Search
Close this search box.

Σφαιρική στρατηγική και δράσεις για τη διεθνή πτυχή του Μεταναστευτικού

Κυρώθηκε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία η Συμφωνία Έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Αθήνα. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως «πρόκειται για μια κλασική συμφωνία έδρας, που δίνει μια προστιθέμενη αξία στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Πρόκειται για έναν οργανισμό άμεσα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για μια μη κυβερνητική οργάνωση όπως κάποιοι επιχείρησαν πονηρά να υπαινιχθούν. Είναι τμήμα του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος. Ως τέτοιο εργάζεται στην Ελλάδα και κάνει μια συμπληρωματική συνεισφορά αρωγής στις μεγάλες εθνικές προσπάθειες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι «η κύρωση αυτής της συμφωνίας δεν έχει μόνο τεχνική ή διεκπεραιωτική διάσταση. Έχει μία πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση. Και αυτό διότι η κύρωση αυτής της συνεργασίας ενισχύει τη θέση της Ελλάδας πριν από τη μεγάλη, δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σε λίγο για τη νέα ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον απολύτως ξεπερασμένο από τις σημερινές μεταναστευτικές πραγματικότητες Κανονισμό του Δουβλίνου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η θεμελιώδης θέση της Ελλάδος είναι ότι δε νοείται υποχρεωτική ευθύνη χωρίς υποχρεωτική αλληλεγγύη, δίκαιες ανακατανομές των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών. «Τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό εάν όλα δεν είναι υποχρεωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε «ότι η διεθνής πτυχή του μεταναστευτικού είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Οι αιτίες του μεταναστευτικού, “οι λόγοι ύπαρξής” του βρίσκονται εκτός συνόρων. Εκτός συνόρων βρίσκονται και η συμπαράσταση και η βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση που την ξεπερνάει. Για αυτό πρέπει να συζητάμε τη διεθνή πτυχή του μεταναστευτικού. Κάθε συζήτηση για το μεταναστευτικό χωρίς αυτήν είναι επικίνδυνα ελλειμματική, διότι παραμορφώνεται έτσι η γενική εικόνα και η κλίμακα του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Τώρα ξέρετε με χαρτιά και αποδείξεις ότι συμμαχίες φτιάξαμε από πολύ νωρίς. Τη συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Κύπρου, για να τονίσουμε την ευαισθησία του μετώπου της Ανατολικής Μεσογείου και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και αντιλήψεις στις Βρυξέλλες. Πολύ νωρίς διαμορφώσαμε τη συμμαχία των πέντε χωρών πρώτης γραμμής, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσουμε τις κοινές θέσεις και τις ευαισθησίες μας, καθώς δεχόμαστε πρώτες τη μεταναστευτική πίεση. Το κάναμε εγκαίρως σε δύο φάσεις. Μία όταν ξεκίναγε η συζήτηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κείμενο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και μία στο τέλος όταν έφτανε στα οριστικοποίησή του το κείμενο βάσει των πληροφοριών που είχαμε».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση να υπάρξει στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ρήτρα ευελιξίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και τη σχετική συζήτηση που αυτή η πρόταση έχει προκαλέσει, ο κ. Κουμουτσάκος  σημείωσε ότι «προτείνεται ρήτρα ευελιξίας που συνδέεται απολύτως με καταστάσεις ακραίες, εξαιρετικές και επικίνδυνες, όπως αυτές που ζήσαμε στον Έβρο πριν δυο μήνες από μια χώρα που έχει δείξει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός στο να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό σαν πολιορκητικό κλοιό για την επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων και εκβιασμών προς την Ευρώπη. Σε τέτοιες, λοιπόν, καταστάσεις το κράτος που τις υφίσταται θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει με πιο ευέλικτα μέσα αντιμετώπισης, ανάλογα με την ένταση της πρόκλησης και μόνο για το χρόνο που αυτή διαρκεί. Όταν είχαν γίνει τα γεγονότα στον Έβρο μας συνεχάρησαν όλοι. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού μας έδωσε συγχαρητήρια, χαρακτήρισε την Ελλάδα “ασπίδα της Ευρώπης”. Λίγο μετά, από διάφορους κύκλους, η “ασπίδα της Ευρώπης” κατηγορήθηκε ακριβώς γιατί λειτούργησε ως “ασπίδα της Ευρώπης”. Εδώ υπάρχει μια βαθιά υποκρισία. Δεν μπορεί να είμαστε ταυτόχρονα και ασπίδα και υπόλογοι τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ζητήματα τα οποία συνιστούν ένα είδος υβριδικής απειλής για την εθνική ασφάλεια. Ρήτρες εξαιρέσεων υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο και στη γενική του θεώρηση». Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε, τέλος, την αντιπολίτευση να μην υποσκάπτει, για ιδεοληπτικούς λόγους, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: