Πενήντα φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ επισκέφθηκαν, την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση τους σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τον χειρισμό των απρόβλεπτων και δυσχερών καταστάσεων, τις καινοτομίες και πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, τις διεθνείς συμφωνίες.
Τους φοιτητές καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε τις σημαντικές τομές που έχουν επιτευχθεί από το 2019 έως σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην :
- Μείωση του χρόνου εξέτασης αιτημάτων Ασύλου
- Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων παλαιότερων ετών που βρίσκονται σε αναμονή εξέτασης για απόκτηση καθεστώτος Ασύλου
- Αύξηση των αιτημάτων επανεγκατάστασης και επανασύνδεσης των ασυνόδευτων ανηλίκων με τις οικογένειες τους
- Προώθηση νέων πολιτικών κοινωνικής ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων
- Άμεση και αυτοματοποιημένη διαδικασία χορήγησης προσωρινού καθεστώτος προστασίας των Ουκρανών υπηκόων μετά τη Ρωσική εισβολή.
Στη συνέχεια οι φοιτητές ενημερώθηκαν από τους ομιλητές των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου.
Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Ασύλου παρουσίασαν : ο Διοικητής κ. Μάριος Καλέας, η Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας κα Βασιλική Κακοσίμου, η Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Διαδικασιών και Εκπαίδευσης κα Εύχαρις Μάσχα.
Από την Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης Ασύλου και Υποδοχής παρουσίασε ο κ. Δημήτριος Καραγκούνης και συμμετείχαν οι κ.κ. Λαμπρινή Κωλλέτα Προϊσταμένη της Διεύθυνσης και Ζωή Νασίκα Προϊσταμένη του Τμήματος νομικών ζητημάτων χορήγησης ασύλου ή άλλων μορφών διεθνούς προστασίας.
Τέλος, από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων παρουσίασε η κυρία Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Τα θέματα που αναλύθηκαν και αναπτύχθηκαν ήταν το Ελληνικό νομικό πλαίσιο σχετικά με τη Διεθνή και Προσωρινή Προστασία εστιάζοντας στις πρόσφατες αναπροσαρμογές και προκλήσεις, η τρέχουσα κατάσταση των υπηρεσιών του Ασύλου στην Ελλάδα, η εφαρμογή του συμφώνου μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας και οι μελλοντικές προκλήσεις, η διαδικασία χορήγησης προσωρινού καθεστώτος προστασίας των εκτοπισμένων της Ουκρανίας μετά την Ρωσική εισβολή της 24nd Φεβρουαρίου.
Τέλος, έγινε μια ενδελεχής παρουσίαση της αποστολής της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με αναφορές σε σημαντικά επιτεύγματα και ορόσημα.
Στους φοιτητές δόθηκε η ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στις οποίες δόθηκαν αναλυτικές επεξηγήσεις με παραδείγματα από τους ομιλητές.
Ο επιβλέπων καθηγητής Δρ. Karim Knio εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την αναλυτική και εποικοδομητική παρουσίαση.