Τηλεδιάσκεψη 5 χωρών πρώτης γραμμής με τη Γερμανική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών μεταξύ των 5 χωρών πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα), της Γερμανίας που ασκεί την Προεδρία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι «5» παρουσίασαν τις θέσεις, τους προβληματισμούς, τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες τους για το σχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι «5» Υπουργοί των χωρών πρώτης γραμμής επικέντρωσαν τις επισημάνσεις τους στα εξής σημεία:

  1. Στην ανισορροπία μεταξύ υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής και της προβλεπόμενης αλληλεγγύης.
  2. Στις συνοριακές διαδικασίες προκαταρκτικού ελέγχου και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
  3. Στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και καταγωγής.
  4. Στις σχέσεις Ε.Ε. και χωρών προέλευσης και καταγωγής, στη βάση μιας πολιτικής κινήτρων και αντικινήτρων.

Η παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου,επικεντρώθηκε κυρίως στις συνοριακές διαδικασίες, οι οποίες, όπως ανέφερε, εγείρουν προβληματισμό για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής, πρωτίστως ως προς τις υποχρεώσεις που αυτές συνεπάγονται. Υπογράμμισε ότι το βάρος αυτής της ευθύνης δεν εξισορροπείται επαρκώς από αντίστοιχο βαθμό αλληλεγγύης.

Τόσο η Προεδρία, που εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Horst Seehofer, όσο και η αρμόδια Επίτροπος, Ms. Ylva Johansson, άκουσαν με προσοχή τις ανησυχίες των 5 χωρών πρώτης γραμμής, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερη σοβαρότητα του ζητήματος ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Scroll to Top

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: