Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. Department of HomelandSecurity). Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2026 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου.
Στην εναρκτήρια συνεδρία απηύθυναν χαιρετισμό η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, ΚίμπερλιΓκίλφοϊλ (Kimberly Guilfoyle), και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και της συνεχούς επαγγελματικής επιμόρφωσης των στελεχών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου και της ασφάλειας.

Στόχος της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση των γνώσεων και των αναλυτικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών που ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πρακτική εφαρμογή δεξιοτήτων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η εκπαίδευση συνέβαλε ουσιαστικά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων, ενισχύοντας περαιτέρω την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις δυνατότητες των αρμόδιων αρχών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τη διεθνή προστασία.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκώς διευρυνόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και βασίζεται στις προηγούμενες δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Η θετική εμπειρία και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης δημιουργούν μια ισχυρή βάση για περαιτέρω κοινές εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες στο μέλλον.