Search
Close this search box.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για τη κατάσταση στη Μόρια

Βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού κ. Νότη Μηταράκη κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Προέδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη. 

  • Χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς στην ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στη Μόρια. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε από την εμφάνιση 35 κρουσμάτων COVID-19 μετά την διενέργεια 2 χιλιάδων τεστ. Να σημειώσουμε ότι τα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν ήδη εντοπισθεί και μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της Δομής. Χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού, της αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος εκκενώθηκε η Δομή και οι εστίες, μέσα σε λίγες ώρες, τέθηκαν υπό έλεγχο.  
  • Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της Δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.  
  • Βασικές προτεραιότητες χθες το βράδυ αποτέλεσαν η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν σε ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων στο νησί προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των αιτούντων μετά την πυρκαγιά στην πόλη της Μυτιλήνης.  Για την υγειονομική και όχι μόνο προστασία και των ίδιων, αλλά και των κατοίκων του νησιού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες ούτε θύματα ούτε αγνοούμενοι. 
  • Πρώτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο. Σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Να σημειώσω ότι τον Ιανουάριο ήταν 1.200 και έκτοτε έχουν μειωθεί κατά 67% χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα.  
  • Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ. Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν 2 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο.  Για τους υπόλοιπους, μεταφέρθηκαν ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Επίσης σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι παραμένουν από τα ξημερώματα με υπόδειξη της ΕΛ.ΑΣ σε διάφορα σημεία μακριά από τον αστικό ιστό.  
  • Θέλω να τονίσω ότι φαινόμενα παραβατικότητας που βιώσαμε χθες, δε θα μείνουν ατιμώρητα. Παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Άλλωστε, ο σεβασμός στην έννομη τάξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της διαδικασίας ασύλου. 
  • Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Για ακόμη μια φορά, τέτοια γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη. Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της.   
  • Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα έχει αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Και πλέον με την ισχυρή φύλαξη των συνόρων μας οι ροές το καλοκαίρι είναι μειωμένες κατά 89%. Η αποσυμφόρηση των νησιών για εμάς είναι πράξη.  Συνολικά, από την αρχή του έτους, έχουν αποχωρήσει από τη Λέσβο 13.500 μετανάστες και από τον Ιούλιο του 2019 συνολικά 20.000 μετανάστες. Να σημειώσω ότι ενώ το πρώτο οχτάμηνο του 2020 έφυγαν 13.500, το αντίστοιχο διάστημα του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεταφερθεί 3.101. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Μόρια να έχει 12.700 διαμένοντες (ακόμη παραμένει υψηλό το νούμερο) και η αποσυμφόρηση γίνεται μέρα με τη μέρα, ενώ η Μόρια είχε φτάσει κάποια στιγμή στους 20.000.Βέβαια, η αποσυμφόρηση του νησιού συνδέεται άμεσα και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου η οποία αυξήθηκε το πρώτο 8μηνο του 2020 κατά 150%. Θέλω να τονίσω ότι το καλοκαίρι του 2020 (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες αποχωρήσεις από τη χώρα σε σχέση με τις ροές. Αντίστοιχα, το 2020 οι συνολικές αποχωρήσεις (5.750) από τη χώρα αποτελούν το 50% των συνολικών αφίξεων (11.531) στη χώρα. 
Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: