Search
Close this search box.

Μήνυμα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για την Πρωτοχρονιά του 2022

Το μήνυμα του για το νέο έτος, έστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Στην ευχετήρια δήλωση του για την Πρωτοχρονιά του 2022, ο κ. Μηταράκης έκανε απολογισμό όσων έχει επιτύχει η Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και των έργων υποδομών που έχουν γίνει στη Χίο.

‘’Αφήνουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Με απώλειες συγγενών και φίλων που προκαλούν θλίψη, με αντικειμενικές δυσκολίες στην καθημερινότητά μας – στις δουλειές και στις οικογένειες μας, με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας που ανταποκρίθηκε.

Με την μετάλλαξη “Ο” να εξαπλώνεται ραγδαία, η τήρηση των μέτρων κρίνεται αναγκαία πιο πολύ από ποτέ, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει ο μόνος ασφαλής δρόμος για να τελειώσουμε με τον εφιάλτη της πανδημίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το τίμημα του λαϊκισμού και των fake news να είναι και άλλες αδικοχαμένες ζωές.

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για το Μεταναστευτικό.

Η σταθερή και διατηρήσιμη μείωση των ροών, η ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, η ολοκλήρωση των πρώτων κλειστών ελεγχόμενων δομών του εθνικού συστήματος υποδοχής, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης είναι μερικά μόνο από τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής ανάκτησης του ελέγχου που εφαρμόζουμε.

Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και κερδίζουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Η Σάμος, η Κως και η Λέρος γύρισαν οριστικά σελίδα. Με το νέο χρόνο το ίδιο θα κάνουν η Λέσβος και η Χίος, με τα διαμερίσματα σε αυτά τα νησιά να έχουν ήδη κλείσει από τέλη Νοεμβρίου.

Φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, και διαθέτουμε πλέον ισχυρή φωνή στα διεθνή fora.

Το 2021, αποτέλεσε όμως, και την αφετηρία ανάπτυξης και προόδου για τη Χίο μας.

Επιτέλους, έργα που “αράχνιαζαν” για χρόνια σε συρτάρια, γίνονται πραγματικότητα. Το νησί μας αποκτά το αεροδρόμιο που του αξίζει, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για τον νέο διάδρομο προσγείωσης και ξεκινά το έργο. Εντός του 2022 υπογράφεται η σύμβαση για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τα έργα στο νέο Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τον Ιανουάριο παραδίδεται το επισκευασμένο Πρωτοδικείο.

Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για τον εκσυγχρονισμό της πύλης Schengen στο λιμάνι και την κατασκευή του κτιρίου του Τελωνείου.

Το έργο Κόρης Γεφύρι ολοκληρώνει τις μελέτες ώστε αρχές του 2022 να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την επανέναρξη του εργοταξίου.

Οραματιστήκαμε και διαμορφώνουμε καθημερινά μια Χίο ισχυρή. Προχωρώντας τα μεγάλα έργα της γενιάς μας, αφήνοντας πίσω την τροχοπέδη του μεταναστευτικού. Ξεπερνώντας την εσωστρέφεια και την μιζέρια που μας κράτησε δεκαετίες δεμένους.

Συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση και σκληρή δουλειά σε όλα τα μέτωπα.

Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Χιωτών.

Είμαι αισιόδοξος ότι το 2022 θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα!

Μαζί!

Σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.’’

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: