Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών, που απλά αναμασά την
επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου

Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδα των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου. 

Πρώτον, η κατασκευή των δομών Μαλακάσας το 2020 (όχι περίφραξη όπως γράφει η ΕφΣυν) και της δομής Σιντικής έγιναν με απολύτως νόμιμη διαδικασία (νόμος ΣΥΡΙΖΑ, άρθρο 96 του ν. 4368/2016, τον οποίον η Κυβέρνηση ΝΔ κατήργησε το 2021, μην επιτρέποντας πλέον απευθείας αναθέσεις στο μεταναστευτικό) και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άρθρο 32.2.γ ν.4412/2016) μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαδικασία έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου έτους 2020, χωρίς παρατηρήσεις, καθώς και από ορκωτούς ελεγκτές. Ομοίως το έργο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την εκτέλεση της σύμβασης κατασκευής παρακολουθούν υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, κατά την πάγια διαδικασία (επιβλέποντες μηχανικοί, επιτροπές αφανών εργασιών, προσωρινής παραλαβής, οριστικής παραλαβής). 

Δεύτερον, η αναφερόμενη σύμβαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών ασφαλείας υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασύλου, το 2020, έγινε από την Υπηρεσία Ασύλου, για άμεση ανάληψη υπηρεσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων συμφόρησης την περίοδο της έξαρσης του COVID-19. Το ζήτημα της συμφόρησης των Υπηρεσιών Ασύλου, έχει αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς πλέον με την χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών έχουν αποσυμφορηθεί οι υπηρεσίες. Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, έχει συνάψει πολυετείς συμφωνίες – πλαίσιο για την κάλυψη αναγκών φύλαξης και διαχείρισης πληθυσμού, τις οποίες έχει παρουσιάσει ο κος. Μηταράκης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Διαδικασία που ουδέποτε ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 

Τρίτον, είναι ψευδές ότι δόθηκαν 4.000 Ευρώ το μήνα για «απομαγνητοφώνηση ομιλιών και συνεντεύξεων του υπουργού». Ενώ η αναφερόμενη σύμβαση είχε συμβατική αξία 24.800€ με πρόβλεψη για πληρωμή δαπανών απολογιστικά, τελικά, αναλώθηκαν καθ’ όλο το διάστημα της σύμβασης το ποσό των 6.782 €. Λόγω της περαιτέρω στελέχωσης του Γραφείου Ενημέρωσης & Επικοινωνίας δεν κατέστη απαραίτητη η υπογραφή νέας τέτοιας σύμβασης από το 2021 έως σήμερα. 

Τέταρτον, είναι ψευδές ότι αγοράστηκαν μάσκες για τον κορονοϊό «σε τριπλάσια τιμή από αυτήν της αγοράς». Η πραγματικότητα είναι ότι η Υπηρεσία Ασύλου προμηθεύτηκε 10.000 υφασμάτινες μάσκες, με χρήση ευρωπαϊκών πόρων και έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μάσκες είχαν ειδικές προδιαγραφές για να καλυφθούν οι ανάγκες δημοσιότητας του έργου. Να σημειωθεί ότι με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου, καλύφθηκαν όλες οι  ανάγκες και για το προσωπικό και για τους αιτούντες άσυλο μέσω δωρεών από πλήθος φορέων. Τέλος, σημαντικό είναι πως το Υπουργείο αντιμετώπισε – επιτυχημένα – όλη την κρίση του COVID-19, παρά τις «Κασσάνδρες» που προμήνυαν καταστροφή. 

Πέμπτο, είναι ψευδές ότι δόθηκαν με απευθείας ανάθεση ύψους 280 χιλιάδων ευρώ ενημερωτικής εκστρατείας σε Αφγανούς πολίτες. Διεξήχθη η προβλεπόμενη διαδικασία βάσει των άρ. 118 & 328 του ν. 4412/2016 ύψους 59.300€ πλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, η Ελλάδα ήδη συμμετέχει και σε άλλα αντίστοιχα τέτοια projects σε συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη και τον ICMPD με απευθείας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με σκοπό την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την ανάδειξη των κινδύνων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. 

Έκτο, δεν είναι εν γνώση του Υπουργείου καμία δικαστική εκκρεμότητα για υπόθεση διαφθοράς, που να εμπλέκει συνεργάτη του υπουργού όταν ήταν υφυπουργός Εργασίας και εν πάση περίπτωση δεν αναφέρθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του κ. Μηταράκη. 

Έβδομο, αναφορικά με καταγγελίες για κύκλωμα καταγραφής Πακιστανών στην υπηρεσία Ασύλου Αττικής κατά προτεραιότητα μέσω φερόμενων ως πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, έχει διαταχθεί σχετική έρευνα. Όμως, το Υπουργείο σε κάθε περίπτωση έχει καταργήσει οριστικά εδώ και καιρό την εν λόγω διαδικασία, καθώς πλέον οι καταγραφές γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Τονίζεται επίσης ότι για τους αιτούντες άσυλο από τις εν λόγω καταγγελίες, δεν έχει προκύψει καμία προνομιακή μεταχείριση στην ουσία της απόφασης ασύλου, καθώς απλώς εξετάστηκε το αίτημά τους λίγους μήνες συντομότερα. 

Όγδοο, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/12/2022, πραγματοποιήθηκε βάσει ανοικτής πρόσκλησης της Διαχειριστικής Αρχής προς κάθε τύπου παρόχους (Δήμοι, ΝΠΔΔ, ΜΚΟ, Ιδιωτικός τομέας) με προκαθορισμένες τιμές μονάδας ανά τύπο και ανά περιφέρεια. Υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές για την εκτέλεση του προγράμματος. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις έγιναν δεκτές από την Διαχειριστική Αρχή, και κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία επιλεκτική συμπεριφορά από πλευράς Υπουργείου προς οποιονδήποτε πάροχο. 

Σημειωτέον πως το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών δεν αναπαράγει, ενώ το αναφέρει ο κ. Κούλογλου, το: «Νοέμβριος 2022: Εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο υπάλληλος, που είχε οριστεί επιβλέπων του έργου της κατασκευής δομής στην Μαλακάσα, στενός συνεργάτης του Υπουργού Μετανάστευσης και πρώην ιδιαίτερός του στο βουλευτικό γραφείο, έκανε αίτηση στο δήμο κατοικίας του και πήρε επίδομα «απορίας»”.  

Πιθανόν από αίσθημα ενοχής, καθώς ο εν λόγω υπάλληλος έχει ήδη υποβάλει μήνυση στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Επ΄ ευκαιρία, ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Κούλογλου ότι δεν υπήρξε ποτέ «η μικρή Μαρία», όπως αποκάλυψε ο κος. Μηταράκης στην Βουλή των Ελλήνων στις 30 Αυγούστου 2022.  

Όπως του είπαν χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καιρός να ζητήσει συγνώμη

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: