Search
Close this search box.

Stop Human Trafficking: Εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων

H ανάγκη ευαισθητοποίησης τόσο των επαγγελματιών όσο και των απλών ανθρώπων αλλά και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα και τον κόσμο, αναδείχθηκε στην εκδήλωση με θέμα “Human Trafficking” που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά της εμπορίας των ανθρώπων (trafficking), στις 30 Ιουλίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα σύγχρονα προβλήματα αλλά και όπλα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αλλά και στην ανάγκη προστασίας προσφύγων και μεταναστών, που αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες μεταξύ των θυμάτων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που παρακολούθησαν διοικητές των δομών και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης από όλη την Ελλάδα αλλά και στελέχη της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων κ. Ηρακλής Μοσκώφ.

Προλόγισε, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη, ο οποίος  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Αναστάσιος Μαντάγαρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, στην παρέμβασή της, τόνισε:

“Το trafficking δηλαδή η εμπορία ανθρώπων, είναι ένα διεθνές «κρυφό» έγκλημα με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες εξιχνίασης. Πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία μεταξύ των θυμάτων. Καθώς στο παρελθόν έχω διατελέσει πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής, έχω μελετήσει όλες τις παραμέτρους και έχω ήδη εντάξει στη νέα στρατηγική του υπουργείου μας τον αγώνα για την καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, τόσο στους καταυλισμούς όσο και εκτός αυτών.

Σύντομα, σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή κ. Ηρακλή Μοσκώφ, τον διοικητή και τον υποδιοικητή της ΥΠΥΤ, τους διοικητές των δομών, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου, θα αναπτύξουμε ένα ευρύ πρόγραμμα εντοπισμού αυτών των απαράδεκτων φαινομένων, αλλά και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων. Η προστασία των ανθρώπων αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι μια μάχη που θα την δώσουμε όλοι μαζί και σίγουρα έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας”.

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Τάσος Μαντάγαρης, σημείωσε:

“Τα διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι ποσοστό 70% των αναγνωρισμένων θυμάτων σήμερα είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ  το 1/3 των καταγεγραμμένων περιστατικών, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Όσον αφορά στους πληθυσμούς που φιλοξενούμε στα ΚΥΤ και στις Δομές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε ότι πάνω από το ήμισυ των προσφύγων και μεταναστών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Ευρώπη, έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής εμπορίας και εκμετάλλευσης. Πρόκειται για ένα έγκλημα ειδεχθές, που παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τους το εύρος, όμως ταυτόχρονα, πρόκειται και για ένα έγκλημα που ζει στις σκιές, και ακμάζει με το φόβο και τη σιωπή, καθώς δεν βρίσκουν όλα τα θύματα το ψυχικό σθένος και την απαιτούμενη ασφάλεια, προκειμένου να εξομολογηθούν τις εμπειρίες τους και να αναζητήσουν βοήθεια. Απέναντι σε αυτό το έγκλημα, η στάση μας είναι απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη και επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή”.

Ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ, υπογράμμισε:

“Για να αντιμετωπίσουμε το trafficking χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί. Η διωκτική αρχή για την δίωξη και την καταστολή αλλά και η προνοιακή αρχή για να πατήσει, να σταθεί γερά το θύμα στα πόδια του. Δυστυχώς, στο διεθνές trafficking, ένας ελάχιστος αριθμός θυμάτων διασώζεται και ένας ελάχιστος αριθμός θυτών καταδικάζεται.  Όλο αυτό έχει να κάνει με μία κουλτούρα ατιμωρησίας, με μία ενοχή ή ανοχή, μία σιωπή της κοινωνίας μας. Το έργο  είναι τεράστιο. Έχει να κάνει και με την καταπολέμηση της ζήτησης, μη ξεχνάμε ότι στο trafficking υπάρχουν πελάτες, το οργανωμένο έγκλημα και όχι μόνο το οργανωμένο έγκλημα, σε αυτό ανταποκρίνεται. Για να αναφερθώ στο πρόσφατο παράδειγμα της Ηλιούπολης που όλοι παρακολουθήσαμε, έχω να πω πως η αλληλεγγύη σώσει ζωές. Αυτό που έκανε η κοπέλα, η σερβιτόρα, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως απλοί πολίτες.  Ο εργαζόμενος πρώτης γραμμής, ο κοινωνικός λειτουργός, ο εργαζόμενος στη μεταναστευτική πολιτική, στις δομές διοίκησης του κράτους, στις μεταφορές, στα νοσοκομεία, είναι για εμάς ομάδες στόχου. Το trafficking μας αφορά όλους. Χρειαζόμαστε μία πανστρατιά για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την επίδοσή μας, να σώσουμε περισσότερους ανθρώπους, να κτυπήσουμε το έγκλημα”.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: