“Χρήσιμες ερωτήσεις & απαντήσεις (Q&A) στην ιστοσελίδα migration.gov.gr/ukraine για εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία”

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιήσει κανάλια επικοινωνίας σε ελληνική, ουκρανική και αγγλική γλώσσα μέσω: i) της πύλης ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (https://migration.gov.gr/ukraine/), ii) του τηλεφωνικού κέντρου – help desk (Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00 -22:00, τηλ: +30 213 1629600) iii) του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ukraine@migration.gov.gr iv) της πλατφόρμας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας "Help Ukraine (https://migration.gov.gr/helpukraine/) για MKO, OTA, διεθνείς οργανισμούς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Ειδικότερα, το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου έχει δεχθεί περισσότερες από 1.300 κλήσεις, ενώ στην ηλεκτρονική διεύθυνση έχουν αποσταλεί πάνω από 250 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προς διευκόλυνση των Ουκρανών εκτοπισθέντων, καθώς και των οικείων τους που αναζητούν βοήθεια και συνδρομή πριν ή μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, έχουν συγκεντρωθεί, ομαδοποιηθεί και αναρτηθεί στον ειδικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Υπουργείου συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Q&A  ενημερώνεται καθημερινά με πρόσθετο υλικό.

Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τις 5 πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις αυτών:

  1. What documents should I carry to come to Greece with my children if I only have an identity card and not a passport?

Ουκρανοί πολίτες που δε φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Passport Control Department in Promahon (Σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας). Εκεί θα σας χορηγηθεί σχετικό έγγραφο από προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας. Αν έχετε μαζί σας τα παιδιά σας, θα πρέπει να επιδείξετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Σε περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας κανένα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να συμπληρώσετε και να καταθέσετε υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των τέκνων, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.

  • Βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν έχω χρήματα για διαμονή και φαγητό. Πού μπορώ να διαμείνω άμεσα και να έχω πρόσβαση σε τροφή;

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου απαιτείται, υπάρχει δυνατότητα βραχυχρόνιας φιλοξενίας στην δομή φιλοξενίας της Σιντικής, για όσους το επιθυμούν.

Those who wish to be accommodated for a longer period of time may submit a request to: ukraine@migration.gov.gr

Κατόπιν θα λάβετε στο e-mail σας ένα απαντητικό μήνυμα, το οποίο θα σας ζητά να καταγράψετε βασικές πληροφορίες (αριθμός μελών της οικογένειάς σας, ηλικίες, πόλη της Ελλάδας στην οποία βρίσκεστε, γλώσσα στην οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε) και να επισυνάψετε φωτογραφία της σελίδας του διαβατηρίου σας (ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου) στην οποία φαίνονται τα προσωπικά σας στοιχεία, και η θεώρηση εισόδου σας στην Ελλάδα.

The Ministry of Migration and Asylum will immediately provide you with accommodation and food in its accommodation facilities. To facilitate and expedite your housing process, please include in your request the number of family members, their names, gender and age, as well as any special needs (vulnerabilities) (serious illness, disability, pregnancy).

  • Is there any time limit for my stay in Greece?

Η μέγιστη διάρκεια παραμονής από τη διέλευσή σας στα χερσαία ή εναέρια σύνορα (η Ελληνική Αστυνομία θα σφραγίζει το διαβατήριό σας με την ημερομηνία εισόδου) είναι 90 ημέρες (15 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 75 ημέρες). Ωστόσο, εντός του διαστήματος αυτού, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε καθεστώτος προσωρινής προστασίας ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενσωματώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 στην ελληνική νομοθεσία. Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν τα σημεία στα οποία η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα μπορεί να δέχεται τα αιτήματά σας και να σας αποδίδει το καθεστώς αυτό.

  • What is the procedure for obtaining permission for children (nephews) from Ukraine to stay in Greece as long as necessary, with the parents remaining in Ukraine?

Αν τα παιδιά εισέλθουν στη χώρα ως ασυνόδευτα, τότε ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο) και επιτροπείας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο: 0030 2132128888 (24ωρη γραμμή), να στείλετε e-mail στο ssuam.tracing@migration.gov.gr

  • I want to offer clothes and accommodation to refugees.

You can express your interest in offering assistance to displaced persons from Ukraine by filling out the special form that can be found at the link https://migration.gov.gr/helpukraine/ of the Ministry of Migration and Asylum.

Scroll to Top
viber link icon

Viber Community

 Viber Community for Issues of Migration and Asylum

The Ministry of Migration and asylum has created a Viber Community in order to provide accurate and timely information regarding issues of migration and asylum. Please click on the following link, or scan the QR code in order to connect: