Search
Close this search box.

Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Ylva Johansson, στις Βρυξέλλες

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ms. Ylva Johansson.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και καλή συζήτηση με την κυρία Johansson. Σκοπός της παρουσίας μου εδώ στις Βρυξέλλες, είναι να ευαισθητοποιήσω όλους τους συνομιλητές μου, για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή της Μόριας. Στόχος μου είναι να γίνει σαφής η ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η χώρα, αλλά και να μιλήσουμε για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει στο μεταναστευτικό τρεις ταυτόχρονες προκλήσεις. Πρώτα από όλα, και ειδικά στη Λέσβο, δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης αλλά και εθνικής ασφάλειας, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την τριπλή πρόκληση παρουσίασα στην κα Johansson και θα παρουσιάσω σε όλους τους συνομιλητές μου. Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη ακριβώς γιατί ως χώρα πρώτης γραμμής πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό όχι ως εθνικό δικό της πρόβλημα, αλλά ως ευρωπαϊκό. Αυτή θα είναι η θεμελιώδης θέση εκκίνησης μας στη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δε θα υπάρχει τίποτα υποχρεωτικό αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά. Υποχρεωτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα αλλά και υποχρεωτική αλληλεγγύη μετεγκατάστασης και ίσης κατανομής του βάρους, δίκαιης κατανομής του βάρους για να εξισορροπεί ακριβώς αυτή την  υποχρέωση που έχουν – και κυρίως η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής – να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. Δεν μπορεί να έχουμε μόνο το ένα, δεν μπορεί να έχουμε μόνο ευθύνες χωρίς να έχουμε πραγματική, χειροπιαστή και εφαρμόσιμη αλληλεγγύη».

Από την πλευρά της, η κυρία Johansson stated:

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι ελληνικές αρχές έδρασαν πολύ γρήγορα για να ετοιμάσουν το νέο κέντρο και την δυνατότητα να παράσχουν κατάλυμα σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς κάπου να μείνουν μετά την πυρκαγιά και εντυπωσιάστηκα από το πόσο γρήγορα έγινε αυτό. Καταλαβαίνω ότι 8.000 με 9.000 άτομα θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις νέες σκηνές και αυτή ήταν η άμεση αντίδραση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Φυσικά συζητήσαμε και για το μέλλον. Γνωρίζουμε τώρα ότι χρειαζόμαστε μια καλύτερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου και την οποία θα παρουσιάσω την επόμενη εβδομάδα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση να βρεθεί ένας συμβιβασμός στον οποίο όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσουν να συμφωνήσουν, αλλά πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να γίνει. Έχουμε την ίδια άποψη με την ελληνική κυβέρνηση, ότι το μεταναστευτικό είναι κάτι φυσιολογικό και θα πρέπει να το διαχειριστούμε με έναν οργανωμένο τρόπο και δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Θα πρέπει να έχουμε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, θα πρέπει να έχουμε σωστές διαδικασίες στα σύνορα και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μιλάμε για ανθρώπους».

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: