Επίσκεψη Γ. Κουμουτσάκου σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στην Ελβετία – Συναντήσεις με τον Υπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας, κ. Mario Gattiker, τον Ύπατo Αρμοστή του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες, κ. Philippo Granti, και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), κ. António Vitorino

O Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταβαίνει αύριο 2 Ιουλίου στην Ελβετία, για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες στο μεταναστευτικό, καθώς και να επισκεφθεί δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην πόλη Vallorbe. Στην συγκεκριμένη δομή μετεγκαταστάθηκαν και διαμένουν από τις 16 Mαϊου 23 και τις 26 Ιουνίου 29 ανήλικοι αιτούντες άσυλο, που προηγουμένως ζούσαν σε δομές της Ελλάδας.

Σκοπός της επίσκεψης και των συναντήσεων με τους κκ. Mario GattikerPhilippo GrantiAntónio Vitorino, πέραν της παρακολούθησης εφαρμογής της πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, είναι:

α) η υλοποίηση και επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και απελάσεων  (πρώτη πτήση σχεδιάζεται για τις επόμενες εβδομάδες προς το Ιράκ)

β)  η προβολή των ελληνικών θέσεων εν όψει της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

γ) η προώθηση των συμφωνιών έδρας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ Ελλάδας, UNHCR και ΙΟΜ και

δ) η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας στην πόλη Vallorbe, ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα συναντηθεί με τα παιδιά, κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και υπεύθυνους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ομαλής και σταδιακής ενσωμάτωσης των παιδιών στην κοινωνία.

Scroll to Top

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: