Σπίτια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες μέσω HELIOS

Λύση στο πρόβλημα της στέγασης, ένα από τα σοβαρότερα που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να δοθεί με την ένταξή τους στο εμβληματικό Πρόγραμμα HELIOS.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας κ. Τζιανλούκα Ρόκκο, παρουσία του Ουκρανού πρέσβη κ. Σεργκέι Σουτένκο και της προξένου κας Άννα Τισένκο, ανακοίνωσαν την διεύρυνση της ομάδας δικαιούχων και την ένταξη στο HELIOS των Ουκρανών που έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην πατρίδα τους.

Οι Ουκρανοί υπήκοοι, δικαιούχοι προσωρινής προστασίας, θα μπορούν να λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες του προγράμματος HELIOS, όπως μαθήματα ένταξης σε εξειδικευμένα κέντρα σε όλη την Ελλάδα, στήριξη της απασχόλησης και στήριξη της στέγασης, συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης ενοικίου.

Πρόκειται για μία σημαντική προσθήκη στην ενταξιακή στρατηγική της χώρας και ένα απαραίτητο βήμα που ανταποκρίνεται στην ανάγκη στήριξης αυτού του πληθυσμού.

Παράλληλα το πρόγραμμα συνεχίζει να υποστηρίζει δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όπως κάνει από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα.

Σημαντικές αλλαγές ενεργοποιούνται και στα κριτήρια στέγασης του HELIOS.  Ανάμεσά τους η  μεσοσταθμική αύξηση της επιδότησης ενοικίου κατά 30% και η επέκταση της διάρκειας της επιδότησης για όλους τους ωφελούμενους (μέχρι σήμερα 6 -12 μήνες) σε 12 μήνες για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ένταξη Ουκρανών υπηκόων στο HELIOS διευκολύνεται η ανταπόκριση της Ελλάδας όσον αφορά στον σημαντικό πυλώνα της στέγασης που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί προσωρινής προστασίας.  Έχοντας διασφαλίσει τους άλλους πυλώνες (άδεια διαμονής, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στις μετακινήσεις), με την εξασφάλιση στέγης θα σταθεί δυνατόν να υπηρετηθεί και ο σημαντικός πυλώνας της εργασίας. Άλλωστε είναι απολύτως βέβαιο ότι χωρίς διασφάλιση στέγης και βασικής εκπαίδευσης η μετάβαση στην εργασιακή ανεξαρτησία είναι σχεδόν αδύνατη.

Τέλος, με βάση την ενθάρρυνση εκ μέρους της Ε.Ε. για την επιβράβευση των πολιτών που ανιδιοτελώς προσφέρουν κατοικίες τους για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, θα υπάρχει δυνατότητα να καταβάλλονται ενοίκια στα σπίτια όπου ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες χωρίς να υπάρχει ανάγκη να μετακινηθούν.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση προκειμένου η χώρα μας να προσφέρει στους φιλοξενουμένους μας ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κάτι που αποτελεί ύψιστη ηθική υποχρέωση της πατρίδας μας. Με την ένταξη των Ουκρανών δικαιούχων προσωρινής προστασίας στο HELIOS ολοκληρώνουμε το τόσο αναγκαίο πλέγμα προστασίας για τους Ουκρανούς που με χαρά έγιναν δεκτοί από την Ελλάδα και τους πολίτες της».

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Τζιανλούκα Ρόκκο υπογράμμισε: «Η ένταξη των υπηκόων της Ουκρανίας στο πρόγραμμα HELIOS θα ενισχύσει συνολικά την εθνική στρατηγική ένταξης. Θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη στους ανθρώπους που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο και τώρα αναζητούν στέγη στην Ελλάδα. Επιπλέον, όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά εργασίας».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο ευχαρίστησε για την στενή συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «η στέγαση αποτελεί τον βασικό παράγοντα που συνδέεται με όλους τους άλλους τομείς προστασίας. Όταν έχεις δικό σου σπίτι μπορείς να ρυθμίζεις τη ζωή σου και να την σχεδιάζεις».

Ο κ. Σουτένκο δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ανταμειφθούν και οι Έλληνες που επί τόσους μήνες έχουν προσφέρει χωρίς να ζητήσουν ποτέ κανένα αντάλλαγμα.

Κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος, παρόντες ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ.

PHOTO 1 Η Ουκρανή Πρόξενος στην Ελλάδα κ. Άννα Τισένκο, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη και ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: