Search
Close this search box.

Ν. Μηταράκης: Στο Κουτσόχερο βλέπουμε στην πράξη την επιτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθήσαμε

Επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στη δομή Φιλοξενίας Κουτσόχερου και συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη

Τη δομή του Κουτσόχερου στη Λάρισα επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός ο οποίος συνοδευόταν και από τους Βουλευτές Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Χρήστο Κέλλα περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της δομής και επέβλεψε από κοντά τα νέα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας που περιλαμβάνουν μαγνητικές πύλες καθώς και έλεγχο εισερχομένων με ακτίνες Χ έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια στη δομή. Ο κ. Μηταράκης επέβλεψε και την ανέγερση της περίφραξης της δομής η οποία πλέον αποτρέπει τις παράνομες εισόδους και εξόδους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολούθησε επίσης μία σύντομη παρουσίαση από το Διοικητή της Δομής, κ. Απόστολο Παπαπαρίση, συνομίλησε με το προσωπικό το οποίο ευχαρίστησε ενώ χαιρετήθηκε και από διαμένοντες μετανάστες στη δομή. Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως στο Κουστόχερο «βλέπουμε την επιτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθήσαμε».

Κατά την ξενάγηση παρουσιάστηκαν όλα τα έργα αναβάθμισης της δομής τα οποία προσφέρουν ποιότητα ζωής στους διαμένοντες ενώ ο Υπουργός κ. Μηταράκης είδε και το γυμναστήριο το οποίο λειτουργεί εντός της δομής. Στις συναντήσεις έγινε και ειδική αναφορά στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την αναβάθμιση της δομής καθώς στον τομέα της καθαριότητας και της ασφάλειας εργάζονται κάτοικοι των γύρω περιοχών ενώ επισημαίνεται πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει χορηγήσει συνολικά 1,9 εκατομμύρια ευρώ για έργα τον δήμο Λάρισας καθώς και 728.000 ευρώ που αφορούν σε δημοτικά τέλη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεπτόμενοι σήμερα τη Δομή στο Κουτσόχερο, βλέπουμε πρακτικά την πολύ μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Μία δομή που είχε εκατοντάδες, χιλιάδες κόσμο, πριν από χρόνια, σήμερα έχει 220. Μία δομή που λειτουργεί, πλέον, με απόλυτη τάξη, με Διοικητή που έχει οριστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2020.

Όπως ξέρετε, είχαμε βάλει δύο στόχους, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Η δομή, πλέον, όχι μόνο δε δημιουργεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, υπάρχουν ωφελούμενοι στη δομή που δουλεύουν εδώ στην τοπική κοινωνία και παράλληλα το Υπουργείο στήριξε με 2,5 εκατ. Ευρώ σε ανταποδοτικά και έργα την τοπική κοινωνία.

Θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό με αυστηρότητα και τάξη, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.»

Από πλευράς του ο κ. Παπαπαρίσης παρουσίασε τη σημερινή εικόνα της δομής, η οποία άλλαξε ριζικά από τον Ιούνιο του του 2020, που φιλοξενούσε 1.438 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ σήμερα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν τους 214, υπογραμμίζοντας ότι η δομή πλέον έχει λιγότερες αφίξεις από ότι αναχωρήσεις. 

Επιπλέον, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι σε 15 ημέρες οι φιλοξενούμενοι  και το προσωπικό θα χρησιμοποιούν κάρτες εισόδου, σε συνδυασμό με το σύστημα δακτυλικού αποτυπώματος, λύνοντας ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυπτε καθημερινά με την είσοδο νέων μεταναστών στη δομή.  Τέλος, ο κ. Παπαπαρίσης εξέθεσε αναλυτικά τα έργα που έχουν επιτελεστεί κάνοντας ειδική αναφορά στο οργανωμένο σύστημα για τη μη τυπική εκπαίδευση της UNICEF με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και σε γυμναστήριο που έχει δημιουργηθεί.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός

Στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας τέθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής σε συνάρτηση με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπως ειπώθηκε, της δομή Κουτσόχερου στην οποία κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εργάζονται σε τομείς όπως η ασφάλεια και η καθαριότητα.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη

Ύστερα ο κ. Μηταράκης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη στο δημαρχείο της πόλης, όπου και συζήτησαν για την αναβάθμιση και αποσυμφόρηση της Δομής Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: