Search
Close this search box.

Απολογιστική Εκδήλωση των έργων «Παρατηρητήριο Μετανάστευσης και Ασύλου» και «Μητρώο Διερμηνέων»

Απολογιστική Εκδήλωση των έργων «Παρατηρητήριο Μετανάστευσης και Ασύλου» και «Μητρώο Διερμηνέων» της Προκαθορισμένης Πράξης 3 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της εθνικής ικανότητας στρατηγικού σχεδιασμού στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης» στο πλαίσιο του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο πραγματοποίησε  Aπολογιστική Εκδήλωση για την Προκαθορισμένη Πράξη 3 ” Enhancing and building-up national capacity of migration and asylum strategic planning / Ενίσχυση και Ανάπτυξη της εθνικής ικανότητας στρατηγικού σχεδιασμού στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης” του Προγράμματος GR-G “Ανάπτυξη των Δυνατοτήτων Διαχείρισης των Εθνικών Συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης” (Programme G – Capacity Building of National Asylum and Migration Management Systems) στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021 (ΧΜ-ΕΟΧ 2014-2021)

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα υλοποίησης των έργων της Προκαθορισμένης Πράξης 3 «Παρατηρητήριο Μετανάστευσης και Ασύλου» και «Μητρώο Διερμηνέων» με ιδιαίτερη μνεία στην καινοτόμο φύση τους και στη διάχυση του θετικού αντικτύπου των αποτελεσμάτων τους εντός των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου.

Την Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτριος Καιρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και η Γενική Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Στυλιανή Σιαράπη. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο  Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Αστυνομικός Διευθυντής Κρεζίας Σπυρίδων και η κ. Ελένη Κονταξάκη εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης των Χρηματοδοτικών Μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΥ—ΕΟΧ) – Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ), Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής προστασίας κ. Ηρακλής Μοσκώφ και η Υπηρεσιακή Γραμματέας κ. Ουρανία Σταυροπούλου.

Εκ μέρους των Εταίρων από τη Δότρια Χώρα Νορβηγία παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η κ. Stine Munter εκ μέρους του Νορβηγικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας (NMoJ) – εταίρου για το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης και Ασύλου, και η κ. Benedicte Barkvoll εκ μέρους της Νορβηγικής Διεύθυνσης Ένταξης και Πολυπολιτισμικότητας (IMDi) – εταίρου για το Μητρώο Διερμηνέων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, από την Υπεύθυνη Πράξης κ. Μαρία Οικονόμου και τον Υπεύθυνο Έργου κ. Χρήστο Χρόνη, ο απολογισμός της υλοποίησης των δύο έργων, που αποτελούσαν την Προκαθορισμένη Πράξη 3 και συγκεκριμένα του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Μητρώου Διερμηνέων. Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν, η προστιθέμενη αξία των δύο έργων στον πολιτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και γενικότερα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και οι μελλοντικές προοπτικές και προκλήσεις. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση υλοποίηση των δύο έργων μέσω Δράσεων Διμερούς Ενδιαφέροντος με τους Νορβηγούς Εταίρους.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Στέφανος Βλαχόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης των διερμηνέων στο πλαίσιο του Μητρώου Διερμηνέων. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν: ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας εργασίας που αποτελούταν από 8 ερευνητές καθώς και μια συνοπτική ανάλυση των έντεκα μηνών του προγράμματος, ο σχεδιασμός του συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης, η δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας και Σχεδίου Νόμου για το Μητρώο Διερμηνέων, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πιλοτικών γλωσσικών δοκιμασιών σε οκτώ (8) γλώσσες (στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από 60 άτομα) και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πιλοτικών εκπαιδεύσεων στις βασικές αρχές και τη δεοντολογία της διερμηνείας δημοσίων υπηρεσιών (στις οποίες εκπαιδεύτηκαν  35 άτομα).

Τέλος, την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ενισχύοντας τη διάχυση των αποτελεσμάτων της Πράξης. 

 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: