Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε σήμερα στον RealFM 97.8 με την Κάτια Μακρή.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε:
Στην αύξηση των ροών συγκριτικά με πέρσι: «Ισχύει ότι ήμασταν πολύ πάνω. Δεν είναι μόνο αυξημένες οι ροές κατά τους τελευταίους 2 μήνες, όπου άλλωστε είναι και φυσιολογικό όταν ο καιρός είναι καλός. Είναι πολύ εύκολη η διάσχιση της μικρής απόστασης από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας, ιδίως με πολύ γρήγορα ταχύπλοα, από επαγγελματίες διακινητές. Εγκληματική οργάνωση και εγκληματική δραστηριότητα είναι αυτό. Το μέσο που προτιμάται κυρίως από τα κυκλώματα διακινητών είναι τα πολύ γρήγορα ταχύπλοα, τα οποία είναι δύσκολο ακόμα και να τα καταδιώξεις, να τα ακινητοποιήσεις. Εξού και τα επεισόδια με απόπειρες των ανθρώπων του Λιμενικού να ακινητοποιήσουν τα ταχύπλοα αυτά πυροβολώντας και αχρηστεύοντας τις μηχανές τους. Ένας τρόπος που συνηθίζεται, ο οποίος δύσκολα όμως φέρνει αποτέλεσμα. Εκείνο που έχει σημασία να πούμε ως προς τα στοιχεία είναι ότι είχαμε μια μεγάλη αύξηση των ροών όχι μόνο στους μήνες που λίγο πολύ αυτό είναι φυσιολογικό. Όσοι μπήκαν περίπου φέτος τον Αύγουστο, και εκτιμώ ότι όσοι θα προσπαθήσουν να μπουν το Σεπτέμβρη, είναι περίπου όσοι μπήκαν πέρσι, αλλά είχαμε μεγάλη αύξηση κατά τους ενδιάμεσους μήνες, δηλαδή Ιανουάριο με Απρίλιο – Μάιο του ‘24 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 23. Μακάρι να ήταν ζήτημα ενός Υπουργού ή μιας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Φοβάμαι ότι τα αίτια και οι ρίζες των αυξημένων αυτών ροών είναι ευρύτερες. Έχουν να κάνουν με τη γενικότερη αστάθεια, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ακόμα και με την κλιματική αλλαγή που σπρώχνει ανθρώπους από μέρη όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν. Πουλάνε το βιός τους, μαζεύουν λεφτά, πληρώνουν διακινητές, προσπαθούν να περάσουν».
Στο φαινόμενο των ροών στα μικρά νησιά, όπως η Τήλος: «100 εισερχόμενοι στην Τήλο φαίνονται πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι 100 εισερχόμενοι στα μεγάλα νησιά όπου υπάρχει μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία και υπάρχει η δυνατότητα να συλληφθούν γρήγορα, να μεταφερθούν σε δομές, όπου και καταγράφονται κατά τη νομοθεσία ή υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, δηλαδή να πάρουν το στάτους του πρόσφυγα και να προωθηθούν στην ενδοχώρα, αφού έτσι κι αλλιώς ο προορισμός τους είναι η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Έχουμε το φαινόμενο τα κυκλώματα αυτά να επιχειρούν και προς τα μικρά νησιά, με αποτέλεσμα να πιέζονται, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να πρέπει να συλληφθούν και να μεταφερθούν από κλιμάκια της αστυνομίας ή του Λιμενικού, οι οποίοι θα πρέπει μετά να τους μεταφέρουν σε δομή, η οποία όμως θα πρέπει να έχει αποσυμφορηθεί ώστε να έχει χώρο για αυτούς. Άρα μεταφορά και από τις δομές στην ενδοχώρα, σταδιακά. Αυτό είναι δύσκολο τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμα και για πρακτικούς λόγους, αφού στο peak της τουριστικής σεζόν, μάλλον δεν είναι ποτέ εύκολο να βρεθούν ακόμη και εισιτήρια, επομένως υπάρχουν και αυτά τα τεχνικά σημεία. Εμείς ας εστιάσουμε στο μεγαλύτερο φαινόμενο την ευρύτερη εικόνα».
Στη στάση της Τουρκίας: «Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι μία οργανωμένη συμπεριφορά της τουρκικής πολιτείας. Εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι επιβάλλεται να κάτσουμε κάτω και να βρούμε τρόπους συνεργασίας με την τουρκική πλευρά σε αυτό το κομμάτι. Πρόσφατα είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, με τον κύριο Γερλίκαγια, όπου είπαμε ότι επιβάλλεται να κάτσουμε κάτω και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αλλά και σε επίπεδο επιτελών. Και στο πεδίο ακόμα να βρούμε πώς θα συνεργαστούμε, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική δραστηριότητα. Συμφωνήσαμε ότι θα βρούμε τρόπο να συναντηθούμε μετά την συνάντηση των ηγετών που θα λάβει χώρα αργότερα μέσα στον Σεπτέμβρη. Και βέβαια σε επίπεδο στελεχών, γίνονται τακτικές συναντήσεις, σε τριμερείς μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας για να δούμε και τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε αυτό το πεδίο. Βέβαια, αυτό αναφέρεται περισσότερο στα χερσαία σύνορα, όπου εκεί και οι 2 χώρες, Ελλάδα και Τουρκία ασφαλώς και η Βουλγαρία έχουν ενισχύσει, θα έλεγα με μέσα και προσωπικό την επιτήρηση των συνόρων. Γι’ αυτό και στον Έβρο τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλύτερα σε σχέση με το τα νησιά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο».
Στις αλλαγές στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας: «Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα, να επιχειρεί και να καλλιεργεί με την ίδια ένταση την πολύ καλή σχέση που έχει δημιουργηθεί με την Αίγυπτο και να προωθεί ζητήματα κοινού συμφέροντος. Όπως για παράδειγμα, την συνεργασία στην ενέργεια και το εμπόριο αλλά τη συνεργασία στο κομμάτι της μετανάστευσης. Είχα πρόσφατα μια επαφή με στελέχη του αντίστοιχου Υπουργείου στην Αίγυπτο, προκειμένου να δούμε πώς θα βελτιωθεί η διμερής συμφωνία για τη νόμιμη μετανάστευση με μετάκληση, δηλαδή εργαζομένων από την Αίγυπτο που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε Έλληνες εργοδότες που ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό. Γιατί λείπουν θέσεις εργασίας από τομείς όπως τουρισμός ή πρωτογενής παραγωγή και τα έργα. Αυτά πρέπει να τα προωθήσουμε. Οι προθέσεις της Τουρκίας, η στάση της είναι λίγο πολύ δεδομένη και ήταν αναμενόμενο να επιχειρήσει προσεγγίσεις με χώρες με τις οποίες υπήρχε κάποια ψυχρότητα στις σχέσεις, ασφαλώς και με την Αίγυπτο, αλλά από κει και πέρα, νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώκει σταθερά να ενισχύει τις δικές της διμερείς, θα έλεγα και πολυμερείς συμμαχίες, με χώρες με τις οποίες έχουμε κοινή άποψη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι η δουλειά μας και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα».