Μηταράκης: «Η Ελλάδα συνεχίζει να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της – Λίγες οι ΜΚΟ στη χώρα μας»

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μαζί με την Τουρκία πολέμιος της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορα της πατρίδας μας. 

Ο κ. Μηταράκης, παράλληλα, τοποθετήθηκε και για το θέμα των παρακολουθήσεων, θέτοντας καίρια ερωτήματα προς απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

«Κάθε βάρκα που ξεκινάει από την Τουρκία θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Μπαίνουν άνθρωποι σε βάρκες που δεν έχουν καμία γνώση ναυσιπλοΐας, σε βάρκες φουσκωτές ή παλιά ιστιοπλοϊκά χωρίς σωσίβια, γιατί; γιατί οι τουρκικές αρχές ανέχονται τέτοιες παράνομες αναχωρήσεις. Οι Τούρκοι έχουν αλλάξει το μοντέλο τους. Πλέον προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πολύ μεγαλύτερα πλοία με προορισμό την Ιταλία. Πλέον περίπου το 80% των θαλασσίων ροών της Τουρκίας πάει κατευθείαν και φτάνει στην Ιταλία», ανέφερε σχετικά με το μεταναστευτικό ο κύριος Μηταράκης. 

Σχετικά με τις ΜΚΟ που υπάρχουν στη χώρα μας: «Υπάρχουν πολύ λίγες ΜΚΟ πλέον στην Ελλάδα, Αυτές πλέον, έχουν μπει στο μητρώο. Όλες αυτές που λειτουργούσαν την περίοδο 2015-2019, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία έχει φύγει μόνη της από τη χώρα. Δεν υπέβαλε χαρτιά, έφυγαν, έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους…Νόμιμες είναι, από εκεί και ύστερα υπάρχει ένας μικρός αριθμός ΜΚΟ που βρίσκονται αντιμέτωπες, αυτή τη στιγμή που μιλάμε κυρίως στη Λέσβο και την Κω, με ποινικές δικογραφίες για παράνομη διευκόλυνση εισόδου στην ελληνική επικράτεια αλλοδαπών τρίτων χωρών. Αυτές οι υποθέσεις υπάρχουν».  

Για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σχολίασε: «Θέμα παρακολουθήσεων υπάρχει στην Ελλάδα από τις πρώτες συμβάσεις της Crickel, το 2018 με το Pegasus. Η Ελλάδα, δυστυχώς είναι στο σύστημα των παράτυπων παρακολουθήσεων με εξωκυβερνητικά κέντρα. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να δώσει χάρη, να δώσει αμνηστία σε όσους κάνουν παρακολουθήσεις στο παρελθόν υποβιβάζοντας το αδίκημα, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Το σημαντικό εδώ πέρα είναι ότι συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση χωρίς αποδείξεις για κάτι που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ποινική απαξία, είναι πλημμέλημα και ο κύριος Ανδρουλάκης, διάβασα χθες, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μία διάταξη που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Αυτό δείχνει τον παραλογισμό αυτή την στιγμή, πώς προσπαθούμε να εργαλειοποιήσουμε ένα ζήτημα για καθαρά πολιτικούς λόγους. Να κάνουν τι; Να εκβιάσουν τον Πρωθυπουργό; Να εκβιάσουν την Κυβέρνηση; Αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ο Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν το δέχεται».  

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: