Ήταν όλοι τους εκεί: Ο Χάντι και ο Τζαμίλ από το Αφγανιστάν, ο Μοχάμεντ από την Παλαιστίνη, η Νεγκίν από το Ιράν, ο Κεϊτά από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Αμαντού από τη Γουϊνέα. Στο 9ο Οικονομικό Forum των Δελφών που για πρώτη φορά, υπό την ηγεσία του Συμεών Τσομώκου, άνοιξε τις πύλες του και έδωσε βήμα στους πρώην ασυνόδευτους ανήλικους που έφθασαν πριν από χρόνια στην Ελλάδα, εντάχθηκαν, σπούδασαν και τώρα εργάζονται ως μέντορες στη Γενική Γραμματεία Προστασίας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευση και Ασύλου, με την στήριξη της EUAA (ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου).
Είναι έξι νέοι άνθρωποι, που έχουν γίνει πρότυπα για άλλα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισαν και οι ίδιοι μετά το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους.
Η παρουσία τους – για πρώτη φορά όλοι μαζί και για πρώτη φορά σε ένα τόσο σημαντικό διεθνούς εμβελείας Forum – υπήρξε μια ξεχωριστή στιγμή για το Συνέδριο-θεσμό, προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα σε άλλη μια διεθνή πρωτιά της Ελλάδας, που θεωρείται πλέον πρωταθλήτρια στην παιδική προστασία.
Οι έξι μέντορες μίλησαν στο διεθνές και ελληνικό ακροατήριο για τις εμπειρίες τους, για τη δουλειά τους, για τα όνειρά τους για το μέλλον, εντυπωσιάζοντας με τον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας και την ωριμότητά τους.
Με την παρουσία τους απέδειξαν ότι ο άνθρωπος είναι η εκπαίδευσή του. Αλλά και την ορθότητα της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από τρία χρόνια, με επικεφαλής την πρώτη γραμματέα Ειρήνη Αγαπηδάκη, να προστατευτούν τα παιδιά και να μην εργαλειοποιούνται από το οργανωμένο έγκλημα και την ριζοσπαστικοποίηση.
Την παρουσίαση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος έκαναν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη (στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει η Ένταξη, οι Ευάλωτοι και οι Ασυνόδευτοι Ανήλικοι) και ο Γενικός Γραμματέας Ηρακλής Μοσκώφ. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Οντίν Λιναρδάτου.