Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου

Ως δικαιολογημένη χαρακτήρισε τη δυσπιστία των νησιωτών ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, Mr. Notis Mitarachi,μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

 «Στόχος μας, ως Κυβέρνηση, είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη Τουρκία», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι «στις 15 ημέρες του Υπουργείου μας, έχουμε προχωρήσει σε 4 αποστολές μεταναστών, πολλαπλάσιες σε σύγκριση με το 2019, σε πολύ χαμηλά, όμως, επίπεδα ακόμα συνολικά».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην έκδοση περισσότερων αποφάσεων ασύλου, κάτι το οποίο απέδωσε «στο νέο νόμο και την αλλαγή νοοτροπίας των δικών μας υπηρεσιών, καθώς, πλέον, εφαρμόζουμε το διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Για τις νέες δομές, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι τα νέα πολυλειτουργικά κέντρα είναι αναγκαία, «για να είναι αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες ασύλου, να διευκολυνθούν οι επιστροφές και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών».

Επιπλέον, υπερθεμάτισε την ανάγκη για μια πολιτική με τέσσερις βασικούς πυλώνες: τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις μαζικές επιστροφές και τη λειτουργία κλειστών κέντρων, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση των ροών. «Πρέπει να αποδείξουμε ως χώρα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι», τόνισε.

Σε ερώτηση για το νέο πλωτό φράγμα, ο κ. Μηταράκης είπε ότι είναι «μέρος μιας συνολικής πολιτικής προστασίας των συνόρων» και προσέθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε οτιδήποτε μας επιτρέπεται από το διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ό,τι μέσο μας δίνει η διεθνής νομοθεσία θα το εφαρμόσουμε με γνώμονα την προστασία της ζωής στη θάλασσα».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο έξαρσης επιδημιών εντός των κέντρων φιλοξενίας, απάντησε ότι «οι συνθήκες που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, στα νησιά δεν είναι αποδεκτές. Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις για την καλύτερη προστασία της Δημόσιας Υγείας».

«Όλη η χώρα είναι σημαντικό να δείξει αλληλεγγύη στα 5 νησιά. Όλη η Ευρώπη είναι σημαντικό να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: