Search
Close this search box.

Συνέδριο του ΕΜΝ Ελλάδας με θέμα τις προκλήσεις εφαρμογής του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

Με επιτυχία διοργανώθηκε στις  8 Νοεμβρίου 2024, στην Αθήνα,  το ετήσιο Εθνικό Συνέδριο του EMN Ελλάδας, με κεντρικό θέμα τις «Προκλήσεις της εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο για την Ελλάδα, ως κράτος μέλος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Το Συνέδριο διοργανώθηκεστο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης / EuropeanMigrationNetwork (EMN) 2023-2025, από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ως το Εθνικό Σημείο Επαφής για το ΕΜΝ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του ΕΜΝ στα άλλα ΚΜ ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία), των Πρεσβειών των ΚΜ ΕΕ στη χώρα μας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Γραφείο Ελλάδας,  καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων Υπουργείων και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ηκα Α. Γραμματικοπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εστιάζοντας στην αποστολή και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης/EuropeanMigrationNetwork (EMN) για την παροχή επικαιροποιημένης και αξιόπιστης πληροφόρησης για τη μετανάστευση και το άσυλο προς τα θεσμικάόργανα της ΕΕ, τις αρμόδιες αρχές των ΚΜ της ΕΕ και το ευρύ κοινό, καθώς και στη σημασία του κεντρικού θέματος του Συνεδρίου για όλα τα ΚΜ ΕΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κος Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κα Δήμητρα Λυγούρα, Γενική Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, και ο κος Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Ακολούθησε ομιλία της κας Α.Ψύρρα, στελέχους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που επικεντρώθηκε στο πλαίσιο οργάνωσης των ζητημάτων εφαρμογής των προβλέψεων του νέου Συμφώνου από πλευράς της Επιτροπής και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που τίθενται.

Οι ομιλητές στο πρώτο πάνελ συζήτησης προσέγγισαν το ζήτημα των προκλήσεων του νέου συστήματος διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό το συντονισμό τηςκας Μ. Τζωρτζάκη, προϊσταμένης του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας, οι συμμετέχοντες στο πάνελ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Φ.Ιψαραλέξη, προϊσταμένη ΔιεύθυνσηςΔομών Νοτίου Ελλάδας της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κα Β. Κακοσίμου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης της Υπηρεσίας Ασύλου, κα Σ.Κασνακούδη, προϊσταμένη Μονάδας Θεσμικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας και κος Θ. Παπακωνσταντίνου, Διοικητής Ελεγχόμενης Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σχιστού, συζήτησαν για τις επιχειρησιακές προκλήσεις και δυσκολίες σε επιμέρους τομείς, όπως κυρίως οι υποδομές, οι ανθρώπινοι πόροι, ο τεχνικός εξοπλισμός και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Στην ομιλία του που ακολούθησε, ο κος Μ. Καλέας, Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, ανέδειξετο νέο Σύμφωνο ως μία αξιόπιστη βάση αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων των ΚΜ της ΕΕ, τονίζοντας ότι εισάγει την υποχρεωτική αλληλεγγύη, ένα σημαντικό επίτευγμα στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Υπό το συντονισμό του κου Μ. Καραβία, Διευθυντή Μεσογειακού Κέντρου Πολιτικών Μετανάστευσης και Ασύλου του Ευρωπαικου Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), το δεύτερο πάνελ συζήτησης. αποτελούμενο από την κα Λ. Κωλέττα, προϊσταμένη Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης Ασύλου και Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την κα Τ. Παπαδοπούλου, Νομική ΣύμβουλοΑ’, Ειδική Νομική Υπηρεσία/ΕΕ του Υπουργείου Εξωτερικών, την κα Β. Σαράντη, Εμπειρογνώμονα -Σύμβουλο Α’ της Γ4 Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων,  Μετανάστευσης και Σένγκεν του Υπουργείου Εξωτερικώνκαι την κα Φ. Φύκατα, προϊσταμένη ΔιεύθυνσηςΕπιστροφών και Ανακλήσεων, της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εστίασε στις προκλήσεις σχετικά με το νέο μηχανισμό αλληλεγγύης, τη διαδικασία ασύλου και τις επιστροφές, ζητήματα  ερμηνείας πτυχών του Συμφώνου, καθώς και συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε η κα Α. Γραμματικοπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνοψίζοντας τα κυριότερα συμπεράσματα από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: