Ν. Παναγιωτόπουλος και Σ. Βούλτεψη στα εγκαίνια του περιπτέρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 88η ΔΕΘ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, παρευρέθηκαν το Σάββατο, 7/9/2024, στα εγκαίνια του περιπτέρου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), απονέμοντας τις βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες της 26ης Εκπαιδευτικής Σειράς Εκτάκτων Αναγκών της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Πολυκάστρου.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων που υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» – Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει ήδη ωφελήσει πάνω από 1.150 συμμετέχοντες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, υπό την ευθύνη της Αρχιπυράρχου Κάλλις Σαΐνη, με στόχο την προετοιμασία των προσφύγων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τόνισε κατά την τελετή απονομής: «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά ταυτόχρονα είμαστε ίδιοι, γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες. Χρειαζόμαστε σταθερότητα, ειρήνη και ελπίδα για το μέλλον. Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουμε έναν διττό στόχο: να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όσοι βρέθηκαν στη χώρα μας, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, θα λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες όλων, ώστε να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να παραβλέπουμε την ασφάλεια. Είναι μια δύσκολη ισορροπία, αλλά προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο». Απευθυνόμενος στους επωφελούμενους του προγράμματος, ο Υπουργός πρόσθεσε: «Σας αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί αποδεχθήκατε το καθήκον να συνεισφέρετε στην κοινωνία που σας φιλοξενεί, ανεξαρτήτως φυλής ή χρώματος. Όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες κάτω από τον ίδιο ήλιο. Όταν οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες, γινόμαστε κι εμείς σκληροί για να τα καταφέρουμε. Όλοι εσείς το έχετε αποδείξει».

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, υπογράμμισε την επιτυχία του προγράμματος, δηλώνοντας:

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αυτό το πρόγραμμα έχει γίνει κορωνίδα της Ε.Ε., αποδεικνύοντας ότι η ένταξη στην κοινωνία επιτυγχάνεται μέσα από την εκπαίδευση και τη συμμετοχή. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες του προγράμματος ήταν αυτοί που διαχειρίστηκαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις δομές, αποδεικνύοντας την αξία της εκπαίδευσής τους». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι γυναίκες αποτελούν το 50% των συμμετεχόντων στα προγράμματα του Υπουργείου, τονίζοντας τη σημασία της ισότητας και της αποτροπής βίας και ριζοσπαστικοποίησης.

Η Αρχιπύραρχος Κάλλι Σαΐνη είχε μια ουσιαστική συζήτηση με το ρομπότ Sophia, το οποίο λειτουργεί ως πρέσβειρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων με την κωδική ονομασία GRRRF4REF. Η Sophia εξήρε τη συμπερίληψη του προγράμματος στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής 1.140 ατόμων από 38 διαφορετικές εθνικότητες, μεταξύ των οποίων και 409 γυναίκες. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζει με αφοσίωση να υποστηρίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξασφαλίζοντας για όλους μια νέα αρχή, με σεβασμό στην ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται με τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), υπό την επίβλεψη της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Γενικής Συντονίστριας, Αρχιπύραρχου Δόκτορος Καλλιόπης Σαΐνη. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.

Τα υπόλοιπα βραβεία παρέδωσαν η κ. Νιόβη Ρίγγου, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και η Αρχιπύραρχός Κάλλλι Σαΐνη, ενώ στα εγκαίνια έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, η Γενική Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Δήμητρα Λυγούρα, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, κ. Ηρακλής Μοσκώφ, η Επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, όπου είναι και ο φορέας υλοποίησης του σχετικού προγράμματος, Sanja Celebic Lukovac και η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Maria Clara Martin.

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: