Πραγματοποιήθηκε στην Πράγα η 4η Υπουργική Διάσκεψη στο πλαίσιο της “Διαδικασίας της Πράγας” για ζητήματα Μετανάστευσης και Ασύλου

Στις 24-25 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Πράγα η 4η Υπουργική Διάσκεψη στο πλαίσιο της “Διαδικασίας της Πράγας”, που αποτελεί βασική περιφερειακή διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και λοιπών κρατών από την περιοχή Σέγκεν, την Ανατολική Εταιρική Σχέση, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, Ρωσία και Τουρκία.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ως επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής & Διεθνούς Συνεργασίας, κα Αγγελική Γραμματικοπούλου, η οποία συμμετείχε, επίσης στη Συνάντηση Υψηλόβαθμων Αξιωματούχων για την προετοιμασία των βασικών κειμένων της Διάσκεψης.

Οι εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις του τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, στην ανάπτυξη διακρατικών εταιρικών σχέσεων και στην εξέλιξη της Διαδικασίας της Πράγας την επόμενη πενταετία.

Κατά την Υπουργική Διάσκεψη υιοθετήθηκε η Υπουργική Διακήρυξη και το Σχέδιο Δράσης της Διαδικασίας της Πράγας για την περίοδο 2023-2027.

Στην Υπουργική Διακήρυξη επιβεβαιώνεται η δέσμευση για τη σύναψη και υλοποίηση εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες ενώ καταδικάζεται η εργαλειοποίηση των μεταναστών καθώς και η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας. Στο Σχέδιο Δράσης αποτυπώνονται προτεινόμενες δράσεις στη βάση των εξής θεματικών τομέων: 1) Αποτροπή και καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης, 2) Προώθηση επανεισδοχών, εθελοντικών επιστροφών, και βιώσιμης επανένταξης, 3) Διαχείριση νόμιμης μετανάστευσης και κινητικότητας, με ειδική έμφαση στην εργασιακή μετανάστευση, 4) Προώθηση ένταξης νομίμως διαμενόντων μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής, 5) Αξιοποίηση μετανάστευσης και κινητικότητας ως εργαλεία αναπτυξιακού χαρακτήρα και 6) Ενίσχυση ικανοτήτων στον τομέα ασύλου και διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τις προτεραιότητες της χώρας μας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, ενώ, μετά από τοποθέτηση της Τουρκικής Αντιπροσωπείας, τόνισε ότι «η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ. Και αυτό έχουν δικαίωμα να κάνουν όλοι οι εταίροι που είναι παρόντες, είτε είναι μέλη της ΕΕ, είτε όχι. Σε αυτό πλαίσιο η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να αποτρέπεται αυτό που ονομάζουμε ‘push forward’ και το οποίο θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανταπόκριση της ΕΕ ήταν άμεση, ενώ η ενεργοποίηση της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, παρέχει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Προστασίας για τους Ουκρανούς πολίτες και ένα παράδειγμα για τη διαχείριση πιθανών παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ενεργοποίησε άμεσα τη διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα διαμονής των δικαιούχων σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας και την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απασχόληση».

Δια
Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: