Search
Close this search box.

Fact Sheet Προγράμματος ESTIA 2021

Ο Azizi Amir, 38 ετών, αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του καθώς ζούσε υπό καθεστώς φόβου και διαρκούς απειλής από τους Ταλιμπάν λόγω της στρατιωτικής του ιδιότητας. Έφτασε με την οικογένειά του στη Χίο αφού περιπλανήθηκαν σε διάφορες χώρες της ασιατικής ηπείρου, χωρίς να καταφέρουν να βρουν έναν ασφαλή τόπο. Έζησαν για έναν χρόνο σε σκηνή στο Κ.Υ.Τ. της Χίου, μέχρι που εγκαταστάθηκαν σε διαμέρισμα της ΑΜΚΕ HOPETEN, τον Νοέμβριο του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Επισκόπηση Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2021

Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση του προγράμματος ΕSΤΙΑ 2021 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ). Πλέον, όλο το Πρόγραμμα Στέγασης τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του ΥΜΑ. Περιλαμβάνει 23.253 θέσεις. Οι θέσεις αυτές αφορούν 3.571 διαμερίσματα και 185 δωμάτια σε 20 κτήρια. Αυτά κατανέμονται σε 15 πόλεις και 1 νησί σε όλη την Ελλάδα, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου 2021 το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα νησιά της Χίου και της Λέσβου.

Το Πρόγραμμα Στέγασης  παρέχει μισθωμένες κατοικίες σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η διαμονή στον αστικό ιστό συμβάλλει στην αποκατάσταση της αίσθησης της ομαλότητας και παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγείας. Παρέχεται επιπλέον υποστήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς και διερμηνείς ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, στην αγορά εργασίας, σε μαθήματα γλωσσών και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το Πρόγραμμα διευκολύνει επιπλέον την ένταξη όσων παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ ο τοπικός πληθυσμός ωφελείται από την ενοικίαση των διαμερισμάτων του. Το ΥΜΑ συνεργάζεται με Μ.Κ.Ο. και Δήμους ανά την Ελλάδα για να προσφέρει στέγαση σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και κτίρια. Το Πρόγραμμα Στέγασης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015.

Δημογραφικά στοιχεία

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2015, σχεδόν 83.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Στέγασης. Ως το τέλος Νοεμβρίου του 2021, 14.435 άτομα στεγάζονται στο Πρόγραμμα, ανάμεσά τους 2.451 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Το 44% των ωφελούμενων είναι παιδιά. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι οικογένειες, κατά μέσο όρο πενταμελείς. Περισσότεροι του ενός στους έξι ωφελούμενους πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια ευαλωτότητας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Οι τρεις πιο κοινές περιπτώσεις ευαλωτότητας είναι:

7 % Σοβαρό ιατρικό πρόβλημα

3% Θύματα βίας

5% Μονογονεϊκή οικογένεια

Εθνικότητες & Τύποι Στέγασης

Η μεγάλη πλειοψηφία, κοντά στο 77% των ατόμων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Στέγασης, είναι Αφγανοί, Σύριοι, Ιρακινοί, Κονγκολέζοι (Λ.Δ.Κ.) ή Ιρανοί. Ωστόσο, τα άτομα που φιλοξενούνταν ως το τέλος του Νοεμβρίου του 2021 μιλούσαν περισσότερες από 45 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.

Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε θέσεις στέγασης είναι σε διαμερίσματα. Οι υπόλοιπες είναι σε κτίρια.

Εταίροι Στέγασης

Ως το τέλος Νοεμβρίου του 2021, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υλοποίησε το Πρόγραμμα Στέγασης μέσω 25 συνεργασιών, με 11 Ελληνικές και Διεθνείς Μ.Κ.Ο. και 14 Δήμους.

Οι εταίροι στέγασης είναι οι Μ.Κ.Ο.: CRS (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Hopeten (Αθήνα, Χαλκίδα), ICSD (Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα), PRAKSIS (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ΑΡΣΙΣ (Αθήνα), Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θεσσαλονίκη), Δύναμη Ζωής (Αθήνα), Ηλιακτίδα (Κιλκίς), Κέντρο Νέων Ηπείρου (Ιωάννινα), Νόστος (Αθήνα), Φάρος Ελπίδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Οι Δήμοι: Αθήνα (ADDMA), Θεσσαλονίκη (MUNTHESS), Ηράκλειο (HDA), Καρδίτσα (ANKA), Κατερίνη (DIPAK), Λάρισα (DIKEL), Λιβαδειά (KEDHL), Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα (KEDFX), Πειραιάς (KODEP), Σητεία (PLOIGOS), Τήλος (TILOS), Τρίκαλα (E-TRIKALA), Τρίπολη (PARNONAS), Χανιά (SFCHANIA).

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και ελπίζουμε να μπορέσουμε επιτέλους να χτίσουμε μια σταθερή ζωή για τα παιδιά μας. Αποκτήσαμε και πάλι την αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας που στερηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο μικρός Yosouf έχει ήδη βασικές γνώσεις ελληνικών και ανυπομονεί να ξεκινήσει το σχολείο ενώ εγώ και η σύζυγός μου κα. Sadaf μαθαίνουμε ελληνικά και αγγλικά, ελπίζοντας ότι σύντομα θα καταφέρουμε να εργαστούμε. Η σύζυγος μου στο Αφγανιστάν ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ευελπιστεί πως στην Ελλάδα θα συνεχίσει την εκπαίδευση της, ενώ τις ίδιες βλέψεις έχουμε και για την μικρή Sana.»

 

Ο Azizi Amir, 38 ετών, αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν και πατέρας δύο παιδιών, διαμένει μαζί με την οικογένειά του σε διαμέρισμα της ΑΜΚΕ HOPETEN, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Περιφέρειες

Φορείς Στέγασης

Μονάδες Στέγασης

Θέσεις Στέγασης

Σύνολο

3.756

23.253

Αττική

Δήμος Αθηναίων (ADDMA)

2.257

14.436

Arsis

CRS

Δύναμη Ζωής

Φάρος Ελπίδας

Hopeten

Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (KEDFX)

Δήμος Πειραιά (KODEP)

Nostos

Praksis

Στερεά Ελλάδα

Hopeten

86

530

Δήμος Λεβαδέων (KEDHL)

Κεντρική Μακεδονία

CRS

696

4.170

Δήμος Κατερίνης (DIPAK AE OTA)

Φάρος Ελπίδας

Ηλιακτίδα

Δήμος Θεσσαλονίκης (MUNTHESS)

Praksis

Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κρήτη

Δήμος Ηρακλείου (HDA)

215

1.302

Δήμος Σητείας (PLOIGOS)

Δήμος Χανίων (SFCHANIA)

Ήπειρος

ICSD

214

1.060

Κέντρο Νέων Ηπείρου

Πελοπόννησος

Δήμος Τρίπολης (PARNONAS)

66

403

Νότιο Αιγαίο

Δήμος Τήλου

10

52

Θεσσαλία

Δήμος Καρδίτσας (ANKA)

212

1.300

Δήμος Λαρισαίων (DIKEL)

Δήμος Τρικκαίων (E-TRIKALA)

Χάρτης περιοχών παροχής στέγασης & Σύνολο ωφελούμενων

Στέγαση για αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες παρέχεται σε 15 πόλεις στην ενδοχώρα και σε 1 νησί. Περισσότερες από τις μισές θέσεις στέγασης, το 62%, βρίσκονται στην Αθήνα, το 37% στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ λιγότερο από το 1% βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2015, 83.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Στέγασης. 

Το Πρόγραμμα Στέγασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι μέρος του ESTIA 2021 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: