Search
Close this search box.

Περισσότεροι από 25.000 Ουκρανοί πολίτες σε καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Ελλάδα

Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Αθήνα, σημειώνονται τα εξής:

Η Eλληνική Kυβέρνηση, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου του 2022, άρχισε να δέχεται αιτήσεις για την προσωρινή προστασία πολιτών από την Ουκρανία, ανταποκρινόμενη στο δημοκρατικό και ανθρωπιστικό της καθήκον.

Από τις 25 Φεβρουαρίου του 2022 μέχρι τις 17 Αυγούστου του 2023, η Ελλάδα δέχθηκε 26.318 αιτήσεις. Οι 25.561 πολίτες Ουκρανίας έχουν τεθεί μέχρι σήμερα σε καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Από αυτούς, οι 6.982 είναι παιδιά ή έφηβοι και οι 3.649 άνω των 60 ετών. Συνολικά, οι 17.723 οι οποίοι αιτήθηκαν προσωρινή προστασία, είναι γυναίκες, και οι 7.838 άνδρες.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα στα οποία χορηγείται καθεστώς προσωρινής προστασίας με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία και την ελληνική νομοθεσία, έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:

-να ασκούν μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη δραστηριότητα,

-να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση,

-να έχουν κατάλληλο κατάλυμα,

-να τους παρέχεται κοινωνική βοήθεια και χρηματοοικονομική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη.

Όσον αφορά δε, τα παιδιά, κάτω των 18 ετών, έχουν επίσης δικαίωμα στην εκπαίδευση υπό τους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους του κράτους μέλους υποδοχής.

Για όλους τους παραπάνω πολίτες, έχει δοθεί παράταση στο καθεστώς προσωρινής προστασίας, με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη, μέχρι τις 4 Μαρτίου του 2024. Η Ελληνική Δημοκρατία, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο ανθρωπιστικό και δημοκρατικό τους καθήκον προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: