Συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για το Μεταναστευτικό

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Giorgos Koumoutsakos, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Laurent Nunez. Οι δύο Υπουργοί είχαν πρόγευμα εργασίας, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Μετά το πέρας των συσκέψεών τους, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

"Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, τον κ. Laurent Nunez. Η επίσκεψή του εδώ πραγματοποιείται αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Castaner, στο Παρίσι πριν 3 μέρες και λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Συζητήσαμε το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, τη Γαλλία και ολόκληρη την  Ευρώπη.

Οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Εμείς, ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης, και η Γαλλία ως χώρα τελικού προορισμού των μεταναστευτικών ροών. Επομένως, υπάρχει κοινό ενδιαφέρον και συμφέρον για να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ικανοποιητικά και αποτελεσματικά αυτήν την κοινή πρόκληση.

Οι συζητήσεις μας επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία των δύο χωρών. Μια συνεργασία που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης. Άλλωστε, και οι δύο χώρες είμαστε πεπεισμένα φιλοευρωπαϊκές. Έχουμε, λοιπόν, μεγάλη ευαισθησία και βούληση για να αντιμετωπίσει η Ένωση ικανοποιητικά αυτό το μεγάλο θέμα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα να πω ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι μία ακόμη από τις συναντήσεις στις οποίες επαναλαμβάνονται τα γνωστά γενικόλογα, σημαντικά μεν, γενικόλογα δε λόγια. Είναι μια συνάντηση που έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Που έγινε στη βάση συγκεκριμένων επιχειρησιακών θεμάτων.

Πρώτα απ’ όλα, η Γαλλία δήλωσε και επιβεβαίωσε σήμερα τη βούλησή της να δεχτεί σε γαλλικό έδαφος 400 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Θα είναι πρόσωπα τα οποία έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ και ευαλωτότητας. Το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση το αναλαμβάνουν τεχνικές ομάδες των δύο χωρών, προκειμένου να προχωρήσουμε σταθερά, σίγουρα και γρήγορα.

Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, τη Γαλλία γι’ αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Και, βεβαίως, είναι μια αφορμή αυτό να ευχαριστήσω και την άλλη ευρωπαϊκή χώρα και εταίρο, που επίσης έχει δηλώσει τη βούλησή της να πάρει 1000 αιτούντες άσυλο, που είναι η Πορτογαλία, με την οποία ήδη δουλεύουμε το πρόγραμμα αυτό. " κίνηση της Γαλλίας, που έρχεται αυτή τη στιγμή, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και θέλω να το τονίσω.

Συζητήσαμε επίσης, και θα προχωρήσουμε στην πρόταση και βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της όχι μόνο στη FRONTEX, αλλά και στις διαδικασίες ασύλου. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε μια ενίσχυση της παρουσίας της Γαλλίας με 24 ακόμη ειδικούς. Ιδιαίτερη συνεργασία θα έχουμε επίσης και στα κρίσιμα ζητήματα επιστροφών. Ήδη συζητούμε πώς θα γίνουν κοινές επιστροφές, αλλά και πώς θα συνεργαστούμε καλύτερα στην εξέταση των απαραίτητων εγγράφων που χρειάζονται για να υλοποιούνται γρήγορα οι επιστροφές.

Οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν μια στιβαρή ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ενιαία πολιτική, που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νέων δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, θα είμαστε, όπως συμφωνήσαμε, σε συνεχή επικοινωνία, ώστε -ενόψει της επικείμενη διαπραγμάτευσης- οι θέσεις Γαλλίας και Ελλάδας να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Και οι δύο αποδεχόμαστε μια βασική αρχή: ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της αρχής της υπευθυνότητας και της αρχής της αλληλεγγύης. Όλα αυτά, όμως, θα συγκεκριμενοποιηθούν στην πορεία μιας μακράς, και όχι απλής, όπως φαίνεται, ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης.

Από τη συζήτησή μας δεν μπορούσε να λείπει η περιφερειακή διάσταση. Δηλαδή, η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζει ειδικά η Ανατολική Μεσόγειος, ειδικά η Ελλάδα και η Κύπρος. Εκεί, όπως ξέρετε, οι ροές ξεκινούν από τη γειτονική Τουρκία.

Εμείς, ως Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί πλήρως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016, διότι είναι δυστυχώς το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι η συνεργασία της Τουρκίας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι μέχρι τώρα. Είναι μια σκέψη που μοιράστηκα με τον φίλο Υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Και τέλος, θεωρώ και θεωρούμε στην Ελλάδα ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις-απειλές ότι κάποια στιγμή μπορεί να «ανοίξουν οι μεταναστευτικές πόρτες προς την Ευρώπη». Οι δηλώσεις αυτές δεν προσθέτουν τίποτα, δημιουργούν μόνο μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα για την Τουρκία μέσα στην Ευρώπη και οδηγούν σε έναν εγκλωβισμό την όλη συζήτηση για το πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Αυτές οι δηλώσεις είναι λάθος, δεν βοηθούν ούτε την Τουρκία, ούτε την Ευρώπη, ούτε κανέναν στην περιοχή.

Για ακόμα μία φορά θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Laurent, για την επίσκεψή του και για την ειλικρίνεια με την οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα και βεβαίως κορυφαίο, όπως σας είπα, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου σ’ αυτήν τη μεγάλη διαπραγμάτευση, της οποίας επίκειται η έναρξη. Ευχαριστώ, Laurent, για ακόμα μία φορά».

Από την πλευρά του, ο κ. Nunez δήλωσε:

«Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Γιώργο. 

Θα ήθελα πρωτίστως να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου για την θερμή υποδοχή. Είχαμε μια σύσκεψη εργασίας πού διεξήχθη σε κλίμα ειλικρινές, φιλικό, με απόλυτη διαφάνεια, κάτι που αντιπροσωπεύει πλήρως τη φύση των σχέσεων ανάμεσα στην Γαλλία και την Ελλάδα, δύο χώρες που είναι περισσότερο από φίλες δύο χώρες πολύ συνδεδεμένες και θα ήθελα να χαιρετήσω το θερμό κλίμα της συνάντησής μας σήμερα το πρωί.

Η παρουσία μου εδώ στην Αθήνα αποτελεί έκφραση της γαλλικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα η οποία γνώρισε από το καλοκαίρι του 2019 μια περίοδο σημαντικής μεταναστευτικής αιχμής. Όταν μια χώρα της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστάσεις η έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη και η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιό της. Εξ ου και τα μέτρα τα οποία αποφασίσαμε και η παρουσία μου σήμερα εδώ.

Όπως το είπε και ο κύριος Υπουργός, η σύσκεψη που είχαμε σήμερα το πρωί ήταν κατά τη βούληση και των δύο πλευρών μια σύσκεψη επιχειρησιακή και όχι μόνο εθιμοτυπική κατά την οποία αποφασίσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα και για τα οποία εργαζόμαστε ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες.

Πρόκειται για έξι επιχειρησιακά μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα τα οποία θα υλοποιήσει η Γαλλία πολύ σύντομα.

  1. Η Γαλλία θα υποδεχθεί άμεσα 400 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Θα πρόκειται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως οικογένειες. Στα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει αυτήν την μετεγκατάσταση η οποία επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο εάν είναι δυνατόν και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
  2. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα στον τομέα διαχείρισης διαδικασιών ασύλου. 24 Γάλλοι εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Ένας αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί αλλά και όπως το ζήτησε ο Υπουργός θα αυξηθεί και το διάστημα παρουσίας τους στην Ελλάδα από δύο μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα σε τρεις ή και τέσσερεις μήνες.
  3. Ομοίως η Γαλλία θα αυξήσει τον αριθμό των γάλλων αστυνομικών που συμμετέχουν στις αποστολές της FRONTEX στην Ελλάδα. Από 176 τον περασμένο χρόνο σε 200 αστυνομικούς. Καταβάλουμε λοιπόν επιπλέον προσπάθειες σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις ελέγχων κυρίως ελέγχων στη θάλασσα.
  4. Θα εξετάσουμε μαζί με τους ΄Ελληνες φίλους μας την δυνατότητα να διοργανώσουμε ομαδικές πτήσεις για να διευκολύνουμε τις επιστροφές στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας. Θα πρόκειται λοιπόν για πτήσεις που θα διοργανώνονται από την Γαλλία και την Ελλάδα με την βοήθεια της FRONTEX. Είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα υλοποιηθεί σύντομα με τη συμμετοχή της γαλλικής αστυνομίας εναέριων συνόρων.
  5. Μέσω της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα θα βοηθήσουμε τους ΄Ελληνες φίλους όσον αφορά στην παροχή αδειών επιστροφής στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας. Οι άδειες επιστροφής οι λεγόμενες « laisser-passer » παρέχονται από τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών οι οποίες αναγνωρίζουν την υπηκοότητα των ατόμων αυτών. Οι άδειες είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν και προτείνουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει τις άδειες αυτές για κάποιες χώρες με τις οποίες η Γαλλία διατηρεί καλές σχέσεις, τις οποίες θέτουμε στη διάθεση των ελληνικών αρχών ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση αυτή.
  6. Το τελευταίο μέτρο το οποίο αποφασίσαμε είναι η τοποθέτηση ενός τρίτου Αξιωματικού συνδέσμου στα ελληνικά αεροδρόμια στην Αθήνα και όχι μόνο. Η αποστολή των Αξιωματικών συνδέσμων της γαλλικής αστυνομίας εναέριων συνόρων που από δύο θα γίνουν τρεις είναι η πραγματοποίηση ελέγχων κατά την επιβίβαση για να αποφύγουμε αυτό που αποκαλούμε δευτερογενείς μετακινήσεις. Να αποφύγουμε δηλαδή πρόσφυγες οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας να μεταβούν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια. Να σημειώσω τον επιχειρησιακό χαρακτήρα της συνάντησής μας και τα έξι μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν και τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα στενής συνεργασίας και σχέσης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι φυσικά επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας για να συζητήσουμε για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που είναι υπό συζήτηση στην Ευρώπη. Ένα ζήτημα που ενδιαφέρει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαιτέρως την Γαλλία και την Ελλάδα. Την Ελλάδα γιατί αποτελεί χώρα πρώτης εισόδου και τη Γαλλία γιατί υποδέχεται μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο οι οποίοι συχνά προέρχονται από άλλα κράτη απ’όπου υπέβαλαν το αίτημα ασύλου. Χρειάζεται λοιπόν να εξετάσουμε από όλες τις πλευρές το ζήτημα διαχείρισης του ασύλου. Οι συζητήσεις για το ζήτημα αυτό συνεχίζονται. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Υπουργός χρειάζεται ισχυρή επιβεβαίωση της αρχής της υπευθυνότητας και συγχρόνως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κυρίως προς όφελος των κρατών πρώτης υποδοχής. Θα συνεχίσουμε λοιπόν αυτές τις σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της διαχείρισης του ασύλου, ένα θέμα στο οποίο οι δύο χώρες μας είναι προσηλωμένες.»

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: