Search
Close this search box.

Fact Sheet Προγράμματος ESTIA 2021

Η κα. Nasima Mahmudi, 54 ετών, αιτούσα άσυλο μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, όπου εργαζόταν ως κτηνίατρος, μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Η οικογένεια φιλοξενήθηκε για ένα χρόνο στο Κ.Υ.Τ Λέσβου από το 2019 και από τον Οκτώβριο του 2020, ζει σε διαμέρισμα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ ΟΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Επισκόπηση Δεκέμβριος-Φεβρουάριος 2022

Το πρόγραμμα ESTIA 2021 παρέχει στέγαση σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο που διαμένουν μαζί με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση του προγράμματος ΕSΤΙΑ 2021 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ). Πλέον, όλο το Πρόγραμμα Στέγασης τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του ΥΜΑ. Περιλαμβάνει 16.875 θέσεις. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε 2.616 διαμερίσματα και 20 κτήρια, σε 19 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

16.875

Θέσεις Στέγασης

2.755

Μονάδες Στέγασης

75%

Πληρότητα

Δημογραφικά στοιχεία

Κατά την περίοδο αναφοράς στο πρόγραμμα στεγάστηκαν 12.447 άτομα, ανάμεσά τους 1.589 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Το 49% των ωφελούμενων είναι παιδιά. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι οικογένειες, κατά μέσο όρο πενταμελείς. Περισσότεροι του ενός στους έξι ωφελούμενους πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια ευαλωτότητας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Οι τρεις πιο κοινές περιπτώσεις ευαλωτότητας είναι:

7 % Σοβαρό ιατρικό πρόβλημα

3% Θύματα βίας

5% Μονογονεϊκή οικογένεια

Εθνικότητες & Τύποι Στέγασης

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνονται οι βασικές εθνικότητες των φιλοξενούμενων στο πρόγραμμα κατά την περίοδο αναφοράς.

Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε θέσεις στέγασης είναι σε διαμερίσματα. Οι υπόλοιπες είναι σε κτίρια

Εταίροι Υλοποίησης

Εταίροι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA 2021 είναι 11 μη κυβερνητικές οργανώσεις και 14 Δήμοι, μέσω κοινωφελών επιχειρήσεων ή αναπτυξιακών εταιρειών.

Ειδικότερα εταίροι υλοποίησης του προγράμματος είναι οι Μ.Κ.Ο.: CRS (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Hopeten (Αθήνα, Χαλκίδα), ICSD (Ιωάννινα), PRAKSIS (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ΑΡΣΙΣ (Αθήνα), Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θεσσαλονίκη), Δύναμη Ζωής (Αθήνα), Ηλιακτίδα (Κιλκίς), Κέντρο Νέων Ηπείρου (Ιωάννινα), Νόστος (Αθήνα), Φάρος Ελπίδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Οι Δήμοι: Αθήνα (ADDMA), Θεσσαλονίκη (MUNTHESS), Ηράκλειο (HDA), Καρδίτσα (ANKA), Κατερίνη (DIPAK), Λάρισα (DIKEL), Λιβαδειά (KEDHL), Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα (KEDFX), Πειραιάς (KODEP), Σητεία (PLOIGOS), Τήλος (TILOS), Τρίκαλα (E-TRIKALA), Τρίπολη (PARNONAS), Χανιά (SFCHANIA).

«Νιώθουμε πλέον 100% ασφαλείς και έχουμε ανακτήσει τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε τη ζωή μας από την αρχή. Μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Αναγκάστηκα να φύγω για να σώσω τις ζωές των παιδιών μου. Πλέον ζω και επιθυμώ να μορφωθούν για να δώσουν νόημα σε αυτές. Η Zaryoun, ο Massoud και ο Mustafa παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματα στο ελληνικό σχολείο, ενώ παράλληλα εγώ μαθαίνω ελληνικά και αγγλικά μέσω προγραμμάτων εκμάθησης ενηλίκων. Τα παιδιά μου είναι η σταγόνα ελπίδας στην οδυνηρή ζωή μου».

Nasima Mahmudi, 54 ετών, αιτούσα άσυλο από το Αφγανιστάν, ζει με τα παιδιά της σε διαμέρισμα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ ΟΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Περιφέρειες

Φορείς Στέγασης

Μονάδες Στέγασης

Θέσεις Στέγασης

Σύνολο

2.755

16.875

Αττική

Δήμος Αθηναίων (ADDMA)

1.748

10.971

Arsis

CRS

Δύναμη Ζωής

Φάρος Ελπίδας

Hopeten

Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (KEDFX)

Δήμος Πειραιά (KODEP)

Nostos

Praksis

Στερεά Ελλάδα

Hopeten

56

340

Δήμος Λεβαδέων (KEDHL)

Κεντρική Μακεδονία

CRS

522

3.016

Δήμος Κατερίνης (DIPAK AE OTA)

Φάρος Ελπίδας

Ηλιακτίδα

Δήμος Θεσσαλονίκης (MUNTHESS)

Praksis

Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κρήτη

Δήμος Ηρακλείου (HDA)

89

543

Δήμος Σητείας (PLOIGOS)

Δήμος Χανίων (SFCHANIA)

Ήπειρος

ICSD

121

670

Κέντρο Νέων Ηπείρου

Πελοπόννησος

Δήμος Τρίπολης (PARNONAS)

50

300

Νότιο Αιγαίο

Δήμος Τήλου

10

35

Θεσσαλία

Δήμος Καρδίτσας (ANKA)

159

1.000

Δήμος Λαρισαίων (DIKEL)

Δήμος Τρικκαίων (E-TRIKALA)

Χάρτης περιοχών παροχής στέγασης & Σύνολο ωφελούμενων

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 15 πόλεις στην ενδοχώρα και σε 2 νησιά (στην Κρήτη και στην Τήλο). Το 65%, των θέσεων βρίσκονται στην Αττική, το 32% στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το 3% βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2015, 86.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Στέγασης.

Το Πρόγραμμα Στέγασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι μέρος του ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: