Ν. Μηταράκης: “Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν το 2015 – Πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα έρχεται σε εμάς”

Σημεία Συνέντευξης Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην γερμανική εφημερίδα “Die Welt”

  • Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν το 2015, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην ΕΕ. Αυτή τη φορά θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν και την γύρω περιοχή.
  • Η Κοινή Δήλωση θα πρέπει να τηρείται και από τις δύο πλευρές. Η ΕΕ ανέλαβε επίσης δεσμεύσεις προς την Τουρκία σε σχέση με τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις και το εμπόριο, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσει. Και αναμένουμε από την Τουρκία να κάνει αυτό που συμφωνήθηκε. Πρώτον, να δέχεται πίσω όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία. Αυτήν την στιγμή θέλουμε να επιστρέψουμε 1.908 απορριφθέντες αιτούντες Άσυλο, αλλά η Τουρκία δεν τους δέχεται. Δεύτερον, να περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και να αποτρέπει τους διακινητές από την δημιουργία νέων διαδρομών.
  • H Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα προστασίας στην ΕΕ. Μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο πριν φτάσουν εδώ. Πού πιστεύετε ότι θέλουν να πάνε οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα; Στην Γερμανία!
  • Χώρες όπως η Γερμανία μας κάλεσαν να μειώσουμε τις κοινωνικές δαπάνες στα χρόνια του Μνημονίου. Ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας χωρίς εργασία δεν λαμβάνει εδώ δωρεάν κοινωνική στέγαση. Αυτό όμως ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες.
  • Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το Σύμφωνο για να αναλάβουμε δράση, για παράδειγμα στους τομείς της προστασίας των συνόρων, της επιστροφής των ανθρώπων χωρίς δικαίωμα προστασίας, των διαπραγματεύσεων με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Το ίδιο το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει να βασιστεί στην δίκαιη κατανομή της μεταναστευτικής πίεσης. Χρειαζόμαστε ενεργή, αποτελεσματική και υποχρεωτική αλληλεγγύη.
  • Ο Κανονισμός 656 του 2014 αναφέρει ότι ένα σκάφος που εισέρχεται παράνομα στα ύδατα της ΕΕ πρέπει να συνοδεύεται ξανά στα ύδατα της περιοχής από την οποία ήλθε. Χωρίς αυτόν τον Κανονισμό δεν θα είχαμε Λιμενικό, ελέγχους διαβατηρίων και σύνορα.
  • Το Διεθνές Δίκαιο προστατεύει τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν μια μη ασφαλή χώρα για μια ασφαλή χώρα. Δεν τους δίνει παγκόσμιο εισιτήριο που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και να επιλέγουν το μέρος, στο οποίο θέλουν να διαμείνουν. Σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα εξασφαλίζεται η διαδικασία παροχής Ασύλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε σύνορα. Και όταν ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν την Μετανάστευση ως όπλο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει Κανονισμό για την δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης συνόρων και στις 27 χώρες. Στις Δημοκρατίες είναι καθήκον της Δικαιοσύνης να ελέγχει την Εκτελεστική Εξουσία. Εάν κάποιος πιστεύει ότι τελείται αδικία, διαθέτουμε τον πιο ανεξάρτητο μηχανισμό γι’ αυτό, δηλαδή τα δικαστήρια.
  • Τα περισσότερα βίντεο προέρχονται από την τουρκική Ακτοφυλακή. Είναι ενδιαφέρον ότι η τουρκική Ακτοφυλακή κατά τα φαινόμενα βλέπει τα πλοία, αλλά δεν τα σταματά, κάτι για το οποίο είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ. Αντ’ αυτού βιντεοσκοπεί. Αυτό εγώ το ονομάζω ώθηση προς τα εμπρός («Push Forward»). Πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα έρχεται σε εμάς.
Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: