Νότης Μηταράκης: Πιθανή εμπλοκή τρίτων στην υπόθεση των 38 μεταναστών

Συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

  • Είμαστε αποφασισμένοι  να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση των 38 μεταναστών στην νησίδα στον Έβρο 
  • Βάλαμε τάξη στο χάος των MKO  που ασχολούνταν με θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης
  • Πετύχαμε να φεύγουν από τη χώρα  περισσότεροι απ’ όσοι έρχονται και έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού
  • Κάθε μέρα που περνάει η Τουρκία επιδιώκει να ανοίξει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί εναντίον της Ελλάδας

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έδωσε συνέντευξη  στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και την δημοσιογράφο Δέσποινα Κονταράκη. 

Μεταξύ άλλων ο κ Μηταράκης αναφέρθηκε στο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στην νησίδα στον Έβρο με το οποίο επιχειρήθηκε ο διασυρμός  της χώρας στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης για ακόμα μια φορά είναι αποφασισμένος να ρίξει φως στην υπόθεση ενώ παραθέτει και τις ανακολουθίες που υπάρχουν για το περιστατικό. 

Αναφέρθηκε επίσης και στην Τουρκία η οποία δεν ελέγχει τα δυτικά της σύνορα, κατά παράβαση και του διεθνούς δικαίου, και της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ενώ τόνισε επίσης πως « είναι ξεκάθαρο πως κάθε μέρα που περνάει επιδιώκει να ανοίξει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί εναντίον της Ελλάδας». 

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση και την στάση της για το μεταναστευτικό λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί fake news και διασύρει τη χώρα μας στο εξωτερικό μιλώντας συνεχώς για pushbacks όταν αγνοεί τα βίαια push forwards από την πλευρά της Τουρκίας». 

Όσον αφορά τις ΜΚΟ ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως ήταν στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης να βάλει μια τάξη καθώς επικρατούσε χάος.  

Τέλος ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στους στόχους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας λέγοντας πως «Στόχος μας λοιπόν είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και όπου καθίσταται εφικτό να μπορούμε να αξιοποιούμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας τα μεταναστευτικά ρεύματα, πάντα σε ένα αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο, όπως κάναμε στη συμφωνία με το Μπαγκλαντές προκειμένου να μπορέσει ο αγροτικός τομέας να βρει ανθρώπινο δυναμικό. Καλύπτοντας ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία». 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη

Κύριε Μηταράκη, καταθέσατε στοιχεία για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αμφισβητείτε ότι υπήρξε θάνατος παιδιού και θεωρείτε ότι κάποιοι διέσπειραν εσκεμμένα fake news;

Την Πέμπτη κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με στοιχεία που αφορούν στην είσοδο των 38 μεταναστών από τον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί. Και αυτό διότι από την έως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες, ενώ φαίνεται να υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για την εμπλοκή τρίτων στην υπόθεση.

Αυτό που προέκυψε είναι ότι η οικογένεια η οποία ισχυρίστηκε ότι έχασε ένα παιδί, και αυτό ήταν κάτι που μας συγκίνησε όλους, στη λίστα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 20 Ιουλίου, εμφανίζεται να έχει τέσσερα παιδιά. 

Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν λοιπόν τέσσερα παιδιά, και τόσα βρίσκονται στο ΚΥΤ του φυλακίου στον Εβρο. Μάλιστα, αυτά τα παιδιά είναι γεννηθέντα στις ίδιες ημερομηνίες που είναι δηλωμένα και στην εν λόγω λίστα. Απλώς το ένα παιδάκι έχει ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα. Για να το πω πολύ απλά, η οικογένεια εμφάνισε τέσσερα παιδιά, τέσσερα διασώσαμε.

Και αναφέρομαι εν προκειμένω μόνο στα παιδάκια, γιατί ευρύτερα έχουν καταγραφεί πολλές ανακολουθίες στα όσα είπαν στην αρχή, στα όσα είπαν στη συνέχεια και στα όσα έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής. Αυτά τα στοιχεία και άλλα, τα οποία δεν μπορούν να βγουν στο φως της δημοσιότητας προς το παρόν, κατατέθηκαν στον κ. Ντογιάκο προκειμένου να τα συμπεριλάβει στις δικογραφίες της υπόθεσης.

Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θα δημιουργήσει και άλλα επεισόδια αντίστοιχα με τους μετανάστες στον Εβρο; Σκοπός του είναι να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα;

Η Τουρκία δεν ελέγχει, από επιλογή προφανώς, τα δυτικά της σύνορα, κατά παράβαση και του διεθνούς δικαίου, και της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Είναι ξεκάθαρο πως κάθε μέρα που περνάει η Τουρκία επιδιώκει να ανοίξει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί εναντίον της Ελλάδας. Αυτό καταδεικνύει η προσπάθεια εργαλειοποίησης των νησίδων του Εβρου. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές προσκρούουν στην αποφασιστικότητα και την αυταπάρνηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πώς κρίνετε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα στο μεταναστευτικό;

Θα ήθελα να ξεκινήσω την απάντηση στο ερώτημά σας λέγοντας πως μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η εν τέλει αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει και την πορεία που φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των 38 μεταναστών, ένα θέμα που είχε επιχειρήσει να σηκώσει πολύ ψηλά στην επικαιρότητα.

Από εκεί και έπειτα, την ώρα που η Τουρκία αγνοεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την κοινή δήλωσή της με την Ε.Ε., την ώρα που κρατικές τουρκικές Αρχές παρακολουθούν αδρανείς τα σαπιοκάραβα να φορτώνουν μετανάστες στα λιμάνια της, την ώρα που τουρκικές Αρχές οδηγούν μετανάστες -σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες- με τη βία στον Εβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί fake news και διασύρει τη χώρα μας στο εξωτερικό μιλώντας συνεχώς για pushbacks όταν αγνοεί τα βίαια push forwards από την πλευρά της Τουρκίας.

Οπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η στάση αυτή μόνο εποικοδομητική δεν είναι. Θα περίμενε κανείς σε ένα θέμα όπως το μεταναστευτικό που δεν είναι μόνο εξωγενές αλλά μας αφορά όλους, να υπήρχε το minimum της συναίνεσης. Αντ’ αυτού βλέπουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νοιάζεται περισσότερο για το πώς να πλήξει την κυβέρνηση αγνοώντας πως μπορεί να κάνει ζημιά στην πατρίδα μας.

Εχει προχωρήσει η δημιουργία Μητρώου των ΜΚΟ; Ξέρουμε πόσες και υπό ποιο καθεστώς δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο;

Οπως είναι γνωστό ένας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε ως κυβέρνηση μετά και την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το ’20 ήταν να βάλουμε μία τάξη όσον αφορά στη δραστηριότητα των ΜΚΟ που ασχολούνταν με θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, όπου επικρατούσε ένα χάος.

Το πετύχαμε με το Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ, το οποίο προβλέπει την πιστοποίηση τόσο των οργανώσεων όσο και όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία τους. Να σημειώσουμε δε πως προβλέπεται συστηματικός και αυστηρός έλεγχος καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή όσων δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας.

Αν την ίδια στιγμή, κρίνουμε πως ΜΚΟ παραβιάζουν συγκεκριμένους κανόνες ή επιχειρούν να παραπλανήσουν τις αρχές, δεν θα διστάσουμε να προβούμε κατά περίπτωση σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, όπως και έχει γίνει.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επέκταση του φράχτη στον Εβρο. Θα υπάρξει τελικά χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια;

Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο σε όλο το μήκος του, καθώς και η αύξηση των μέσων επιτήρησης, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, είναι αυτονόητες πτυχές της ενισχυμένης πολιτικής φύλαξης των συνόρων μας.

Η διαδικασία επέκτασης του φράχτη θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσα από έναν διαγωνισμό τύπου συμφωνίας-πλαισίου, που αποτελεί και τη βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να προκύψει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνόρων, που διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά θα εξεταστούν και άλλες πηγές. Η ουσία είναι να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το έργο.

Η δομή του Ελαιώνα κλείνει και ταυτόχρονα οι προσφυγικές δομές, όπως τις γνωρίζαμε, αποτελούν παρελθόν. Στο βόρειο Αιγαίο οι διαμένοντες είναι πλέον κάτω του 1% του πληθυσμού. Κάποιοι αναρωτιούνται αν… εξαφανίζονται οι πρόσφυγες. Μπορείτε να μας πείτε πώς πετύχατε την αποσυμφόρηση;

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως στη χώρα μας λειτουργούν 34 δομές μεταναστών από 121 που υπήρχαν το 2020, ενώ δύο ακόμη θα κλείσουν, με μία από αυτές να είναι ο Ελαιώνας, ο οποίος έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του.

Οπως έχουμε πει, γίνεται μια συστηματική δουλειά τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο από τα Σώματα Ασφαλείας τα οποία φυλούν τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του έτους απετράπη η είσοδος 154.102 παράτυπων μεταναστών και μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο αλλά και στο Αιγαίο.

Για να απαντήσω στην ουσία του ερωτήματός σας, αναδιαρθρώνοντας και ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου και προχωρώντας σε αναγκαστικές απελάσεις ή οικειοθελείς αποχωρήσεις, πετύχαμε την τριετία της διακυβέρνησής μας να φεύγουν από τη χώρα περισσότεροι απ’ όσοι έρχονται.

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου για τον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας;

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού και είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνουμε, πως η Ελλάδα είναι πλέον μία πολύ διαφορετική χώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα απ’ ό,τι ήταν μέχρι το 2019. Από τη στιγμή της επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θέσαμε δύο βασικούς και, κυρίως, μετρήσιμους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Στόχοι που έχουν εμφανώς επιτευχθεί και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όποια θεώρηση κι αν έχει κάποιος για το μεταναστευτικό.

Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό τον επιτυχημένο δρόμο, προστατεύοντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και παρέχοντας ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους Ελληνες πολίτες. Με όλες μας τις δράσεις δημιουργούμε ένα πλαίσιο βάσει του οποίου ακόμη κι αν προκύψουν μεταναστευτικές πιέσεις λόγω εξωγενών παραγόντων, η πατρίδα μας να μην βρεθεί ξανά ανοχύρωτη, όπως ήταν και παρέμεινε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον στην Ελλάδα φροντίζουμε να υπάρχουν συγκεκριμένες και ελεγχόμενες δομές οι οποίες παρέχουν ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσες και όσους βρίσκονται μέσα σε αυτές ενώ εξασφαλίζουν πως η παρουσία των μεταναστών δεν θα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος μας λοιπόν είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και όπου καθίσταται εφικτό να μπορούμε να αξιοποιούμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας τα μεταναστευτικά ρεύματα, πάντα σε ένα αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο, όπως κάναμε στη συμφωνία με το Μπαγκλαντές προκειμένου να μπορέσει ο αγροτικός τομέας να βρει ανθρώπινο δυναμικό. Καλύπτοντας ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: