Ν. Μηταράκης: “Παράνομες ροές μεταναστών που προσπαθούν να παραβιάσουν τα εθνικά σύνορα, με τη βοήθεια και τη διευκόλυνση των εγκληματικών δικτύων λαθροδιακίνησης, πρέπει να αποτραπούν. Αυτό δεν είναι μόνο ένα κυριαρχικό δικαίωμα ή επιλογή ενός έθνους, αλλά μία υποχρέωση που προκύπτει από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Ομιλία Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο συνέδριο “World Border Security Congress”

The Minister of Migration and Asylum, Mr. Notis Mitarachi, συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, στο συνέδριο “World Border Security Congress” με θέμα την ασφάλεια και διαχείριση των συνόρων, το οποίο λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως “η Ελλάδα, ευρισκόμενη γεωγραφικά στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., σε μια ευρύτερη περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται από αστάθεια, έχει αναλάβει το σημαντικό καθήκον της φύλαξης των κοινών συνόρων, για λογαριασμό της Ευρώπης, ενισχύοντας την ασφάλεια σε όλο τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή ενεργούν με επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα στη ξηρά και στη θάλασσα, πολύ συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, για όφελος όλης της E.E.”.

Εν συνεχεία, τόνισε εμφατικά:

“Για εμάς τα σύνορα υπάρχουν. Και γι’ αυτό υπάρχουν τα σημεία ελέγχου, τα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Αμφότερα τα αντιλαμβανόμαστε ως μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή που πρέπει να διαφυλαχθεί. Συνεπώς, παράνομες ροές μεταναστών που προσπαθούν να παραβιάσουν τα εθνικά σύνορα, με τη βοήθεια και τη διευκόλυνση των εγκληματικών δικτύων λαθροδιακίνησης, πρέπει να αποτραπούν. Αυτό δεν είναι μόνο ένα κυριαρχικό δικαίωμα ή επιλογή ενός έθνους, αλλά μία υποχρέωση που προκύπτει από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.”

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, η οποία “είναι περισσότερο αναγκαία, με όρους α) αποτροπής παράνομων ροών μέσα από τη συνεργασία με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, β) ενίσχυσης της επιτήρησης συνόρων και γ) αποτελεσματικής εφαρμογής των επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας”. Σημείωσε ότι αυτές είναι οι τρεις πτυχές, πάνω στις οποίες η συντονισμένη δράση της ΕΕ είναι αναγκαία, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, επανέλαβε ότι “πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, όπως η προηγούμενη του 2015, ενισχύοντας οικονομικά και με τεχνογνωσία την περιοχή ως προς τη δυνατότητα υποδοχής, ένταξης και διαχείρισης συνόρων.’’

Επιπρόσθετα, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε., λέγοντας:

“Για εμάς, είναι απλό. Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παραλία μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογος τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη”.

“Το δίλημμα είναι ανάμεσα στη παράνομη μετανάστευση, την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, τη διακινδύνευση ζωών  και από την άλλη πλευρά στην νόμιμη μετανάστευση, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και την παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. Η επιλογή της Ελλάδας είναι σαφώς η τελευταία”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: