Search
Close this search box.

Μηταράκης από Βουλή: Υπάρχει εναγκαλισμός ΜΚΟ με ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους που διακινούν εικόνες εις βάρος της χώρας μας  

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στη Βουλή στο πλαίσιο ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2023 

Για τα πεπραγμένα αλλά και τους στόχους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Notis Mitarachi στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023

Ο κύριος Μηταράκης, αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και την αποτελεσματικότητα στο Migration, σε αντίθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως πλέον η χώρα μας και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ελέγχουν πλήρως ένα τόσο ευαίσθητο ανθρωπιστικό ζήτημα. 

«Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά πρόκληση για το μεταναστευτικό. Ωστόσο η Ελλάδα κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιβεβαιώσει πως έχει πλέον τον έλεγχο του μεταναστευτικού σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ.  Παρ’ όλες τις εξωτερικές πιέσεις  η Ελλάδα έμεινε πιστή στους δύο στόχους που θέσαμε: Την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης, στις τοπικές κοινωνίες. Η χώρα μας βιώνει τα τελευταία τρία χρόνια τις χαμηλότερες ροές της 10ετίας,ενώ η πολιτική που ακολουθήσαμε, επέτρεψε να αισθανθούν ξανά ασφαλείς, οι τοπικές κοινωνίες», ανέφερε από το βήμα της Βουλής αρχικά ο κύριος Μηταράκης

The Minister of Migration and Asylum αντιπαρέθεσε μάλιστα και στοιχεία σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, το τοπίο στο μεταναστευτικό ήταν χαοτικό και σε αυτό δεν συνέβαλαν μόνο οι εξωτερικοί παράγοντες αλλά και η ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει αναποτελεσματικές μεθόδους. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις ελληνικές θάλασσες, με αποκορύφωμα τη διετία 2015-2016 όταν και στην χώρα μας μπήκαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και χάθηκαν πάνω από 1.500 ψυχές. Η Ελλάδα λοιδορήθηκε για τη Μόρια και την Ειδομένη. Καταυλισμούς μέσα στους οποίους  οι βιασμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο, όπως και το trafficking. Την ίδια ώρα, οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούσαν Οι κάτοικοι των νησιών προσέφεραν στέγη, τροφή,  είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει όλοι να τους ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους στο Μεταναστευτικό. Αλλά μην ξεχνάμε πως και εκείνοι έχουν οικογένειες να θρέψουν.  Οι αιτήσεις ασύλου χρόνιζαν  με αποτέλεσμα εμείς να βρούμε πάνω από 200.000 υποθέσεις. Εμείς μειώσαμε τις εκκρεμείς υποθέσεις σε λιγότερες από 25.000. Κατασκευάσαμε 3 κλειστά κέντρα στα νησιά και έπονται άλλα δύο το 2023. Από 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές σήμερα έχουμε 15.000 σε 33 δομές». 

 «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μπαίνει στο 2023 χωρίς οφειλές» 

Ο κύριος Μηταράκης, αναφέρθηκε και στα οικονομικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης and Ασύλου, το οποίο επανασυστάθηκε το 2019, τονίζοντας πως τακτοποιήθηκαν οφειλές που ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ προς προμηθευτές, ενώ σημείωσε πως η εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού έγινε με συνέπεια και πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης. 

«Αναφορικά με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2022 έγινε με συνέπεια και πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης. Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 92 εκ. εκ των οποίων έχουν ήδη απορροφηθεί τα 69 εκ. € και αναμένεται η συνολική απορρόφηση να φτάσει στα 81 εκ. €. Αντίστοιχα, στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ετήσιες πιστώσεις ανήλθαν στα 423 εκ. €, ενώ η εκτιμώμενη απορρόφηση ως τέλους του έτους θα ανέλθει στα 345 εκ. €. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μαζί με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, οι οικονομικές μας υπηρεσίες τακτοποιήσαν πάνω από 700 εκκρεμείς υποθέσεις και οφειλές προς προμηθευτές, ύψους πλέον των 5 εκ. €, από το 2015! Και πλέον, το Υπουργείο μας μπαίνει στο 2023 χωρίς οφειλές, χωρίς εκκρεμότητες, με τακτοποιημένο προϋπολογισμό και ολοκληρωμένο προγραμματισμό για τη συνολική αντιμετώπιση της παράνομης αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης», υπογράμμισε ο κύριος Μηταράκης. 

The Minister of Migration and Asylum, έκανε γνωστούς και τους στόχους του 2023, αναφέροντας: «Το 2023, το Υπουργείο μας θα έχει τακτικό προϋπολογισμό ύψους 94 εκ. €, προϋπολογισμό από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ύψους 290 εκ. € και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας 32 εκ. €. Ενώ παράλληλα, θα διαχειριστεί και τα Ταμεία Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων ύψους περίπου 2 δισ. € για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027». 

«Δυναμιτίζει το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουμε τη συγγνώμη του για τα fake news του Έβρου» 

Ο κύριος Μηταράκης, έθεσε εκ νέου το θέμα των fake news σχετικά με την χώρα μας κάνοντας αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη» για το περιστατικό των «38» στον Έβρο

«Η επιλογή της αντιπολίτευσης να δυναμιτίζει το κλίμα είναι συνέπεια της αδυναμίας να αντιπροτείνει στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Να απαντήσει στην μεγάλη λαϊκή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που απέδειξε ότι η φιλελεύθερη οικονομία όχι απλώς συνάδει,  αλλά είναι ο μόνος αξιόπιστος τροφοδότης της κοινωνικής πολιτικής. Ο μόνος αξιόπιστος τροφοδότης της δημιουργίας θέσεων εργασίας  με στόχο την διαρκή αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, καθώς αυξάνει η ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας», ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Μετανάστευσης and Ασύλου, ο οποίος συμπλήρωσε πως στο θέμα των «38» στον Έβρο η επιλογή της κυβέρνησης να απαντήσει με σύνεση στα διεθνή ΜΜΕ, είχε ως αποτέλεσμα αυτά να κατεβάσουν τα άρθρα που δυσφήμιζαν την χώρα μας. 

Παράλληλα ο κύριος Μηταράκης σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία ελέγχει τα σύνορα και προσφέρει έμπρακτη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σεβασμό στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά και εγχώρια κονδύλια με σεβασμό στον ελληνικό λαό. Έχουμε τον έλεγχο, προστατεύουμε τα σύνορα, στηρίζουμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες». 

Κλείνοντας ο Minister of Migration and Asylum, αναφέρθηκε και στην υπόθεση που έχει απασχολήσει το ευρωκοινοβούλιο επισημαίνοντας τον ρόλο που παίζουν συγκριμένες ΜΚΟ εντός του Ευρωκοινοβουλίου: «Δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω μια αναφορά στο σκάνδαλο που βασανίζει το Ευρωκοινοβούλιο και να πω ό,τι υπάρχουν σκιές σε πολλά ζητήματα. Υπάρχει εναγκαλισμός ΜΚΟ αγνώστου πηγής χρηματοδότησης με ευρωβουλευτές, με λόμπι, με δημοσιογράφους, που συστηματικά διακινούν στο εξωτερικό εικόνες εις βάρος της χώρας μας, εικόνες οι οποίες συνάδουν με αυτά που λένε άλλες χώρες εις βάρος της Ελλάδας, όπως η Τουρκία. Όλα αυτά δημιουργούν μια σκιά στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο να απαντήσει σε αυτά τα ερωτηματικά που δικαιολογημένα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες». 

Δείτε σε video την ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:

The entire speech of the Minister of Migration and Asylum, Mr. Notis Mitarachi in detail:

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Με ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζω την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023. 

Μετά από 12 χρόνια στην Εθνική Αντιπροσωπεία,  έχοντας βιώσει δύσκολες εποχές μνημονίων, βλέπω πλέον την Ελληνική Οικονομία, όχι απλώς να παραμένει ισχυρή σε αντίξοες διεθνείς συνθήκες, αλλά να δίνει απτό μέρισμα στην κοινωνία. 

Με την μείωση των φόρων, την μείωση της ανεργίας, την δυνατότητα ενίσχυσης των ασθενέστερων πολιτών και των επιχειρήσεων.  

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στη μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που βίωσαν τη πίεση του μεταναστευτικού, νησιωτικό ΦΠΑ που καταργήθηκε το 2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  

Στηρίξαμε τους πολίτες. 

Αρχικά απέναντι στην πανδημία, όπου σταθήκαμε όρθιοι. 

Τώρα στην εισαγόμενη ακρίβεια, συνέπεια της παράνομης Ρωσικής εισβολής. 

Και πλέον ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά πρόκληση για το μεταναστευτικό. 

Ωστόσο η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιβεβαιώσει ότι πλέον έχει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την περίοδο 2015-2019.   

Παρ’ όλες τις εξωτερικές πιέσεις  η Ελλάδα έμεινε πιστή στους δύο μετρήσιμους στόχους που έθεσε το 2019: 

Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών  και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης, στις τοπικές κοινωνίες. 

Η χώρα μας βιώνει τα τελευταία τρία χρόνια τις χαμηλότερες ροές της 10ετίας, ενώ η πολιτική που ακολουθήσαμε, επέτρεψε να αισθανθούν ξανά ασφαλείς, οι τοπικές κοινωνίες.  

Αξίζει να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή.  

Όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τοπίο στο μεταναστευτικό ήταν χαοτικό και σε αυτό δεν συνέβαλαν μόνο οι εξωτερικοί παράγοντες αλλά και η ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει αναποτελεσματικές μεθόδους. 

Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις ελληνικές θάλασσες, με αποκορύφωμα τη διετία 2015-2016 όταν στην χώρα μας μπήκαν πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και χάθηκαν πάνω από 1.500 ψυχές στα κρύα νερά του Αιγαίου. 

Οι άθλιες δομές διαμονής τότε διάσπαρτες σε όλη τη χώρα παρείχαν  απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και γίναμε αποτέλεσμα διεθνούς κριτικής. 

Δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. 

Η Πολιτεία δεν είχε καν την ευθύνη διαχείρισης αυτών των δομών, αλλά τις διαχειρίζονταν ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμοί.  

Η Ελλάδα λοιδορήθηκε για τη Μόρια και την Ειδομένη. 

Καταυλισμούς μέσα στους οποίους είχαμε φαινόμενα σεξουαλικής και άλλης βίας, είχαμε φαινόμενα trafficking. Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούσαν. 

Όμως, οι κάτοικοι των νησιών με ανθρωπισμό προσέφεραν στέγη, τροφή, είδη πρώτης ανάγκης από το υστέρημά τους, και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε. 

Εκείνη την εποχή οι  αιτήσεις ασύλου χρόνιζαν. Παραλάβαμε 202.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου τον Ιούλιο του 2019. Σήμερα έχουν μειωθεί στις 25.000  αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην απόδοση ασύλου ήταν ανέφικτη η απέλαση όσων δεν δικαιούνταν διεθνούς προστασίας. 

Κατασκευάσαμε ήδη 3 νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Ολοκληρώνεται στη Λέσβο και έπεται η Χίος το 2023. Από 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές σήμερα έχουμε 15.000 σε 33 δομές.   

Κλείσαμε τον Ελαιώνα, τον αποδώσαμε στο Δήμο Αθηναίων. Κλείσαμε στη Σάμο το Βαθύ, το αποδώσαμε στους κατοίκους της Σάμου. 

Και στο τέλος του έτους κλείνουμε και το πρόγραμμα ESTIA το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για στεγαστική πολιτική από το Υπουργείο Εργασίας για νέους και νέες. Την περίοδο 2015-2019 δεν θα τη ξανά βιώσουμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί με τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην νόμιμη μετανάστευση προς όφελος της οικονομικής της ανάπτυξης.  

Προχωρήσαμε σε δύο διακρατικές συμφωνίες, με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. Συζητάμε και με άλλες χώρες. Θεσμοθετήσαμε την πενταετή άδεια εποχικής εργασίας με μέγιστη εννεάμηνη παραμονή ανά έτος.  

Ψηφιοποιήσαμε πλήρως τη διαδικασία της νόμιμης μετανάστευσης, δημιουργούμε κέντρα βιομετρικά για να μπορούν ταχύτερα να εκδίδονται οι ταυτότητες σε αυτούς που είναι νόμιμα στη χώρα μας. 

Καταργήσαμε ορθά – το είπε ο κύριος Αραχωβίτης – το 13Α που από τη μία θεωρούσαμε κάποιον παράνομο στη χώρα, αλλά του επιτρέπαμε να δουλέψει. Και έχουν ΑΜΚΑ όλοι όσοι ζούνε νόμιμα στη χώρα μας.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πίεση στο μέλλον, στα εξωτερικά μας σύνορα. 

Αναφορικά με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, να τονίσω ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2022 έγινε με συνέπεια και υψηλά ποσοστά απορρόφησης.  

Έχουμε ήδη απορροφήσει 69 εκατομμύρια ευρώ από τα 92 εκατομμύρια που διατέθηκαν το 2022. Και 345 εκατομμύρια από τα 423 εκατομμύρια, στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Να τονίσω ότι με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, ταυτοποιήσαμε πάνω από 700 εκκρεμείς υποθέσεις από το 2015. Και πλέον, το Υπουργείο μπαίνει στο 2023 χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς εκκρεμότητες, με τακτοποιημένο προϋπολογισμό και ολοκληρωμένο προγραμματισμό για τη συνολική αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της παράνομης αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης. 

Με νέο προεδρικό διάταγμα, νέο οργανισμό, πλήρως λειτουργικό, με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα ολοκληρωθούν το 2023, με διαφανείς διαδικασίες μέσω ήδη υπογεγραμμένων συμφωνιών – πλαίσιο, τις οποίες φέρνουμε πάντα στη Βουλή για συζήτηση  έχοντας καταργήσει τις κατά παρέκκλιση διατάξεις απευθείας αναθέσεων που είχε θεσπίσει και ακολουθήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Για το 2023, το Υπουργείο ο προϋπολογισμός μας είναι 94 εκ. €, εκ των οποίων τα 50 αφορούν ενισχύσεις στις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, στις περιοχές που υπάρχει ακόμα πίεση από το μεταναστευτικό. 

Θέλω να τονίσω ως ιδιαίτερη επιτυχία, την έγκριση φέτος όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την τρέχουσα περίοδο 2021-2027, με πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την DG Home, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Η επιλογή της αντιπολίτευσης να δυναμιτίζει το κλίμα είναι συνέπεια της αδυναμίας να αντιπροτείνει στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. 

Να απαντήσει στη μεγάλη λαϊκή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που απέδειξε ότι η φιλελεύθερη οικονομία όχι απλώς συνάδει, αλλά είναι ο μόνος αξιόπιστος τροφοδότης της βιώσιμης κοινωνικής πολιτικής. Ο μόνος αξιόπιστος τροφοδότης της δημιουργίας θέσεων εργασίας με στόχο την διαρκή αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, καθώς αυξάνει την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Ειδικά στο μεταναστευτικό αντιμετωπίσαμε πιέσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αλλά αποδείξαμε τα fake news που ακούγονται εις βάρος της χώρας μας με τον πιο καταφανή τρόπο στην περίπτωση των «38» του Έβρου τα οποία ναι, έκαναν ζημιά τότε στην εικόνα της χώρας.  

Όμως μετά τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις της Κυβέρνησης τα άρθρα αυτά έχουν ήδη αποσυρθεί από διεθνείς ιστοσελίδες προς τιμήν τους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη.  

Βέβαια, δράττομαι της ευκαιρίας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνω μια αναφορά στο σκάνδαλο που βασανίζει το Ευρωκοινοβούλιο και να πω ό,τι υπάρχουν σκιές σε πολλά ζητήματα. 

Ο εναγκαλισμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αγνώστου πηγής χρηματοδότησης με ευρωβουλευτές, με λόμπι, με δημοσιογράφους, που συστηματικά διακινούν στο εξωτερικό εικόνες εις βάρος της χώρας μας, εικόνες οι οποίες συνάδουν με αυτά που λένε άλλες χώρες εις βάρος της Ελλάδας, όπως η Τουρκία. Όλα αυτά δημιουργούν μια σκιά στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο να απαντήσει σε αυτά τα ερωτηματικά που δικαιολογημένα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. 

Ladies and gentlemen, 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σεβασμό στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μεταναστευτικού.

Έχοντας τον έλεγχο, προστατεύοντας τα σύνορα, στηρίζοντας εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες. 

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2023». 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: