Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση αποδέχεται χωρίς περαιτέρω διεκδικήσεις το ρόλο της «ευρωπαϊκής ασπίδας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβασή του θέλει να συρρικνώσει το μεγάλο γεγονός της επίσκεψης στον Έβρο, όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, τη στιγμή που τα σύνορά μας δέχονταν ασύμμετρη απειλή. Ήταν ένα γεωπολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας, που δεν περιορίζεται σε ρεπορτάζ. Ήταν η πρώτη παραδοχή ότι τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους-μέλους είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Ήταν μια ιστορικής σημασίας θεσμική και γεωπολιτική εξέλιξη».
Για την αλληλεγγύη προς την Ιταλία και την Ισπανία και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου
«Καταθέτουμε όχι μόνο αλληλεγγύη αλλά και βαθύ σεβασμό στην Ιταλία και την Ισπανία, που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα της πανδημίας. Πρώτοι εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη, καθώς κατά την οικονομική κρίση, όταν ζητούσαμε αλληλεγγύη, υπήρχαν εταίροι, που έλεγαν ότι «δε θα γίνουμε Ελλάδα». Είναι καθήκον μας, λοιπόν, να μην αφήσουμε μόνους τους φίλους και εταίρους μας. Πόσο μάλλον που αυτές οι χώρες αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ομάδας με την οποία και ο Πρωθυπουργός ζητά την έκδοση του έκτακτου ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, επίσης, πρόκειται για χώρες πρώτης γραμμής που μαζί έχουμε σηκώσει τη σημαία να επιβάλλουμε τη θεμελιώδη πρόβλεψη για τη δίκαιη κατανομή του δυσανάλογου μεταναστευτικού βάρους στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
Για τις κατηγορίες παράβασης του Δικαίου με την απόφαση αναστολής ασύλου και την ενορχηστρωμένη τουρκική επίθεση.
«Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σχετικά με την παράβαση ή όχι του Δικαίου με την απόφαση της αναστολής ασύλου καλό θα ήταν να είναι αμιγώς νομικό και όχι πολιτικό. Απαντήσαμε σε μια οργανωμένη, προσχεδιασμένη κίνηση. Μπορώ να το τεκμηριώσω στη βάση της συνάντησής μου με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σοϊλού, τον περασμένο Οκτώβριο και όσα μου είπε τότε. Όλα ήταν προδιαγεγραμμένα και προσχεδιασμένα, δεν ήταν τυχαίες οι επαναλαμβανόμενες απειλές των Τούρκων αξιωματούχων περί ανοίγματος των πυλών και κατάρρευσης κυβερνήσεων. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι λοιπόν, με ένα οργανωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των ελπίδων απελπισμένων ανθρώπων για να επιτευχθούν γεωστρατηγικοί στόχοι, δια του εκβιασμού της Ευρώπης. Είχαμε άλλη λύση από το κλείσιμο των συνόρων και την προάσπιση της χώρας; Προφανώς όχι. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει το αντίθετο; Αυτό πηγάζει, εξάλλου, και από το Διεθνές Δίκαιο, που αναγνωρίζει ως θεμελιώδες καθήκον και υποχρέωση κάθε κράτους, την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων του. Και αυτό δικαιολογεί την κατ’ εξαίρεση απόφαση της προσωρινής, μηνιαίας αναστολής δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου. Είναι ένα έκτακτο και παροδικό μέτρο κάτω από έκτακτες συνθήκες. Η Τουρκία παραβιάζει το Γενικό Διεθνές Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παραβιάζει ευθέως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016 και τη συμφωνία επανεισδοχής. Παραβιάζει, όμως, πρωτίστως, τη θεμελιώδη αρχή της εξωτερικής πολιτικής, αυτή των σχέσεων καλής γειτονίας. Ήταν πράγματι “παραδειγματική” παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας. Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο».