Ν. Μηταράκης: “Ανακαινίσαμε και λειτουργούμε το Κέντρο Υποδοχής στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα που μαζί με τη δομή πρώτης φιλοξενίας στην Σιντική παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους ανθρώπους που εκτοπισμένοι από τον πόλεμο φτάνουν στη χώρα μας – Είναι σημαντικό η Ευρώπη να δείξει την ενότητά της και την ανθρωπιά της.’’ 

Επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης, το Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα και τη Δομή φιλοξενίας Σιντικής 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μετέβη, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφθεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης και να ενημερωθεί για τους νέους χώρους καταγραφής εκτοπισθέντων Ουκρανών. Παρόντες ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης και ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, κ. Ευάγγελου Κωσνταντίνου.  

Επισημαίνεται ότι, τον επόμενο μήνα, αρχίζει η έκδοση 12μηνης άδειας διαμονής και εργασίας στους δικαιούχους υπηκόους Ουκρανίας που διέμεναν στην Ουκρανία, πριν τις 24/2/2022, δηλαδή αμέσως πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής. 

Συγκεκριμένα, στην Athens,  την Thessaloniki, την Πάτρα and the Iraklio, θα λειτουργήσουν κέντρα στα οποία κατόπιν προκαταγραφής, η οποία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, οι εκτοπισθέντες θα προσέρχονται για να παίρνουν ταυτότητα 12μηνης διαμονής και συγχρόνως θα εκδίδεται ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.   

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μετέβη στις Σέρρες, όπου και επισκέφθηκε τον Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα, ενώ συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, κ.κ. Μακάριο.  

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Vadym Sabluk,  και με τον επίτιμο πρόξενο κ. Δημήτρη Δημητριάδη, με τον οποίο συνομίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις.  

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Mr. Mitarachi stated:  

‘Συντονισμένα η Ελλάδα και όλη η ΕΕ άνοιξε την αγκαλιά της για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσα σε ελάχιστες μέρες, ανακαινίσαμε και λειτουργούμε το Κέντρο Υποδοχής στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα που μαζί με τη δομή πρώτης φιλοξενίας στην Σιντική παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους ανθρώπους που εκτοπισμένοι από τον πόλεμο φτάνουν στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όσους χρειαστεί από την Ουκρανία, για όσο διάστημα οι συνθήκες απαιτήσουν. Από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει και η έκδοση των αδειών διαμονής στους 7.500 Ουκρανούς που έχουν έρθει ήδη στον τόπο μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητά της και την ανθρωπιά της.’’ 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέφθηκε ακόμη και την δομή φιλοξενίας Σιντικής, όπου και ευχαρίστησε τον Διοικητή της δομής, το προσωπικό, αλλά και την τοπική κοινωνία που συμβάλλουν ενεργά στη φιλοξενία των Ουκρανών εκτοπισθέντων.Μετά το πέρας της επίσκεψης στη δομή Σιντικής, ο κ. Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

‘’Είναι συγκινητική η στάση του ελληνικού λαού και όλων των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι να προστατέψουν και να στηρίξουν τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία. Αντιλαμβανόμαστε και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ότι οι ανάγκες φιλοξενίας θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, όταν μετά από κάποιες εβδομάδες οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς θα ζητήσουν και θα επιδιώξουν μια πιο σταθερή στέγη για αυτό το 12μηνο προσωρινής προστασίας που δίνει η Ευρώπη και η ελληνική Κυβέρνηση, όπως όλες οι Κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, προετοιμαζόμαστε, για να μπορούμε να παράσχουμε αυτήν την απαραίτητη φιλοξενία.’’

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: