Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σήμερα και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη και οι πρεσβευτές Καλής Θελήσεως της UNICEF κα Έλενα Παπαρίζου και κος Γιώργος Περρής επισκέφθηκαν το Κέντρο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, όπου η οργάνωση SolidarityNow λειτουργεί Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Την Υφυπουργό κα Σοφία Βούλτεψη, τους αγαπητούς καλλιτέχνες, την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, κα Ασπασία Πλακαντωνάκη, την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης DG Home της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Μόνικα Έκστρομ υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της SolidarityNow κος Στέλιος Ζαββός, τα στελέχη της οργάνωσης, αλλά και δεκάδες παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης του προγράμματος ACE (All Children in Education). Παιδιά όλων των ηλικιών προερχόμενα από πολλές διαφορετικές χώρες ζωγράφισαν μαζί με την Υφυπουργό για την Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, άκουσαν παραμύθια, και τραγούδησαν στα ελληνικά.
Η Υφυπουργός μαζί με τους πρεσβευτές παρακολούθησαν επίσης εκπαιδευτικές δράσεις και τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» μίλησαν για την πρόοδο τους στο σχολείο και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Η κα. Έλενα Παπαρίζου διηγήθηκε ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια στην Σουηδία ως παιδί μεταναστών.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη μετά το πέρας της εκδήλωσης επεσήμανε: «Προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να συνεχίσει μέσω του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» να παρέχει στα παιδιά οικογενειών προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα υποστήριξη για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, δράσεις ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους, αλλά και πρόσβαση σε υποδομές για τη δημιουργική τους απασχόληση. Κάθε άλλο παρά τυχαία, ήδη το 2022 θεωρήθηκε η καλύτερη εκπαιδευτική χρονιά για τα προσφυγόπαιδα από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης».
H κα. Έλενα Παπαρίζου τόνισε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη που παραβρέθηκα σήμερα εδώ, στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow και είδα από κοντά την σημαντική πρόοδο που σημειώνουν τα παιδιά μέσω του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» που υλοποιεί η UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και η UNICEF δουλεύει ακούραστα προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε κανένα παιδί στην Ελλάδα να μη μείνει στο περιθώριο».
Ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα του ACE δήλωσε και ο κ. Γιώργος Περρής : «Σήμερα είδαμε στην πράξη πώς το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» (ACE) υποστηρίζει ενεργά την πρόσβαση στην εκπαίδευση και παρέχει ευκαιρίες ζωής σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, μέσω των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων που παρέχει. Πάνω από 22.000 παιδιά έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ η UNICEF θέτει πάντα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της την συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς».
Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κα. Ασπασία Πλακαντωνάκη δήλωσε: «Aπό το 2016, η UNICEF εργάζεται στην Ελλάδα για να ενισχύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο. Μέσω του προγράμματος ACE, από το 2021, υποστηρίζουμε την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση σε 38 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και άλλα αρμόδια Υπουργεία, φορείς και εταίρους, ενώ φιλοδοξούμε για την συνέχιση και περαιτέρω διεύρυνση αυτών των προσπαθειών στο μέλλον».
Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» (“All Children in Education”) αποτελεί πρωτοβουλία της Υφυπουργού Mετανάστευσης και Ασύλου κας Σοφίας Βούλτεψη σε συνεργασία με την UNICEF που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Το ACE υποστηρίζει παιδιά οικογενειών προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων ασύλου που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας του ΥΜΑ, σε αστικά κέντρα αλλά και σε σημεία πρώτης υποδοχής. Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
Στο πρόγραμμα έχουν συνολικά συμμετάσχει 22.112 παιδιά οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων 1.227 παιδιά από την Ουκρανία.