Search
Close this search box.

Ολοκληρώθηκε η A’ φάση εκπαίδευσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Η πρώτη φάση ενός μοναδικού έργου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου , κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σημαντικά ρεκόρ, ολοκληρώθηκε στο Σχιστό, με τη διενέργεια της τέταρτης κατά σειρά άσκησης εκπαίδευσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε δασικές πυρκαγιές και καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, με την πρώτη συμμετοχή προσφύγων εκπαιδευτών από την Μαλακάσα. Στην άσκηση συμμετείχαν 31 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που εκπαιδεύτηκαν στην ελληνική γλώσσα και σε ασκήσεις πεδίου. 

Με βάση αυτό, δημιουργήθηκαν τέσσερις Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης, στις δομές της Σάμου, της Μαλακάσας, της Ριτσώνας, και του Σχιστού, με τα εξής χαρακτηριστικά:  

 • Η πρώτη Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ με αναγνωρισμένους πρόσφυγες δημιουργήθηκε στη Σάμο. 
 • Η πρώτη Ομάδα Εκπαιδευτών Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ ιδρύθηκε στη Μαλακάσα. 
 • Η πρώτη Πολυεθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ ιδρύθηκε στη Ριτσώνα. 
 • Η πρώτη Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ με Μουσουλμάνες ιδρύθηκε στη Μαλακάσα. 
 • Το 50% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων μητέρων με μωρά 
 • Εφαρμόστηκαν τρία μοναδικά Σχέδια Εκκένωσης (Μαλακάσα, Ριτσώνα, Σχιστό), που δημοσιεύτηκαν από τους δικαιούχους κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών μαθημάτων τους. 

Να σημειωθεί ότι, στη Μαλακάσα, με ειδικά πρωτόκολλα του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πεδίου, ο πρώτος άνδρας με αναπηρία.  

Πρόκειται για ειδικά πρωτόκολλα εκπαίδευσης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, τα οποία καθιερώθηκαν μόνο από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. 

Μέσω του συγκεκριμένου έργου, η Ευρώπη συναντά την Αφρική και την Ασία, δεδομένου ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες προέρχονται από χώρες, όπως Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Σομαλία, Κονγκό, Καμερούν και Σιέρα Λεόνε. 

Τα στατιστικά των ρεκόρ 

 • 16 ασκήσεις πεδίου  
 • 256 ώρες εκπαίδευσης  
 • 160 ώρες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας 
 • 102 ωφελούμενοι στα μαθήματα βασικής κατάρτισης 
 • 50 εκπαιδευτές 

Την δράση παρακολούθησαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Τζιανλούκα Ρόκκο , ο Διευθυντής Προσωπικού του ΔΟΜ κ.Eουτζένιο Αμπρόζι, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή κ. Τζέισον Χεπς,  ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ, ο Διευθυντής Πυρόσβεσης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης εκπρόσωποι των Πρεσβειών των Η.Π.Α της Ολλανδίας και της Γαλλίας, εκπρόσωποι του EUAA και εκπρόσωποι της DG HOME. Παρόντες επίσης ήταν η Υπηρεσιακή Γραμματέας του ΥΜΑ κ. Ουρανία Σταυροπούλου, ο Υποδιοικητής της υπηρεσίας Ασύλου κ. Γιάννης Σφυράκης, ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Σπύρος Χαγκαμπιμάνα ο Διοικητής της Δομής Φιλοξενίας  της Ριτσώνας κ. Γιώργος Λέλος και ο Διοικητής της Δομής Φιλοξενίας του Σχιστού κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου. 

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Sofia Voultepsi στις δηλώσεις της τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου προγράμματος. Είναι σημαντικό που οι ωφελούμενοι έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν την γλώσσα  και να εκπαιδευτούν για την αντιμετώπιση τόσο δύσκολων συνθηκών. Να μάθουν να προστατεύονται αλλά και να προστατεύουν.» 

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ.  Gianluca Rocco, made the following statement: "Στο Σχιστό πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική άσκηση με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων προσφύγων και με την καθοδήγηση εκπροσώπων του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η πρωτοβουλία μιας τέτοιας άσκησης είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί μέρος των ενταξιακών διαδικασιών που οργανώνονται στην Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ένταξη δεν αποτελεί μια διοικητική διαδικασία, αλλά συνιστά μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κατανόηση των αξιών της Ελλάδας και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, οι πρόσφυγες είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών» 

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.  

Στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, που πρόσφεραν τεχνική βοήθεια μέσω εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων.  

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.  

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: