Στο Κέντρο Ένταξης και Υποστήριξης Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων “ADAMA” το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου

N. Mitarachi: “Στόχος του κέντρου είναι η ομαλή  ένταξη των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας – Η μεταναστευτική κρίση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό θέμα, είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί συνολική λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Σ. Βούλτεψη: “Οι Βασιλείς του Βελγίου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένταξη και όλα τα στάδιά της – Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων”

Τον Βασιλιά των Βέλγων, Philippe και τη Βασίλισσα, Mathilde, ξενάγησαν, σήμερα, στο Κέντρο Ένταξης και Υποστήριξης Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων “ADAMA”, ο Υπουργός και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.κ. Notis Mitarachi and Sofia Voultepsi.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ενημερώθηκε, τόσο για τις δραστηριότητές του κέντρου, όσο και για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα στον τομέα της ένταξης.

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο Ένταξης και Υποστήριξης “ADAMA” λειτουργεί στην Αθήνα με την υποστήριξη των οργανώσεων Catholic Relief Services (CRS), Caritas Hellas και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Notis Mitarachi, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Είχαμε τη χαρά, σήμερα, να ξεναγήσουμε το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στον χώρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στη χώρα μας. Στόχος αυτού του κέντρου είναι η ομαλή  ένταξη των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, αλλά και για την ελληνική κοινωνία να υπάρχει σωστή ενσωμάτωση αυτών που δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Από την άλλη πλευρά, η επίσκεψη μας έδωσε την ευκαιρία να τονίσουμε τη θέση της Ελλάδας ότι η μεταναστευτική κρίση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό θέμα, είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί συνολική λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη να σηκώνει τόσο μεγάλο δυσανάλογο βάρο"

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Sofia Voultepsi, made the following statement:

"Είναι σημαντικό ότι σ’ αυτήν την στρατηγικής σημασίας επίσκεψή τους στην Ελλάδα, οι Βασιλείς του Βελγίου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ένταξη και όλα τα στάδιά της: Από την προένταξη και την εκπαίδευση ως την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θυμάτων βίας και των ασυνόδευτων ανηλίκων και ως την σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας σε ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ζήτηση.

Θέλησαν να ενημερωθούν σε βάθος για την ολιστική Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη και την εξοικείωση προσφύγων και μεταναστών με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τους δημοκρατικούς θεσμούς, την αποτροπή κάθε μορφής βίας και την ισότητα των φύλων.

Τους ενημέρωσα επίσης για τον τρόπο λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, την ίδρυσή της πριν από δύο χρόνια με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τις επιτυχίες της Ελλάδας κατά την διεξαγωγή της μεγαλύτερης επιχείρησης εντοπισμού παιδιών σε κίνδυνο και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1.200 ασυνόδευτων ανηλίκων. Ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στην διάρκεια της πανδημίας, σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Βέλγιο.

Όπως είπα στους Βέλγους Βασιλείς, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ένα μεγάλο επίτευγμα που οφείλεται και στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών της με τις ίδιες ευαισθησίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην εμπορία ανθρώπων, το διεθνές και «κρυφό» έγκλημα του trafficking και τη μεγάλη άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2022 που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα.

Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί".

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: