Η Ελλάδα άλλαξε πολιτική. Όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, θα επιστρέφονται άμεσα στη Τουρκία

Στην αλλαγή πολιτικής από τις αρχές Ιανουαρίου και στάσης απέναντι σε όσους δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας απέδωσε τα επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα» και τον Παύλο Τσίμα.

"Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία, που ισχύει από 1/1/2020, εξετάζεται η αίτηση ασύλου τους σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης και προσέθεσε ότι «υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπερθεμάτισε την εφαρμογή του νέου νόμου, από 01/01/20, ο οποίος καθιστά εφικτή την έκδοση απόφαση ασύλου μέσα στον πρώτο μήνα και κατ’ επέκταση τις άμεσες επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασία.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε ότι «ο 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών, τα τελευταία χρόνια, έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές, διότι, καθώς χρόνιζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον, είχαν φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία» και συμπλήρωσε πως «με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πρέπει να αποφύγουμε την έξαρση ροών και να μην ζήσουμε πάλι ως χώρα σκηνές 2015. Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνσης ασύλου, επιστροφών και  διεθνοποίησης της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3. Και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι το βασικό θέμα που θέτει η Ελλάδα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα πολυλειτουργικά κέντρα, κλείνοντας τα ανοιχτά, για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους», είπε ο κ. Μηταράκης.

«Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί τον αριθμό των προσφύγων που έχει σήμερα, χρειάζεται μια δομή σημαντικά μικρότερη και ασφαλέστερη. Έχουμε πει ποιος είναι ο στόχος μας, που είναι ένα υποπολλαπλάσιο της σημερινής κατάστασης. Χρειάζεται η νέα δομή να έχει αυτονομία πρωτοβάθμιας υγείας για να μην επηρεάζεται το νοσοκομείο. Θα μπουν ΑΤΜ στο εσωτερικό χώρο. Το βάρος που σηκώνει σήμερα η Μυτιλήνη είναι δυσανάλογο», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σέβεται τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, λέγοντας ότι «η λύση δεν είναι να μεταφέρουμε από τη μία πόλη στην άλλη ή από το ένα χωριό στο άλλο. Το θέμα είναι πως μπορούμε να πείσουμε τη κοινωνία ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε όλοι μαζί, για να έχουμε λιγότερες ροές».

"Δε θα υπάρχει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν φύγει από τα νησιά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλει προσοχή, όμως, γιατί οι απότομες μετακινήσεις όσων δε δικαιούνται ασύλου, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα νησιά», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: