Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάκης Βορίδης, φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, με τους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.
«Δεν υπάρχει φιλικό περιβάλλον για τους παράνομους μετανάστες», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. «Θα εξετάσω την επαύξηση του αξιοποίνου για τα ζητήματα της παράνομης εισόδου στη χώρα, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενισχύσουμε συνολικά το σύστημα επιστροφών — τόσο των αναγκαστικών όσο και των οικειοθελών».
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη συζήτηση που έχει ανοίξει για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό επιστροφών, τονίζοντας πως «το κρίσιμο είναι να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών, σε συνδυασμό με τα εθνικά συστήματα, ώστε οι παράνομοι να επιστρέφουν στην πατρίδα τους».
Σχολιάζοντας, επίσης, την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε: «Όταν η Ελλάδα είναι σήμερα η δεύτερη χώρα σε πίεση ανά κάτοικο στο μεταναστευτικό, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφές, διότι αυτό παραβιάζει την αρχή της ισοκατανομής των βαρών».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία συνέντευξης του Μ. Βορίδη:
Για τη μεταναστευτική πολιτική: «Η επιμονή μας στη φύλαξη των συνόρων παραμένει ισχυρή — και όχι μόνο παραμένει, αλλά θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος. Προφανώς, δεν είναι εφικτό να μηδενιστούν πλήρως οι μεταναστευτικές ροές· πάντα κάποιοι θα καταφέρνουν να περάσουν. Γι’ αυτό τίθεται ζήτημα σωστής διαχείρισης από το επόμενο στάδιο και μετά.
Διαθέτουμε ήδη ένα πλαίσιο για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο όμως θα κάνουμε ακόμα πιο αυστηρό. Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη, το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι οι επιστροφές.Βλέπουμε μια θεαματική μετατόπιση της ευρωπαϊκής ατζέντας: αν κοιτούσαμε έξι ή επτά χρόνια πίσω, το βασικό ζητούμενο ήταν η ένταξη. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε μόνος του τη μάχη για να αναδείξει ότι το κεντρικό θέμα είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Θυμηθείτε τη συζήτηση για τον φράκτη: υπήρχαν τότε και εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις που εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις.Αφού κερδίσαμε τη μάχη της εσωτερικής συζήτησης στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό, πλέον πρωταγωνιστούμε και σε μια νέα, εξίσου κρίσιμη συζήτηση: στη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις επιστροφές. Το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο — να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα εθνικά συστήματα, ώστε οι παράνομοι μετανάστες να επιστρέφουν στις πατρίδες τους, από όπου και προήλθαν.Άρα, πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές: δεν υπάρχει — και δεν πρόκειται να υπάρξει — φιλικό περιβάλλον για την παράνομη μετανάστευση. Όχι μόνο θα αποκλειστεί οποιαδήποτε πρόσβασή τους σε προνοιακές ή άλλες κρατικές δομές, αλλά εντός του επόμενου μήνα θα παρουσιάσω στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα πακέτο αυστηροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ενίσχυση της οδηγίας που αφορά την απομάκρυνση, τις διοικητικές κρατήσεις, και — κάτι που εξετάζω πολύ σοβαρά — την επαύξηση του αξιοποίνου για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Στόχος είναι η ενίσχυση του συστήματος επιστροφών, τόσο των αναγκαστικών όσο και των οικειοθελών.»
Για την δικαστική απόφαση Γερμανικού δικαστηρίου και το ενδεχόμενο μαζικών επιστροφών στην Ελλάδα: «Το ζήτημα των λεγόμενων δευτερογενών ροών — δηλαδή των εσωτερικών μετακινήσεων μεταναστών μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών — δεν αποτελεί από μόνο του λύση στο μεταναστευτικό. Η απάντηση βρίσκεται στην αναλογική κατανομή των βαρών, όπως αυτή προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ. Η Ελλάδα είναι σήμερα η δεύτερη χώρα σε πίεση ανά κάτοικο στο μεταναστευτικό, καθώς αποτελεί χώρα πρώτης υποδοχής. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή της αναλογικής κατανομής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.Υπάρχουν και πολλές νομικές διαστάσεις στο ζήτημα, καθώς οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν παλαιότερα αιτήματα, από το 2017. Υπάρχει, λοιπόν, μια διπλή συζήτηση: από τη μία, για τις επιστροφές· και από την άλλη, για την αναλογική κατανομή. Με τη Γερμανία, αλλά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια την Ε.Ε., έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών — όχι προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, αλλά προς τις χώρες προέλευσης, όπου και οφείλουν τελικά να επιστρέφουν οι παράνομοι μετανάστες.Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ανοιχτές αιτήσεις επιστροφών· και δεν πρόκειται να επιδείξει ιδιαίτερη φιλικότητα σε τέτοια αιτήματα, εφόσον δεν τηρείται η αρχή της αναλογικής κατανομής.»
Για τις καταγγελίες της Frontex κατά της Ελλάδας: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση. Αντιθέτως, η επίσημη πληροφόρηση που διαθέτουμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα εις βάρος της Ελλάδας, ούτε κάποια τέτοια πρόθεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάτι ακόμα, καθώς ακούγονται αριθμοί και γίνεται λόγος για “πολλές υποθέσεις”: η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό σύνορο. Φυλάσσει όχι μόνο τα εθνικά της σύνορα, αλλά και τα σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς κάνει το Λιμενικό μας, καθημερινά, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.Και βεβαίως, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα — γιατί είναι αυτονόητο ότι η μεταναστευτική πίεση είναι υπαρκτή και συνεχής.»
Για το Λιμενικό Σώμα: «Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τη μάχη που δίνει κάθε μέρα το Λιμενικό μας Σώμα. Το Λιμενικό σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνει διακινητή. Είναι μια συνεχής, σκληρή μάχη. Δεν ξέρω αν ο κόσμος το αντιλαμβάνεται, αλλά αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη για να φυλάξουμε τα σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδας από την ανεξέλεγκτη, παράνομη μετανάστευση.Αυτό γίνεται κάθε μέρα. Και ναι, προφανώς πρέπει όλα να γίνονται με τον τρόπο που πρέπει. Και αυτό, ευτυχώς, πλέον στην Ευρώπη συνεκτιμάται και αναγνωρίζεται. Έχει αναγνωριστεί η τεράστια προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα σε αυτό το πεδίο.Κάθε μέρα, το Λιμενικό πολεμάει με τους διακινητές. Και ακούω, ξέρετε, για τραγικά περιστατικά. Ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ναι. Ποιος φταίει που χάνονται αυτές οι ζωές; Αυτοί που τους μεταφέρουν, χωρίς καμία συνθήκη ασφάλειας.Δεν ακούω όμως καμία κριτική γι’ αυτούς. Καμία. Ακούω μόνο για το Λιμενικό Σώμα. Ε λοιπόν, το Λιμενικό δίνει μια εξαιρετική μάχη. Κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Είναι άνθρωποι που πολεμούν καθημερινά, υπερασπίζονται τα σύνορά μας — και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση.»