Search
Close this search box.

Παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της σημερινής τροπολογίας, ανέδειξε από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Notis Mitarachi.

Ο κ. Μηταράκης, αναφορικά με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, με ενότητα μια ασύμμετρη απειλή. Μια απειλή που εκφράζεται ως μεταναστευτική κρίση. Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και ΠΝΠ για την πλήρη ενεργοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου στους παράνομα εισελθόντες Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο τεσσάρων σημείων για την μείωση των ροών: φύλαξη συνόρων, απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κλειστά κέντρα και διεθνοποίηση της κρίσης».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εκθείασε την διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Αφαιρούμε, σήμερα, την πρόβλεψη απόκτησης Ελληνικής Ιθαγένειας από δικαιούχους ασύλου σε ταχύτατο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, σε 3 μόνο έτη. Μια απίστευτη πρόσκληση για να περάσουν παράνομα τα σύνορα μας μετανάστες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρόβλεψη που είχε εισάγει η προηγούμενη Κυβέρνηση και συνέτεινε στο να γίνει η πατρίδα μας η κύρια διαδρομή των διακινητών».

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στο άρθρο 4 της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας ότι «η τροπολογία συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των δομών, των νησιών, των προγραμμάτων στέγασης. Εισάγουμε σύντομες προθεσμίες εξόδου 30 ημέρων από τις δομές όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία. Και διακόπτουμε τις παροχές σε είδος και σε χρήμα. Διατηρούμε το πρόγραμμα Ήλιος για την ένταξη, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Παραμένει ειδική πρόβλεψη για τους ανήλικους μέχρι την ενηλικίωση τους».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης προσέθεσε: «αυτό σημαίνει ότι εντός Μαρτίου θα αποχωρήσουν από τα νησιά του Αιγαίου όσοι έχουν λάβει ήδη άσυλο και ακόμα διαμένουν σε δομές. Εκτιμώνται σε 11,200 άτομα ακόμα και σήμερα λαμβάνουν παροχές ενώ δεν είναι πλέον αιτούντες. Από αυτούς περίπου 1000 άτομα εκτιμάται ότι είναι στα νησιά».

Επιπλέον, τόνισε πως «εντός Μαρτίου, επίσης, μετακινούνται από τα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αφιχθεί σε αυτά πριν την 1/1/19. Αυτό αφορά άλλα 1000 άτομα. Η επιλογή αυτή έχει ξεκάθαρο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς οι εν λόγω αιτούντες ασύλου δεν είναι δυνατόν να παραμένουν επί μακρόν στα κέντρα φιλοξενίας, δίχως να έχουν λάβει σχετική απόφαση στο αίτημα τους. Εντός μήνα φεύγουν λοιπόν 2000 άτομα με αυτές τις δυο πρωτοβουλίες, καθώς και όσοι έχουν εισέλθει στη χώρα παρανόμως από 1η Μαρτίου».

«Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 12.095 μεταφορές, ενώ, μέχρι τώρα, το 2020 απομακρύνθηκαν 6.174 άτομα. Είναι λοιπόν, φανερός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών. Παράλληλα, με τη μετακίνηση αυτή, στοχεύουμε στην μείωση του μέσου χρόνου παραμονής στα νησιά σε κάτω από 6 μήνες, ενώ σήμερα αγγίζει έως 14 μήνες. Άρα θα χρειάζονται μικρότερες δομές, σε σχέση με την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Και κατά συνέπεια δεν υφίσταται μόνιμη παραμονή στα νησιά προσφύγων και μεταναστών», he concluded.  

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: