Search
Close this search box.

Νότης Μηταράκης: “Περνάμε από μια μακρά περίοδο διεθνούς ανυποληψίας σε μια εποχή εξωστρέφειας και ουσιαστικής παρουσίας. Οι θέσεις της Ελλάδας αντηχούν στα διεθνή fora και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν”.

Ομιλία Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (International    Center for Migration Policy Development – ICMPD)

“Με την κύρωση των συμβατικών κειμένων για την ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Center for Migration Policy Development – ICMPD) από τη χώρα μας, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θέση και παρουσία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και διεθνή συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα” υποστήριξε σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.  

Σημείωσε δε, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στον ICMPD συμβάλλει σημαντικά στη διεθνοποίηση του προβλήματος της μετανάστευσης και στην προβολή των εθνικών μας θέσεων για τη μετανάστευση και το άσυλο στη διεθνή κοινότητα.  

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε το Σώμα, ότι ο ICMPD είναι διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη, ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία Αυστρίας και Ελβετίας, έχει αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες και στη Βαλέτα (Μάλτα), αριθμεί πλέον 18 κράτη μέλη, εκ των οποίων 13 είναι Κράτη – Μέλη της ΕΕ, διατηρεί γραφεία σε 15 μη Ευρωπαϊκές πόλεις, από το 2018 συμμετέχει στον Οργανισμό η Τουρκία, ενώ το 2020 προσχώρησε στον Οργανισμό και η Γερμανία.  

Ανέφερε επίσης ότι ο ICMPD διαθέτει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και συνεργάζεται με περισσότερους από 700 φορείς και εταίρους παγκοσμίως, όπως και ότι συνεργάζεται συστηματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων που υλοποιεί ο Οργανισμός σε τρίτες χώρες ιδιαίτερου μεταναστευτικού ενδιαφέροντος. 

Συνεπώς, όπως εξήγησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, “η  συμμετοχή της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποτελέσει, αντίβαρο στη συμμετοχή της Τουρκίας και να συμβάλει στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης και ενημέρωσης των κρατών μελών του Οργανισμού για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην περιοχή”. 

Συνεχίζοντας την ενημέρωση προς τους βουλευτές, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι  ο ICMPD είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς που παρεμβαίνει στη συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο, εντός και εκτός Ευρώπης, προωθώντας το διάλογο μεταξύ διάφορων γεωγραφικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών χωρών προέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι “ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι η δραστηριοποίηση του Οργανισμού σε τρίτες χώρες και περιοχές, όπως οι χώρες στο Δρόμο του Μεταξιού (Silk Routes Region: Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ). Υποστήριξε επίσης ότι “μέσω της παρουσίας και της δράσης του είναι δυνατή η ενημέρωση του πληθυσμού των τρίτων χωρών ως προς τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης, της δράσης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης και των ψευδών προσδοκιών που καλλιεργούν σε υποψήφιους μετανάστες”.  

“Είναι φανερό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα ενισχύσει σημαντικά την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής μας πολιτικής και το ειδικό βάρος της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες και διαβουλεύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου” συνέχισε ο κ. Μηταράκης.  

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, έχοντας συμβάλει ενεργά στη δημιουργία της ομάδας των πέντε μεσογειακών κρατών μελών πρώτης γραμμής, των Med-5, αναπτύσσοντας επαφή και συνεργασία με σειρά ευρωπαϊκών χωρών στη Δυτική Ευρώπη, στο Βορρά, τις βαλτικές χώρες ακόμα και την ομάδα του Visegrad. 

“Περνάμε από μια μακρά περίοδο διεθνούς ανυποληψίας σε μια εποχή εξωστρέφειας και ουσιαστικής παρουσίας. Σε μια εποχή που οι θέσεις της Ελλάδας αντηχούν στα διεθνή fora και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν” υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητώντας από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο με την ψήφο τους, τη φωνή της χώρας μας.  

Ο κ. Μηταράκης κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να αφήσουν εκτός στείρας αντιπαράθεσης το Μεταναστευτικό. Απαντώντας, ειδικότερα, στις αιτιάσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργου Καμίνη, σημείωσε: “Κύριε Καμίνη, η Ελλάδα και το έχω πει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, δεν αντιμετωπίζει τη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο ως δικαιολογία για αδράνεια. Πολλά μπορούν να προχωρήσουν, όπως η Τουρκία να πιεστεί να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016 ή να δέχεται επιστροφές. Ανεξάρτητα του πότε θα καταλήξουμε με το νέο Σύμφωνο. Αλλά γενικότερα, δεν σας βγαίνει τίποτε το τελευταίο διάστημα. Αμφισβητούσατε τη μείωση των ροών και οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Αμφισβητούσατε την αποσυμφόρηση των νησιών και στα νησιά που είχαμε 30.000 διαμένοντες έχουμε 4.000, ενώ στη Σάμο που αναφερθήκατε ιδιαίτερα 300 άτομα. Προβλέψατε ότι θα επέλθει η καταστροφή στις δομές με την πανδημία, όχι απλά δεν επιβεβαιωθήκατε αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Μεταναστευτικό δεν έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της νόσου. Και θα σας πω κάτι ειδικά για τη Σάμο. Η νέα, κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο είναι το παράδειγμα που θα καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα όσων έχουν συμφέρον να συντηρείται η μεταναστευτική κρίση. Λέγανε ότι θα είναι γεμάτη, είναι κατά 90% άδεια και εφόσον διατηρηθούν οι μειωμένες ροές θα παραμείνει άδεια. Λέγανε ότι δεν θα κλείσει η παλιά δομή στο Βαθύ και θα υπάρχουν δύο δομές στο νησί, έκλεισε η παλιά δομή κα παραδόθηκε στο δήμο και τους κατοίκους. Και έτσι θα γίνει και στη Χίο και στη Λέσβο το επόμενο διάστημα. Σας τρομοκρατεί το ότι μπορεί να μείνετε χωρίς αντικείμενο στο Μεταναστευτικό, αλλά ο  λαϊκισμός δεν αποδίδει όταν η κυβέρνηση λύνει προβλήματα”.  

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: