“UNiTE! Activism to end violence against women and girls” – «ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών»

Αυτό είναι το θέμα της φετινής εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών και των κοριτσιών. 16 Ημέρες αφιερωμένες στην εξάλειψη της, που ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και διαρκούν μέχρι τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου.

Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας απαιτεί συντονισμένη δράση με τη συμμετοχή όλων μας, της πολιτείας, της κοινωνίας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά, ανεξαρτήτως φύλου.  Ως γυναίκες, ως μητέρες, ως κόρες αλλά και ως πατέρες , αδελφοί, γιοί  κ.ο.κ. πρέπει να  εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή βίας δείχνοντας μηδενική ανοχή. Μην την προσπερνάμε, όταν τη συναντάμε δίπλα μας.   Οφείλουμε, αναλογιζόμενοι την ατομική και την συλλογική μας ευθύνη να καλλιεργούμε στα παιδιά μας – αλλά πρωτίστως στους εαυτούς μας – με λόγια και πράξεις, το αίσθημα της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της αποδοχής στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ισότιμης, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας, με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών. Δεν αρκεί βεβαίως να θυμόμαστε και να αναμοχλεύουμε όλα τα παραπάνω μόνο τις επετειακές ημέρες, αλλά κάθε μέρα και με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και σεβασμού σε κάθε γυναίκα ή κορίτσι-θύμα, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να διαβάσουμε παρακάτω μερικά επίσημα στοιχεία για την κατάσταση και πορεία του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αλλά και προτεινόμενους τρόπους δράσεις για την αντιμετώπιση του.  Να βοηθήσουμε  να γίνει ο κόσμος μας «πορτοκαλί»  που είναι το επίσημο χρώμα της εν λόγω εκστρατείας των Η.Ε.  και συμβολίζει ένα πιο λαμπρό μέλλον, χωρίς βία,  συμβολίζει το φως στο οποίο ελπίζουμε να πορευθεί η κοινωνία μας και το φως που παλεύουμε να πλημμυρίσει τη ζωή κάθε γυναίκας ή κοριτσιού που έχει υποστεί βία.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει η πιο διάχυτη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. 

  • 1 στις 3  γυναίκες βιώνουν βία λόγω φύλου κατά την διάρκεια της ζωής τους,
  • 1 στις 5 ηλικίας 20-24 ετών παντρευτήκαν πριν κλείσουν τα 18,
  • λιγότερο από το 40% των γυναικών-θυμάτων αναζητούν βοήθεια κάθε είδους.

Ανατριχιαστικά είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθώς για το έτος 2022, καταγράφηκαν 3.125 κλήσεις στην εθνική γραμμή SOS για θέματα που αφορούσαν την ενδοοικογενειακή βία.

Οι παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι κρίσεις και οι συγκρούσεις έχουν εντείνει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (covid 19, κλιματική αλλαγή, ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιοποίηση – διαδικτυακή βία κ.α.).  Ταυτόχρονα, σημειώθηκε αύξηση των κινημάτων κατά των δικαιωμάτων και των αντιφεμινιστικών ομάδων και οργανώσεων και αύξηση των επιθέσεων κατά των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστριών.

Η μεγάλης κλίμακας μείωση της βίας κατά των γυναικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του φεμινιστικού ακτιβισμού και της υπεράσπισης σε συνδυασμό με συντονισμένη δράση στους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας, των οικονομικών και άλλων τομέων. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ισχυρά και αυτόνομα φεμινιστικά κινήματα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση της αλλαγής.

Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων. Αυτές οι 16 Ημέρες, δείξτε την αλληλεγγύη σας στα φεμινιστικά κινήματα και τους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.

1. Μιλήστε, μιλήστε.-

Η βία κατά των γυναικών είναι διάχυτη, αλλά δεν είναι αναπόφευκτη – εκτός αν παραμείνουμε σιωπηλοί. Σήμερα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να μιλήσουμε ανοιχτά.  Τα ταμπού γύρω από την έμφυλη βία παρέχουν στους δράστες ατιμωρησία και εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Ενημερώστε τους επιζώντες και τους ακτιβιστές ότι είστε δίπλα τους. Ενισχύστε τις φωνές και τις ιστορίες τους. Δημιουργήστε χώρους διαλόγου, τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά.

2. Γνωρίστε το πρόβλημα και τα σημάδια

Η βία κατά των γυναικών λαμβάνει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική. Μπορεί να συμβαίνει δημόσια ή ιδιωτικά, να διαπράττεται από έναν ξένο ή έναν στενό σύντροφο. Ανεξάρτητα από το πώς, πού ή γιατί συμβαίνει, έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις γυναίκες και τα κορίτσια και χρησιμεύει για την παρεμπόδιση της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία.

3. Καταγγείλτε τη σεξουαλική παρενόχληση

Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια καθημερινή εμπειρία. Οι συνήθεις μορφές παρενόχλησης, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα σεξουαλικά σχόλια και τα σεξουαλικά αστεία, χρησιμεύουν για να κάνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να αισθάνονται ανεπιθύμητα και μη ασφαλή σε δημόσιους χώρους. Βοηθούν στην ενίσχυση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που διαιωνίζουν τον μισογυνισμό. Και συμβάλλουν σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, στην οποία οι γυναίκες μπορούν να βλάπτονται χωρίς συνέπειες. Δημιουργήστε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, μιλώντας όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια ή ζητώντας τη βοήθεια άλλων εάν δεν αισθάνεστε ασφαλείς.

4. Αμφισβητήστε τις πεποιθήσεις για την αρρενωπότητα

Η τοξική αρρενωπότητα οδηγεί τη βία κατά των γυναικών. Οι παραδοσιακές έννοιες της αρρενωπότητας τείνουν να δίνουν έμφαση σε χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα, η δύναμη και ο έλεγχος – ενώ υποτιμούν την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, την ευπάθεια και άλλα χαρακτηριστικά που παραδοσιακά συνδέονται με τη θηλυκότητα. Υποστηρίξτε τους άνδρες και τα αγόρια στη ζωή σας να καταλάβουν ότι η ευαισθησία, η ενσυναίσθηση, η ευπάθεια είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά και όχι γυναικεία.

5. Χρηματοδότηση γυναικείων οργανώσεων

Η επένδυση στα γυναικεία κινήματα έχει σημασία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα ισχυρό και αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση της αλλαγής πολιτικής σχετικά με την έμφυλη βία.  Κάντε δωρεές σε τοπικούς οργανισμούς που ενδυναμώνουν τις γυναίκες, υποστηρίζουν τις επιζήσασες και προωθούν δράσεις και πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση και την πρόληψη της βίας.

6. Έκκληση για καλύτερες απαντήσεις και υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια που βιώνουν βία μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αυτό σημαίνει ότι τα καταφύγια, οι ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές, η παροχή συμβουλών και κάθε υποστήριξη για τις επιζήσασες έμφυλης βίας πρέπει να είναι διαθέσιμα για όσους έχουν ανάγκη, ακόμη και κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Συμμετέχετε περισσότερο με τον εθελοντισμό σε ένα τοπικό καταφύγιο γυναικών, δωρίζοντας ρούχα ή προμήθειες ή εκπαιδεύοντας για να γίνετε σύμβουλος κρίσης.

7. Ζητήστε περισσότερα δεδομένα

Για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την έμφυλη βία, πρέπει να κατανοήσουμε το ζήτημα. Η συλλογή σχετικών δεδομένων είναι καίριας σημασίας για την εφαρμογή επιτυχημένων μέτρων πρόληψης και την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στους επιζώντες.

8. Πιέστε για ισχυρότερους νόμους

Ο κόσμος χρειάζεται ισχυρότερους μηχανισμούς προστασίας για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας, της παρενόχλησης, των απειλών, του εκφοβισμού και των διακρίσεων κατά των γυναικών και των υπερασπιστών και ακτιβιστών των δικαιωμάτων τους.

9. Υποστήριξη της ηγεσίας των γυναικών

Σε πολλούς χώρους λήψης αποφάσεων οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό. Όταν οι γυναίκες δεν είναι στο τραπέζι, οι φωνές τους δεν ακούγονται. Αυτό καθιστά πολύ εύκολο για τα όργανα λήψης αποφάσεων να παραβλέπουν κρίσιμα κενά στις πολιτικές και τη χρηματοδότηση.

10. Οικοδόμηση αλληλεγγύης με άλλα κινήματα

Είμαστε πιο δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνδέεται εγγενώς με άλλες μορφές βλάβης και αδικίας, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της ξενοφοβίας, της αρτιμέλειας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής. Ενισχύστε τον αγώνα κατά της έμφυλης βίας συμμετέχοντας σε άλλα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και εμπλέκοντας ακτιβιστές από αυτά τα κινήματα στο δικό σας.

Μαζί, μπορούμε να αντισταθούμε στην κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών, να ενισχύσουμε τα αιτήματα των φεμινιστικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο και να προωθήσουμε τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών μια για πάντα.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: