Μηταράκης από Λέσβο: Στηρίξαμε το Βόρειο Αιγαίο με πάνω από 50 εκάτ. ευρώ την τριετία ‘20-’23

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στα ΜΜΕ της Λέσβου 

Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Λέσβου παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί.  

Ο κ. Μηταράκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως «με σχέδιο και πολλή δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε» τη μεταναστευτική κρίση. Όπως είπε δε τα τελευταία τρία χρόνια επετεύχθησαν οι δύο βασικοί στόχοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο δραστικός περιορισμός των ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. «Αυτό είναι που σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε στη Λέσβο», τόνισε. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπενθύμισε πως την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο, την ώρα που ο αριθμός αυτός στην τετραετία της ΝΔ ήταν 32.000, εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22. «Αποτέλεσμα, οι διαμένοντες στη Δομή στο Μαυροβούνι σήμερα να είναι λιγότεροι από 2.000, μείωση 90% από τις πιο δύσκολες μέρες της Μόριας», είπε ο κ. Μηταράκης.  

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «προχωρήσαμε σε σημαντικές ανταποδοτικές επενδύσεις προς τους δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης αλλά και προς την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πάνω από 25 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις των Δήμων αναδρομικά από το 2019, αποζημιώσεις στους κατοίκους που είχαν ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού, στηρίξαμε νέες υποδομές που θα προσφέρουν προοπτική για τη Μυτιλήνη». 

Κλείνοντας επεσήμανε ότι «τελικός στόχος είναι να λειτουργήσει η ΚΕΔ στη Βάστρια, εντός του 2023. Μια δομή 7 φορές μικρότερη από τη Μόρια στα χειρότερά της και 3 φορές μικρότερη από ότι είναι σήμερα το Μαυροβούνι αναφορικά με τον πληθυσμό που θα φιλοξενεί και που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και προχωράει όπως είχα παρουσιάσει στη Βουλή τον 11/2021». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «συνολικά έχουμε δώσει στο Βόρειο Αιγαίο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 20-23 μέχρι στιγμής συγκρινόμενα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της επταετίας που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ που είναι 400 εκατομμύρια». 

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η δομή της Βάστριας έχει πάρει πλέον πλήρη εικόνα υλοποίησης. Πλέον η δομή έχει εγκατασταθεί, είναι στη φάση της ολοκλήρωσης εντός του 2023. Το έργο έχει φτάσει το 50% της τεχνικής ολοκλήρωσης. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2023 η δομή θα είναι έτοιμη, για να κλείσει το Μαυροβούνι που είναι ο βασικός μας στόχος». 

Αναφορικά με το τη δομή καραντίνας στη Δυτιή Λέσβο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως είναι χρήσιμη «επειδή υπάρχουν κατά καιρούς αφίξεις». 

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη 

Θέλω να ευχαριστήσω όσους με εμπιστεύτηκαν τα δύσκολα αυτά τρία χρόνια , από το δύσκολο 2020 με τις πολλές αφίξεις, τις εντάσεις στο νησί και τα δύσκολα γεγονότα του εμπρησμού της Μόριας. Καταφέραμε με σχέδιο και πολλή δουλειά να ξεπεράσουμε αυτά τα γεγονότα. Θέσαμε δύο συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους: τον δραστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό είναι που σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε στη Λέσβο. 

Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο. Στην τετραετία της ΝΔ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 32.000 εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στη Δομή στο Μαυροβούνι σήμερα να είναι λιγότεροι από 2.000, μείωση 90% από τις πιο δύσκολες μέρες της Μόριας. Έκλεισε το ΚΑΡΑΤΕΠΕ, η κατάληψη στο ΠΙΚΠΑ, τα διαμερίσματα που είχαμε σε πολλές περιοχές στο νησί. Πλέον χρησιμοποιείται μόνο η δομή στο Μαυροβούνι που παρότι είναι προσωρινή πλέον παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους αλλά και ασφάλεια στους υπαλλήλους και την τοπική κοινωνία.  

Προχωρήσαμε σε σημαντικές ανταποδοτικές επενδύσεις προς τους δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης αλλά και προς την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πάνω από 25 εκατ. Ευρώ, για αποζημιώσεις των Δήμων αναδρομικά από το 2019, αποζημιώσεις στους κατοίκους που είχαν ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού, στηρίξαμε νέες υποδομές που θα προσφέρουν προοπτική για τη Μυτιλήνη.  

Τελικός στόχος είναι να λειτουργήσει η ΚΕΔ στη Βάστρια, εντός του 2023. Μια δομή 7 φορές μικρότερη από τη Μόρια στα χειρότερά της και 3 φορές μικρότερη από ότι είναι σήμερα το Μαυροβούνι αναφορικά με τον πληθυσμό που θα φιλοξενεί και που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και προχωράει όπως είχα παρουσιάσει στη Βουλή τον 11/2021. 

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου 

Αναφορικά με τα ανταποδοτικά έργα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε:  

“Η ευθύνη επιλογής των έργων ανήκει στους ΟΤΑ, δικός μας ρόλος είναι η χρηματοδότησή αυτών των σημαντικών έργων υποδομής. Συνολικά έχουμε δώσει στο Βόρειο Αιγαίο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 20-23 μέχρι στιγμής τα οποία συγκρινόμενα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της επταετίας που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ που είναι 400 εκατομμύρια. Άρα η ετήσια στήριξη του ταμείου αλληλεγγύης είναι στο 50% του συνολικού προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων. Ο Δήμος Μυτιλήνης σήμερα έκανε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των έργων που έχουν εντάξει στο ΤΑ και σήμερα είχα τη χαρά να δω ιδίοις όμασι τα έργα αυτά που έχουν χρηματοδοτηθεί και είναι στη φάση της ολοκλήρωση ή έχουν χρηματοδοτηθεί. Η δικιά μας ευθύνη είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα έργα που επιλέγει η τοπική κοινωνία.” 

Για την ολοκλήρωση της δομής της Βάστριας δήλωσε:  

“Η δομή της Βάστριας έχει πάρει πλέον πλήρη εικόνα υλοποίησης. Πλέον η δομή έχει εγκατασταθεί, είναι στη φάση της ολοκλήρωσης εντός του 2023. Το έργο έχει φτάσει το 50% της τεχνικής ολοκλήρωσης. Αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης και η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που χρειάστηκε για τη δομή, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί στην πλήρη έκτασή της. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2023 η δομή θα είναι έτοιμη, για να κλείσει το Μαυροβούνι που είναι ο βασικός μας στόχος.” 

Αναφορικά με τις δυνατότητες της Δομής της Βάστριας είπε: 

“Ο σχεδιασμός της δομής είναι ακριβώς αυτός που παρουσίασα τον Νοέμβριο του 2021 στη Βουλή. Ο γενικός πληθυσμός που θα φιλοξενεί η δομή της Βάστριας είναι 3.000 άτομα. Είναι ακριβώς ο ίδιος αριθμός που είχε εκφράσει και το Δημοτικό Συμβούλιο στη Συνεδρίαση που ενέκρινε τη μεταφορά της δομής από το Μαυροβούνι στη θέση Βάστριας. Όπως είχα πει στη Βουλή, πέρα του γενικού πληθυσμού θα υπάρχει και ένα κλειστό μέρος της δομής, το λεγόμενο ΠΡΟΚΕΚΑ που πάντα υπήρχε στη Μυτιλήνη, στη Μόρια, το οποίο δεν το συνυπολογίζουμε, γιατί είναι μία δομή εντελώς κλειστή που θα φτάσει συνολικά τις 5.000 θέσεις, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Εάν δείτε τις ροές που είχε η Μυτιλήνη τα προηγούμενα χρόνια και τη μεταβλητότητα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον από αυτές τις ροές, θεωρούμε ότι αυτό θα μας επιτρέψει να μη ξαναζήσουμε ποτέ περιστατικά, όπως ζήσαμε με τον υπερπληθυσμό των δομών. Ο υπερπληθυσμός ήταν τελικά αυτός που δημιούργησε τις ακραίες συνθήκες πίεσης στις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι είπαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό ακριβώς υλοποιούμε, χωρίς καμία διαφορά. Είμαστε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δήμο Μυτιλήνης.” 

Επίσης, σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη στη Δομή της Βάστριας ανέφερε: 

“Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις επί της ουσίας της περιβαλλοντολογικής μελέτης. Από ότι γνωρίζω υπήρχαν πολιτικές αντιδράσεις επί του γεγονότος ότι υπάρχει και το κλειστό μέρος της δομής. Αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο. Είναι ακριβώς αυτό που είχε παρουσιάσει η σύμβαση που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό ακριβώς το έργο υλοποιείται. Ο λόγος που γίνεται η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων είναι, ενώ ο νόμος επέτρεπε δομές μέχρι 5.000 θέσεις να γίνουν με πρότυπες περιβαλλοντολογικές δεσμεύσεις που κάνει ο φορέας υλοποίησης, νομολογία του ΣτΕ, η οποία δεν αφορούσε τη Βάστρια είπε ότι πάνω από 3.000 θα έπρεπε να γίνεται μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Η Διοίκηση αμέσως συμμορφώθηκε στη νομολογία του ΣτΕ. Περιορίσαμε το έργο, όπως εξελίσσεται σήμερα στη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των 3.000 θέσεων. Ζητήσαμε μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, έχει κατατεθεί. Αναμένουμε τις τεχνικές απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φάση αξιολόγησης της Μ.Π.Ε και εάν εγκριθεί η Μ.Π.Ε επί της ουσίας της, αυτό θα επιτρέψει το έργο να γίνει, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Το ζητούμενο είναι να κλείσει το Μαυροβούνι. Αν η δομή της Βάστριας είναι μικρότερη των αναγκών, θα μπορούσε δυνητικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, να υπάρξει ανάγκη να υπάρξει και ένα δεύτερο σημείο. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αποφύγουμε πάση θυσία. Και γι’ αυτό σχεδιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή το επικοινωνήσαμε με τις τοπικές αρχές και με τους κατοίκους ποια είναι η πραγματική ανάγκη μακροπρόθεσμα, ώστε να μη ξαναβιώσουμε ποτέ μία “Μόρια”. Αυτή την ανάγκη υλοποιούμε με πλήρη χρηματοδότηση, είναι σημαντικό να το τονίσω, με 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.” 

Για την δομή καραντίνας στη Δυτική Λέσβο σημείωσε ότι : 

“Δεν υπάρχει σχεδιασμός να κλείσει η δομή καραντίνας στη Δυτική Λέσβο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, επειδή υπάρχουν κατά καιρούς αφίξεις στη Δυτική Λέσβο, αυτό επιτρέπει μία πρώτη καταγραφή των ανθρώπων που έχουν μπει στη Δυτική Λέσβο πριν μεταφερθούν και αυτοί στη νέα δομή της Βάστριας. Πολλά χρόνια λειτουργούσε μία δομή στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σήμερα η δομή καραντίνας. Νομίζω είναι χρήσιμη και από ότι αντιλαμβάνομαι δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία από τότε που λειτουργεί.” 

Κύλιση στην κορυφή
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: