Τηλεδιάσκεψη πέντε Υπουργών κρατών – μελών ”πρώτης γραμμής” ενόψει της διαπραγμάτευσης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους Υπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών “πρώτης γραμμής”, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας.

Η τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι 5 χώρες της Μεσογείου στο μεταναστευτικό και στην προοπτική συγκρότησης μίας ”ομάδας συνεννόησης” των 5, για την προώθηση κοινών θέσεων, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου οι πέντε χώρες ”πρώτης γραμμής” είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη της ΕΕ κοινό έγγραφο που αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στην πενταμερή τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, κα Luciana Lamorgese, της Ισπανίας, κ. Fernando Grande-Marlaska Gómez και της Μάλτας, κ. Byron Camilleri. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες:

  • Την αποτελεσματική αλληλεγγύη και την δίκαιη κατανομή του βάρους, η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική, ιδιαίτερα σε καταστάσεις πίεσης ή και κρίσεων.
  • Τη δημιουργία ενός στιβαρού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων κοινών πτήσεων προς τις τρίτες χώρες προέλευσης.
  • Την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των πέντε Υπουργών, ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Έχουμε μπροστά μας μία πολύπλοκη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτήν, οι θέσεις των χωρών ”πρώτης γραμμής” που προασπίζουν τα σύνορα  της Ευρώπης πρέπει να ακούγονται. Αλλά για να  ακούγονται οι θέσεις μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συντονισμένες. Με τους πέντε φίλους Υπουργούς έχουμε ήδη, εδώ και μήνες, παρουσιάσει τις βασικές σκέψεις και ανησυχίες. Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη βήμα, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ουσιαστική αλληλεγγύη – αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφών – εξάλειψη των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες  πρωτοβουλίες και συναντήσεις που θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». 

Scroll to Top

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: