Σημεία παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στην τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημεία παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στην τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τα ληφθέντα μέτρα.

«Διανύουμε μία κρίσιμη συγκυρία, στην οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού πολλές προκλήσεις, έχοντας ως κοινό παρονομαστή την αλληλεγγύη. Αυτό πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου, τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Από τη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα που ήταν αναγκαία, προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωση του, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών και προσφύγων. Ως εκ τούτου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται το δικαίωμα εξόδου από τις δομές, συγκεκριμένες ώρες και μόνο σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ. Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ, αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες. Στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή  γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού. Έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι, προκειμένου να μεταφέρονται όσοι φτάνουν τώρα στα νησιά. Παράλληλα υπάρχει συνεχής ενημέρωση σε πολλές γλώσσες, για τους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας. 

Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι ήδη 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Από την αρχή της εβδομάδας, έχει τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο δράσης των ελληνικών αρχών «Αγνοδίκη», το οποίο παρέχει συγκεκριμένα μέτρα και κατευθυντήριες γραμμές για τους διοικητές των ΚΥΤ και των ανοικτών δομών φιλοξενίας. Σκοπός των μέτρων και των δράσεων του σχεδίου είναι η πρόληψη εξάπλωσης του ιού στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορονοϊού, σε κανένα από τα ΚΥΤ. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ένα τέτοιο κρούσμα θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, να λειτουργήσουμε έγκαιρα, προκειμένου να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την επείγουσα στήριξη της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα πρόκληση». 

Για τις τουρκικές προκλήσεις και τις επιστροφές.

«Παρά την εκτόνωση των τελευταίων ημερών, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει μείζον θέμα ανησυχίας. Από τις 16 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές, επικαλούμενες την πανδημία του κορονοϊού, ενημέρωσαν την ελληνική ακτοφυλακή, ότι η Τουρκία  δεν θα δέχεται μέχρι νεωτέρας επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, όπως αυτές προβλέπονται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα. Άλλα καθησυχαστικά και άλλα ανησυχητικά. Είμαι πεπεισμένος ότι η Επιτροπή, έχει όλες τις απαραίτητες πηγές και έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει, εφόσον η Τουρκία είναι η κύρια «πύλη» των μεταναστευτικών ροών, όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά προς την Ευρώπη. Θεωρώ πως είναι ουσιώδες να γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση στη γειτονική μας χώρα».

Για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία μας για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, οδήγησε σε μία νέα δυναμική εδώ και μερικές εβδομάδες – και ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή σας, κα Johansson, στην Αθήνα. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τα κράτη-μέλη που έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών. Πρόκειται για μέγιστη πράξη αλληλεγγύης σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τα οποία ξεπερνούν τις 5.000. Για τον λόγο αυτό,  ζητάμε από τους εταίρους μας να συνεργαστούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Θα θέλαμε, επίσης, να δούμε τις προθέσεις όλων των κρατών μελών το προσεχές διάστημα. Τους ενθαρρύνουμε, μάλιστα, να σκεφτούν όλα τα παιδιά ως ίσα, χωρίς περιορισμούς βάσει εθνικότητας ή ηλικίας, μέχρι 18 ετών. Θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω ότι πέραν της εν εξελίξει συνεργασίας με την Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και άλλων φορέων, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη διοργάνωση της ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν εγκαταλείπουμε αυτό το σχέδιο, αυτήν την πρωτοβουλία». 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: