Νότης Μηταράκης: «Ο στόχος μας δεν είναι να γεμίσουμε τη χώρα δομές όπως ήταν η φιλοδοξία της προηγούμενης κυβέρνησης»

Την μείωση των μεταναστευτικών ροών η οποία είναι πάνω από 90% το τελευταίο τρίμηνο και έχει ως αποτέλεσμα «η χώρα μας αυτήν την περίοδο να μην αποτελεί σύμφωνα με την έκθεση της FRONTEX τη βασική πύλη πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ξαναμεταφερθεί στην περιοχή της Μεσογείου, όπως ήταν πριν το 2015», επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του  στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6”. 

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η μείωση των ροών είναι ένας εθνικός στόχος. Στη χώρα μας θέλουμε να έχουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι χωρίς σύνορα» και τόνισε ότι «η χώρα μας έχει συνταγματικό δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της”.

Aπαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τα θέματα που εγείρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν στην προστασία των συνόρων της χώρας μας,  ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «υπάρχει κατ’ αρχήν μια προπαγάνδα από τη γείτονα χώρα, η οποία προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις». «Αλλά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Το ζητούμενο είναι, και μου προκαλεί πολύ άσχημη εντύπωση, να βλέπω Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές να αναπαράγουν ξένη προπαγάνδα σε ένα θέμα το οποίο ως χώρα είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι”.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξόδου από τις δομές όσων έχουν πάρει άσυλο, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Όσοι έχουν πάρει άσυλο πρέπει πλέον να τους βοηθήσουμε να εκδώσουν τα έγγραφα που απαιτούνται και να έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια δουλειά και να συντηρηθούν. Εφαρμόζουμε μια πολιτική μη διάκρισης. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι έχουν προσφυγικό προφίλ, πέρα της αρχικής στήριξης που είναι απαραίτητη, από εκεί και πέρα έχουν τα ίσα προνόμια του κοινωνικού κράτους που έχουν οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας, ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω”.

Μιλώντας λίγο αργότερα στην τηλεόραση του MEGA και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο κ. Μηταράκης τόνισε σχετικά με το θέμα της αποσυμφόρησης τα ακόλουθα: «Στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός επιβάλλει ελάχιστες νέες δομές. Ο στόχος μας δεν είναι να γεμίσουμε τη χώρα δομές όπως ήταν η φιλοδοξία της προηγούμενης κυβέρνησης και ακόμα και σήμερα αυτό λένε. Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς να συμφορήσουμε όλη τη χώρα. Πώς;  Διαχωρίζοντας ταχύτερα τους πρόσφυγες από τους παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, απελαύνοντας τη δεύτερη ομάδα και βοηθώντας αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας μέσω του Προγράμματος Ήλιος να ενσωματωθούν, να βρουν δουλειά, να πατήσουν στα πόδια τους”.

Scroll to Top

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: