Search
Close this search box.

Τελετή παράδοσης/παραλαβής αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Καιρίδης: Πρέπει να επιμείνουμε στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης και να δούμε τα ζητήματα της νόμιμης μετανάστευσης, της διεθνούς εικόνας της χώρας και των ευρωπαϊκών λύσεων

Εσδράς: Καταφέραμε να κρατήσουμε το Υπουργείο στο ύψος που πρέπει να είναι και η χώρα μας να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην υπάρχει κανένα κενό

Βούλτεψη: Θα συνεργαστούμε στενά με τον Υπουργό και με τους Γραμματείς για τον νέο νόμο που συνδέει για πρώτη φορά την παραμονή στη χώρα με την εκπαίδευση

Παραδόθηκαν σήμερα οι αρμοδιότητες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Υπηρεσιακό Υπουργό, κ. Δανιήλ Εσδρά προς τον νέο Υπουργό κ. Δημήτριο Καιρίδη. 

Ο κ. Εσδράς ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφερόμενος στην εμπειρία του κατά τον έναν μήνα που διατέλεσε Υπουργός, δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο λόγος που ήμουν εδώ, και πιστεύω το κατάφερα, ήταν να κρατήσουμε το Υπουργείο στο ύψος που πρέπει να είναι και η χώρα μας να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην υπάρχει κανένα κενό».  Επιπλέον, επεσήμανε τη συμβολή του στην  Συμφωνία του Λουξεμβούργου, η οποία έκλεισε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης ενώ όπως δήλωσε «σερνόταν από το 2016». Ο Υπουργός τόνισε: «με την αμέριστη βοήθεια της αντιπροσωπείας που έχουμε εκεί, και με τη βοήθεια του Γενικού μας Γραμματέα, του Πάτροκλου Γεωργιάδη, κάναμε τα αδύνατα δυνατά». 

Από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης, ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υπουργό, την Υφυπουργό και όλους όσους υπηρέτησαν το Υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναφέροντας ότι «πρέπει να επιμείνουμε στην πολιτική την αυστηρή αλλά δίκαιη και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης, να δούμε τα ζητήματα της νόμιμης μετανάστευσης, της διεθνούς εικόνας της χώρας, και των ευρωπαϊκών λύσεων ξεκινώντας βεβαίως από την τελευταία επιτυχία της συμφωνίας του Λουξεμβούργου». 
 
Τέλος, τον λόγο έλαβε και η Υφυπουργός κα. Βούλτεψη, η οποία διατήρησε τη θέση της. Ευχαριστώντας τον απερχόμενο Υπουργό για την συμβολή του και επεσήμανε ότι το θέμα της ένταξης πρέπει να προχωρήσει και ότι πλέον, με τον νέο νόμο για τα ασυνόδευτα ανήλικα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Δημήτρη Καιρίδη:  

Καλησπέρα Κύριε υπουργέ, φίλες και φίλοι, 

Είναι μεγάλη η συγκίνηση μου αλλά και βαριά η ευθύνη της ανάληψης αυτού του πολύ χρήσιμου πόστου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μετανάστευση διαχρονικά, ακόμα περισσότερο σήμερα, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελληνική και συνολικά τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και βρέθηκε και τις τελευταίες εβδομάδες ξανά πάρα πολύ στην επικαιρότητα.  

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω από την καρδιά μου και εκ μέρους και του πρωθυπουργού μας τον απερχόμενο υπουργό για την μεγάλη του προσφορά να βρίσκεται εδώ στο τιμόνι της πολιτικής αυτές τις τελευταίες πέντε εβδομάδες σε μία περίοδο πραγματικά πολύ πυκνή γεγονότων, καθώς και όλους εσάς, και την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου, διότι αποδείξατε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος, ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση με όλα της τα προβλήματα και τις κατά καιρούς δικαιολογημένες, συχνά όμως και άδικες επικρίσεις, είναι εδώ, σταθερά, να κρατάει την χώρα όρθια απέναντι σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να με εμπιστευτεί σε αυτό το κρίσιμο πραγματικά πόστο. Αντιλαμβάνομαι αυτήν τη θέση ως κάτι πάρα πολύ, πραγματικά σημαντικό. Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος φιλελεύθερος αλλά όπως έχω πει και άλλη φορά, είμαστε ανθρωπιστές αλλά δεν είμαστε αφελείς. Και νομίζω αυτήν την ισορροπία χρειάζεται πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας σε μία πολιτική που υπήρξε αποτελεσματική μέχρι σήμερα, αυτήν την περασμένη τετραετία, και σε αυτό να ευχαριστήσω όλους όσους υπηρέτησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προφανώς την αγαπητή φίλη με την οποία Θα συνεργαστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα -είμαστε πολύ στενοί φίλοι έτσι κι αλλιώς και πολιτικά και προσωπικά, τη Σοφία Βούλτεψη. Όλους όσοι εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία που είχαμε, να βάλουμε μία τάξη σε έναν χώρο που πραγματικά παραλάβαμε το 2019 πολύ μεγάλα προβλήματα. 

Πιστεύω, λοιπόν, και εγώ, ότι πρέπει να επιμείνουμε στην πολιτική την αυστηρή αλλά δίκαιη και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης, να δούμε τα ζητήματα της νόμιμης μετανάστευσης, της διεθνούς εικόνας της χώρας, και των ευρωπαϊκών λύσεων ξεκινώντας βεβαίως από την τελευταία επιτυχία της συμφωνίας του Λουξεμβούργου. 

Έχουμε μπροστά μας την επικύρωση της από το ευρωκοινοβούλιο. Θα είναι μία δύσκολη μάχη. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα είναι για πάντα ανοιχτό. Διότι σε ένα χρόνο, τέτοια εποχή του χρόνου, θα έχουμε ευρωεκλογές. Άρα θα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα με την ισπανική προεδρία που έρχεται για αυτή την επικύρωση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συμφωνία ως ένα βήμα. Όχι καταληκτικό, όχι ο τελικός προορισμός, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα που σίγουρα -το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, είναι καλύτερο από το υπάρχον καθεστώς. Και δίνει προοπτικές για να πάμε ακόμα καλύτερα. Κατανοώ τους επικριτές. Προφανώς, ποτέ δεν μπορεί ένα προϊόν συμβιβασμού να ικανοποιήσει τους πάντες, αλλά έτσι λειτουργεί η Ευρώπη και έτσι προχωρά. Έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο μπροστά μας. Σας θέλω όλους δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια.  

Η δική μου η πόρτα, του υπουργικού γραφείου, όπως το συνηθίζω άλλωστε, είναι πάντα ανοιχτή για να συζητήσουμε και να είμαστε σε στενή επαφή για όλα όσα χρειάζονται. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ όπως το έκανα και ο Υπουργός για την μεγάλη προσπάθεια που έχετε καταβάλει, ενίοτε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, με όχι πάντα τις αντίστοιχες ανταμοιβές που χρειάζονται. Αλλά εδώ βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον και έτσι θα προχωρήσουμε και έτσι θα επιμείνουμε. Είμαστε μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς. Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος, κανένας μήνας του μέλιτος. Σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε γρήγορα μπροστά. Περιμένω στη συνέχεια να ολοκληρώσουμε τις ενημερώσεις από την ηγεσία. Για μία ακόμα φορά, να ευχαριστήσω τον Υπουργό που πραγματικά τίμησε αυτήν τη θέση. Θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σε στενή επαφή για να συνεχίσουμε και εκ του σύνεγγυς αυτήν την πορεία. Να είστε όλοι καλά και είμαι πάντα στη διάθεσή σας.  

Ευχαριστώ πάρα πολύ. 


Ολόκληρη η ομιλία του κ. Δανιήλ Εσδρά:

Εγώ είμαι ένα απλός Υπηρεσιακός Υπουργός και ο λόγος που ήμουν εδώ, και πιστεύω το κατάφερα, ήταν να κρατήσουμε το Υπουργείο στο ύψος που πρέπει να είναι και η χώρα μας να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην υπάρχει κανένα κενό. Και αυτό κάναμε. Έτσι λοιπόν παραδίδουμε σήμερα την σκυτάλη στον νέο Υπουργό, ύστερα από ένα μήνα που πραγματικά τα είχε όλα.  Παρόλο που είναι ένας μήνας, μου φάνηκε σαν να είναι ένας χρόνος. Ήταν μια συμπυκνωμένη κατάσταση. Δε χρειάζεται να σας θυμίσω το ναυάγιο, τις νησίδες του Έβρου και όλα τα προβλήματα που φάνηκαν όσο καιρό ήμασταν εμείς εδώ. Είμαι πολύ περήφανος για δύο πράγματα, πρώτον ότι η Υπηρεσιακή μας Κυβέρνηση κατάφερε πάρα πολλά, γιατί όχι μόνο το δικό μας Υπουργείο αλλά διάφορα Υπουργεία αντιμετώπισαν διάφορα απρόοπτα. Και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά. Είμαι πολύ περήφανος για την κυβέρνηση μας και τον Πρωθυπουργό μας τον κύριο Σαρμά που τα καταφέραμε και τελειώνουμε με θετικό πρόσωπο.  

Για εμάς εδώ ως Υπουργείο το πιο σημαντικό ήταν η Συμφωνία του Λουξεμβούργου όπου καταφέραμε και κλείσαμε μια Συμφωνία που σερνόταν από το 2016. Μου έπεσε εμένα αυτός ο κλήρος παρόλο που ήμουν Υπηρεσιακός, αλλά ήταν τόσο σημαντικό και σπουδαίο που πραγματικά βάλαμε τα δυνατά μας με την αμέριστη βοήθεια της αντιπροσωπείας που έχουμε εκεί, που χωρίς αυτούς δε κάναμε καμία συμφωνία και με τη βοήθεια του Γενικού μας Γραμματέα, του Πάτροκλου Γεωργιάδη, που ήταν μαζί μας εκεί, και πραγματικά κάναμε τα αδύνατα δυνατά.  

Καταφέραμε κατά 85% αυτό που πήγαμε εκεί για να πετύχουμε. Σε χοντρές γραμμές, τι καταφέραμε; Να αλλάξουμε πράγματα που για χρόνια δε μπορούσαμε να τα κάνουμε: Καταρχήν να υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης, όχι ad hoc, αλλά να υπάρχει μόνιμα. Δεύτερον, σχετικά με το Δουβλίνο, τα δεκάχρονα να γίνουν δεκαοχτώ μήνες, και ότι θα υπάρχει ετήσια συνάντηση των Υπουργών, κάτι που λίγοι το καταλάβαν, όπου οι Υπουργοί θα συναντώνται σε ετήσια βάση και θα προσαρμόζουν ή θα αλλάζουν ανάλογα με το τι έχει γίνει τον προηγούμενο χρόνο. Τα ελάχιστα που δεν καταφέραμε να περάσουμε ευελπιστούμε ότι στην ετήσια συνάντηση θα το καταφέρουμε. 

Ένα άλλο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι οι Δομές μας. Επειδή από το προηγούμενο μου πόστο είχα ζήσει όλες αυτές τις Δομές πριν γίνουν και θυμάμαι ποια ήταν η κατάσταση με τους ανθρώπους που μένανε εκεί, πρέπει να σας πω ότι είδα έναν άλλον πλανήτη. Εξαιρετικές οι Δομές. Είχαν την ευκαιρία να πάω στην Κω, στη Σάμο, στα Διαβατά και στην Ορεστιάδα. Ένα συγκρότημα εξαιρετικό από κατασκευές. Μια Δομή πολύ καλή. Το προσωπικό εξαιρετικό.  

Και μάλιστα θέλω εδώ να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό  αυτοί οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, να βρεθεί κύριε Υπουργέ ένας τρόπος να κρατηθούν. Πραγματικά, θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον του Υπουργείου και των Υπηρεσιών γενικότερα, το να κρατάνε ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά. Όπως είπα και στη Δομή μας στη Σάμο αυτή τη δουλειά δεν την κάνεις για το μισθό, την κάνεις επειδή την αγαπάς κα σου αρέσει. Δεν είναι δουλειά που την κάνεις για να πάρεις το μεροκάματο. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν και πολύ ουσιώδες, αυτοί οι άνθρωποι που είναι και φιλότιμοι, και την ξέρουν και έχουν εκπαιδευτεί από εμάς να συνεχίσουν να δουλεύουν. Σκεφτείτε να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι, μετά θα πρέπει να κάνεις πρόσκληση να έρθουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι δε θα ξέρουν και θα πρέπει να εκπαιδευτούν. Δε θα είναι καλό για το Υπουργείο και τη λειτουργία του. Ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε Υπουργείο. Αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά του Υπουργείου. 

Σκοπός μας ήταν να δείξουμε ότι το Κράτος συνεχίζει να λειτουργεί και ο λόγος που έκανα αυτά τα ταξίδια ήταν να δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι το Υπουργείο είναι κοντά τους, πόσο τους λογαριάζει και το πόσο είναι μαζί τους. Και βέβαια να δείξουμε στον κόσμο τις νέες Δομές που φτιάξαμε. Από εκεί και πέρα τα προγράμματα που έπρεπε να υπογραφούν και να μπουν σε λειτουργία έγιναν και υπογράφτηκαν από εμένα. Ότι εκκρεμότητα υπήρχε που είχε αφήσει ο προηγούμενος Υπουργός, ο κύριος Μηταράκης, σε μεγάλο ποσοστό υλοποιήθηκε. Και είμαι υπερήφανος για αυτό. Υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν, τα είπα στον Υπουργό, κάποιες δράσεις που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και κάποιες ΚΥΑ. Δε θέλω να σας κουράσω παραπάνω, καταλάβατε ότι αυτό που θέλαμε να κάνουμε το πετύχαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε.  

Σας ευχαριστώ πολύ. 

 Ολόκληρη η ομιλία της κας Σοφίας Βούλτεψη: 

 
Χαίρομαι πολύ που ξανασυναντιόμαστε πραγματικά.  

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό, τον Δανιήλ Εσδρά, που πραγματικά σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία απέδειξε αυτό το οποίο οφείλουμε να έχουμε πάντα στο νου μας, όταν στη χώρα υπάρχει Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Συνέχεια και ασφάλεια. Όπως το είχε πει και ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο κ. Σαρμάς. Ευχαριστούμε πάρα πολύ Δανιήλ, αντιμετώπισες τις κρίσεις.  

Θέλω να ευχαριστήσω και εγώ προσωπικά τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μου εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά, ξανά, αυτό για τη γνώμη μου πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ ευαίσθητο πόστο και να καλωσορίσω τον Δημήτρη Καιρίδη, πράγματι προσωπικό φίλο, με τον οποίο έχουμε μοιραστεί και ζητήματα της μετανάστευσης, όταν η Κυβέρνηση συνεργάζεται πάντα με το Κοινοβούλιο. Είμαστε στην ίδια σελίδα.  

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της σελίδας είναι η ένταξη και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είναι ένα κομμάτι πάνω στο οποίο δουλέψαμε όλοι μαζί και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω, γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα κ. Υπουργοί οριζόντιο, δεν έχει κάτι που δεν το περιλαμβάνει. Περιλαμβάνει όλες τις Γραμματείες, περιλαμβάνει όλους τους καταυλισμούς, όλους τους Διοικητές. Χρειάζεται υποδομή, όπου κάναμε ασκήσεις για τα ασυνόδευτα, για τις πυρκαγιές, για το trafficking. Έπρεπε να λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου. Δεν μπορεί να υπάρχουν στεγανά σε αυτό το Υπουργείο, γιατί αυτό το Υπουργείο υλοποιεί μια πολιτική που λέει προστασία γενική. Άλλοι προστατεύουν σύνορα, βεβαίως και μετέχει και το Υπουργείο στον σχεδιασμό, άλλοι προστατεύουν ανθρώπους. Και αυτά γίνονται συγχρόνως. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε συγχρόνως. 

Το θέμα της ένταξης πρέπει να προχωρήσει. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα συνεργαστούμε στενά και με τον Υπουργό και με τους Γραμματείς και θα τελειώσει αυτό. Όσοι έχουν εμπλοκή σε αυτό το ζήτημα πρέπει να καταλάβουν τώρα που ξεκινάμε και είμαστε στην αρχή έχουμε καινούριο νόμο, τον οποίο έχουμε να εφαρμόσουμε και όποιος σχετίζεται, γιατί θέλω να θυμίσω, ότι για πρώτη φορά η χώρα στο θέμα των ασυνόδευτών ανηλίκων συνδέει, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, την εκπαίδευση με την παραμονή στην χώρα.  

Έχουμε πρώτη φορά έναν νόμο που λέει, όποιος έρχεται στη χώρα ως ασυνόδευτος ανήλικος, παραλαμβάνει δεκαετή άδεια παραμονής στην χώρα, εφόσον έχει ολοκληρώσει τρία χρόνια εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Που σημαίνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος πλέον έστω και την τελευταία στιγμή για την ένταξη. Πράγματι σας θέλουμε κοντά μας, το χρειαζόμαστε αυτό, για να έχουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες. 

Ευχαριστώ πολύ, καλώς σας βρήκα. Να έχετε όλα τα καλά του κόσμου. 

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: