Με συμμετοχή ρεκόρ ολοκληρώθηκε στη Δομή των Λαγκαδικίων, στην Θεσσαλονίκη, η 11th άσκηση εκπαίδευσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε δασικές πυρκαγιές και καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.
Συμμετείχαν 38 πρόσφυγες από 8 χώρες (Ιράν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Συρία, Αφγανιστάν, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα). Ανάμεσά τους 5 γυναίκες, αλλά και 2 πρόσφυγες με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες και την Διοίκηση Επιχειρήσεων. Οι ωφελούμενοι εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις πεδίου και για πρώτη φορά δημιουργήθηκε τμήμα πεζοπόρων.
Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε αστική πυρκαγιά εντός της Δομής, δασική πυρκαγιά με επέμβαση δυνάμεων άμεσης προσβολής και ειδικών πεζοπόρων δυνάμεων, άμεση μεταφορά τραυματιών και σενάριο εκκένωσης με την συμμετοχή των προσκεκλημένων σε πραγματικό χρόνο.
Πρόκειται για ειδικά πρωτόκολλα εκπαίδευσης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, τα οποία καθιερώθηκαν μόνο από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Πριν από την έναρξη της άσκησης ομάδες αναγνωρισμένων προσφύγων, συμμετείχαν στην επιχείρηση «They For Them» (Αυτοί για αυτούς), στην διάρκεια της οποίας οι πρόσφυγες έγιναν αγγελιαφόροι, μοιράζοντας φυλλάδια και άλλο υλικό σε όλους τους διαμένοντες για το πρόγραμμα GRRRF4REF του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που πραγματοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την άσκηση παρακολούθησαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα πρέσβης κ. Τζιανλούκα Ρόκκο, η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κα Μαρία Κλάρα Μάρτιν, ο Περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος κ. Κώστας Δαδούδης, η αναπληρώτρια επικεφαλής του EUAA κα Δήμητρα Πιπίδου, οι Διευθύντριες των δομών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κυρίες Φιλιώ Ψαραλέξη και Βασιλική Δημητριάδη, ο Διοικητής της Δομής Λαγκαδικίων κ. Ανδρέας Δημόπουλος, ο Διοικητής της Δομής Βαγιοχωρίου κ. Γιώργος Τσαούσης, ο Διοικητής της Δομής Αλεξάνδρειας κ. Κίμωνας Παράσχου, ο Διοικητής της Δομής Πολυκάστρου κ. Τάσος Ζαχαρίου και οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Λαγκαδικίων.
Στο τέλος της άσκησης η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε σήμερα μια πολύ σημαντική εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες εκτάκτων αναγκών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους ίδιους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης που στοχεύει στην ανθεκτικότητα, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του Ταμείου, ακριβώς επειδή βοηθά όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε πολλές από τις δομές όπου έγιναν αυτές οι εκπαιδεύσεις, φέτος το καλοκαίρι, που είχαμε τόσες πολλές φωτιές, δεν χρειάστηκε να απασχοληθεί η πυροσβεστική, αλλά το έργο της προστασίας και της πυρόσβεσης το ανέλαβαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακριβώς γιατί είχαν εκπαιδευτεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ πρέσβης κ. Τζιανλούκα Ρόκκο σε δηλώσεις του τόνισε: «Παρατηρούμε την κλιματική αλλαγή, αλλά και τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα τελευταία, όπου περάσαμε από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες. Αυτή η συνθήκη επηρεάζει τις κοινωνίες και νομίζω ότι η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο αυτές τις μέρες και βλέπουμε εδώ πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι μετανάστες στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν στην προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων που έρχονται με την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το μέλλον της ένταξης αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία».
Η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κα Μαρία Κλάρα Μάρτιν επισήμανε: «Αυτό που είδα σήμερα είναι η αξιοσημείωτη δυνατότητα που έχουν οι πρόσφυγες να συμμετέχουν ενεργά και να εμπλουτίζουν τόσο τις κοινότητές τους όσο και τη χώρα στην οποία ζουν. Είναι ζωτικής σημασίας να βλέπουμε τους πρόσφυγες ως δρώντες, με επαγγελματική εμπειρία, μόρφωση και πολύτιμες δεξιότητες. Αν τους δώσουμε την ευκαιρία, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική κοινωνία και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.»
Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.