Search
Close this search box.

Ν. Μηταράκης: “Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν απειλεί. Ομοίως, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και δε διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή της εθνικής της κυριαρχίας – Έχουμε αποσυμφορήσει δραστικά την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τις περιφέρειες, τις πόλεις, και τις γειτονιές”

Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση του 2016 και να τερματίσει την στάση αναθεωρητισμού που την διακατέχει αυτή τη στιγμή,

τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου “Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών.

Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της και κατ’ επέκταση σύνορα της Ευρώπης με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα” ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Αναφερόμενος στην πορεία της αποσυμφόρησης, σημείωσε πως “έχουμε αποσυμφορήσει δραστικά την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τις περιφέρειες, τις πόλεις, και τις γειτονιές. Πλέον, όλες οι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται κάτω από το όριο του 1% που είχαμε υποσχεθεί. Από 121 δομές σήμερα λειτουργούν 34. Κλείσαμε 87 δομές και σύντομα άλλες δύο. Τέλος του 2022 κλείνουμε τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ”. Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πόλη της Αθήνας, καθώς τόνισε ότι “η αποσυμφόρηση έρχεται και στις μεγάλες πόλεις. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δε θα υπάρχει καμία δομή και κανένα διαμέρισμα φιλοξενίας στην Αθήνα, που έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο Μεταναστευτικό.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, που λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες ροές. Είναι σύγχρονες και ασφαλείς, σε αντικατάσταση των ΚΥΤ της ντροπής. Με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ωφελούμενους και βέλτιστες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό τους.  Συνεχίζουμε σε Λέσβο και Χίο για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής. Οι νέες ΚΕΔ, έχουν κατασκευαστεί με αποκλειστικά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δείχνοντας το πόσο αξιόπιστη είναι πλέον η χώρα μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “καταγράφονται, σε ένα ενιαίο νομοθέτημα οι διασκορπισμένες διατάξεις σε νόμους για την υποδοχή, το άσυλο και την προσωρινή προστασία. Είναι ένα νομοθετικό κείμενο, σύγχρονο και επικαιροποιημένο, που θα διευκολύνει τόσο τους ερευνητές όσο και τους εφαρμοστές του δικαίου της διεθνούς προστασίας στη χώρα μας”.

Ο κ. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, τόνισε ότι

είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα όλων. Αυτό όμως που πάντα απουσιάζει από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δικαιώματα των νησιωτών. Ουδέποτε τους αναφέρετε. Δεν έχετε ζητήσει ούτε μία φορά συγγνώμη για την πολιτική σας από τους κατοίκους της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου για αυτά που έζησαν.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στάθηκε στην βελτιωμένη εικόνα του Μεταναστευτικού στη χώρα, λέγοντας ότι

οι ροές το 2021, οι χαμηλότερες στη δεκαετία, μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019, όταν η Ευρώπη είδε αύξηση κατά 57%. Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν 26.000 από 202.000. Τα νησιά μας έχουν δει τη μεγαλύτερη μεταβολή αιτούντων άσυλο από 17.000 την ημέρα των εκλογών, σε 1.700 σήμερα. Επί ΣΥΡΙΖΑ 1/5 αιτούντες άσυλο ήταν στα νησιά, τότε εγκλωβίζονταν στα νησιά το αποδεικνύουν τα νούμερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Σήμερα, μόλις 1/12. Και γι’ αυτό οι νέες δομές, εκεί που λειτουργούν, έχουν πλέον την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, απαντώντας σε αιτιάσεις για αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων, ο κ. Μηταράκης είπε ότι

το 2016 κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ περάσατε διάταξη που δώσατε το δικαίωμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και σε άλλους φορείς του Δημοσίου να κάνουν απευθείας αναθέσεις ό,τι θέλουν για το μεταναστευτικό. Αυτή η διάταξη έχει καταργηθεί και όλες οι αναθέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς, όπως οι κατασκευές των νέων δομών, η σίτιση, η λειτουργία των κτιρίων, οι μετακινήσεις, όπως οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που χρειαστήκαμε, όλα γίνονται με διαγωνισμούς. Και οι διαγωνισμοί που υπερέβαιναν τα όρια της διαδικασίας τους έχουμε καταθέσει στη Βουλή και έχουμε κάνει συζήτηση στην Αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.

“Μου προκαλεί έκπληξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε πάνω από 1 δις ευρώ στα χρόνια διακυβέρνησης και ούτε μία σύμβαση δεν καταθέσατε στη Βουλή για συζήτηση”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: