαση του ανηλίκου. Με τη βοήθεια της Κινητής Μονάδας της Άρσις παραλήφθηκε και μεταφέρθηκε άμεσα σε επείγουσα δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. Διέμεινε στην Επείγουσα Δομή Φιλοξενίας για ένα μήνα, προκειμένου να αξιολογηθεί το βέλτιστο συμφέρον του και στη συνέχεια παραπέμφθηκε για στέγαση στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων όπου φιλοξενείται ακόμα. Για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού  κρίθηκε πως έπρεπε να στεγαστεί σε ασφαλή δομή με συνομήλικούς του και να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Ο 17χρονος Α. από τη Σομαλία  ζούσε σε επισφαλείς συνθήκες στην Καβάλα.  Όταν ενημερώθηκε ο ΕΜΕΑ από την Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο/Δομή Βέροιας, στην οποία είχε πάει ο ανήλικος για να στεγαστεί, έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την ασφαλή μεταφορά και στέγαση του.  Υπό τον συντονισμό του ΕΜΕΑ και τη συμβολή της Κινητής Μονάδας της Άρσις, ο ανήλικος μεταφέρθηκε σε επείγουσα δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά του σε Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκριση (ΕΜΕΑ) έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στον εντοπισμό και τη φιλοξενία χιλιάδων ανηλίκων, που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες.  Ένας από τους κύριους στόχους του ΕΜΕΑ είναι η εξάρθρωση  κυκλωμάτων παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτων παιδιών.

Ο Εθνικός Μηχανισμός περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή για τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη η οποία λειτουργεί 24/7 και είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες:

0030 – 2132128888 και 0030 – 6942773030, μέσω WhatsApp ή Viber

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: